Galeria

Dział poświęcony, starym, oryginalnym mieczom i oprawom japońskim.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
RKGalery

Re: Galeria

Post autor: RKGalery »

W ramach "dokształcania" byłem ostatnio w V&A muzeum w Londynie- przywiozłem parę fotek "japoników". Nie wiem czy wrzucać tu bo strasznie zaśmiecą (jest ich koło 600).
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Zrob selekcje wybiesz najleprze jakosciowo i tematycznie spakuj i morze wrzuc na jakis serwwer i podaj link. (to tylko propozycja o ty jestes autorem)
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Duzo jest japonaliow w V&A Museum? Jaka czesc stanowia militaria? Bylem tam rok temu, ale 12P za wjazd troche mnie odstraszylo zwlaszcza, ze nie bylem pewien co tam jest? A byles w British Museum? jest tam caly dzial japonski, ktorego tez zreszt nie mialem okazji zobaczyc poniewaz byl nieczynny akurat w czasie mojej wizyty.
Awatar użytkownika
RKGalery

Byłem w British i szczerze mówiąc rozczarowałem się bardzo. Skądinąd wiem (jestem historykiem sztuki z wykształcenia) że mają gigantyczne zbiory ale to co pokazują to jakiś żart- dwie nieduże sale z plus minus taką ilością eksponatów co w stałej ekspozycji Mangha w Krakowie. Fakt- mają ładne rzeczy- śliczne bizento przy wejściu, ładna kombinowana zbroja (późna bo późna ale ładna), tachi, kilka krótkich ostrzy, pudła podróżne do mieczy (w załączniku jest jedno ujęcie- specjalnie trzy razy fotografowałem bo akurat to nieczęsto widać)- ale niedosyt zostaje

W V&A stała ekspozycja jest darmowa- po prostu wchodzisz i tyle. Jest duża sala Japonii w której jakieś 30 % to militaria- 5 pełnych zestawów zbroi, ładna kolekcja tsub, kilka fajnych opraw (na jednej z fotek załączam- przepraszam że fragmenty ale każdemu z mieczy robiłem min. 3 fotki żeby mieć detale bo czort wie kiedy znowu pojadę)- naprawdę warto. Jeśli ktoś poluje w Londynie na japonica to jeszcze w Tower jest ładne yoroi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

Hmm... kolejny pretekst by sie wybrac do Londynu. Slyszalem tez, ze w owym miescie jest sklepik z antycznymi japonaliami. Obawiam sie, ze problem ze skapa ekspozycja w British Museum wynika z braku zainteresowania, a z drugiej strony miejsca chyba im tak bardzo nie brakuje. Eksponatow pewnie tez nie, w koncu wiekszosc tego co eksponowali na Cutting Edge nalezy do BM i jest swiezo odrestaurowana.
Awatar użytkownika
RKGalery

No wydali świetny katalog ostatnio- wszystkie miecze jakie są u nich w zbiorach sfotografowane i z odrysami linii hartu. Coś koło 40 L w sklepie muzealnym. A co do japonaliów- to co znalazłem to sam chłam był ale wiesz- jak masz dość kasy to przecież Sotheby nie gdzie indziej ma swoje domy aukcyjne :)

Wiem że świetne muzeum etnograficzne ze zbiorami japońskimi jest w Oxfordzie ale tam niestety nie dotarłem.
Awatar użytkownika
MadSun

Kurcze kusi mnie ten Londyn, moze na wiosne pomysle nad jakims weekendem. Troche drogo, ale mysle, ze warto.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Patrzac na te fotki to nie warto, to trzeba zobaczyc!!!
Awatar użytkownika
RKGalery

Znaczy (bo wystraszyłem się że przyczyniam się do decyzji a potem się okaże że wtopa i strata kasy)- najlepiej zorientować się najpierw w sieci. Ja obejrzałem przy okazji spotkania z klientem na którym tak czy tak musiałem być ale jakbym miał specjalnie po to jechać to chyba jednak trochę byłbym rozczarowany.
Awatar użytkownika
MadSun

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy mi sie wydaje czy ta glownia jest hartowana calosciowo?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Oj smakowity!!! sliczna hada po prostu majstersztyk. Nie on nie jest całościowo hartowany i ma widoczny hamon jak sie przyjrzysz widac jaśniejszą linię. Tylko nie ma yakiba i hamon plynnie przechodzi w kolor reszty glowni, ale sliczny. To z jakiejs strony handlowej? Jesli tak to ile kosztuje?
Awatar użytkownika
MadSun

To wakizashi kosztuje 5.500$. Oto stronka z detalami:
http://www.nihontoantiques.com/fss179.htm

Ciekawi mnie jednak w jakim celu akurat tak wyszlifowano glownie. Moze wlasnie dzieki temu szlifowi ta wspaniala hada jet tak fajnie widoczna.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To nie duojak na taki miecz w pelnej oprawie! A to raczej nie kwestia szlifu co zahartowania, choc i napewno szlif nie jes bez naczenia.
Awatar użytkownika
RKGalery

No oni zawsze bardzo ładnie prezentują rzeczy które mają na sprzedanie. Regularnie zrzucam fotki z ich oferty :)
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Znalazłem takie oto tsuby w necie:) dosc nietypowe:):)
Awatar użytkownika
MadSun

Bardziej ciekawostka niz eksponat do galerii, ale nie chcialem tworzyc specjalnie nowego postu.
http://cgi.ebay.com/ANTIQUE-JAPANESE-SW ... dZViewItem
Awatar użytkownika
RKGalery

W ramach zbierania koshirae do ostatnio kupionych ostrzy wpadło mi dziś w łapki coś takiego:

Obrazek

Obrazek

Część rogowa tak czy tak do wymiany ("cuś" ją zeżarło) ale z fuchi jestem zadowolony. Niestety- tylko Edo.
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Madsun: Miecz o sori 7 cm!!!! Nieźle.

Arek: Co do tsuby to bardzo ciekawy kształt ciekawe jaka szkoła

Rk: Ciekawe ciekawe . Kupiłeś? Ile kosztowało? Jeśli mozna spytać.
Awatar użytkownika
RKGalery

Kupiłem i trochę imo przepłaciłem ale taki urok aukcji. Kosztowało 80$ i mimo to cieszę się jak głupi bo do kompletu będzie pasować
Awatar użytkownika
MadSun

Co by troszke odswierzyc temat. Moroha zukuri katana

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Dopiero teraz tu zajżałem .Wyjątkowej urody glownia.Masz jeszcze jakieś jej zdjęcia lub wymiary?
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
MadSun

Niestety nie moge znalezc strony, na ktorej znalazlem ow miecz. jesli dobrze pamietam to byl w dziale "sprzedane" i pewnie juz go usuneli.

Oto wspaniala naginata z tego samego sklepu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Charakterystyka:

SZKOLA Horikawa Dewa no Daijo Kunimichi
OKRES Shinto Keian (1648r)
PAPIER NBTHK Hozon
MEI "Echizen no Daijo Fujiwara Kunitsugu"
NAGASA 52.38 cm
SORI 3.1 cm
KASANE 7 mm
MOTOHABA 2.8 cm
SAKIHABA 3.3 cm
NAKAGO 48.89 cm
CENA $4200
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

Czy ta ostatnia fotka to po prostu shirasaya do naginaty, czy też może jest to nagamaki?
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Shirasaya
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

zastanawiam się czy wewnętrzna krawędź tej głowni jest też ostra i jeszcze jedno nie widziałem nigdy tsuby do naginaty, a może po prostu ona niczym się nie różni od tsuby np. do katany?
ODPOWIEDZ