Zbroja Japonska

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Nabassu

Zbroja Japonska

Post autor: Nabassu »

witam!
swego czasu chcialem poswiecic sie robieniu zbroi. szukalem i szukale az znalazlem*.
jednak to nie dokladne, jak wszystkie rady
czy ktos sie podejmowal? jakies rady?
szczegolnie blacha i wyscielanie wnetrza mnie nurtuje.
korespondowalem nawet z panem ziemkiewiczem (bodajrze)
pozdrawiam!
* http://www.sengokudaimyo.com/katchu/katchu.html
Awatar użytkownika
Hatamoto

Re: Zbroja Japonska

Post autor: Hatamoto »

Kiedyś wszedłem na polską stronę kolesia, który zrobił już 2 zbroje własnoręcznie. Poszukaj w polskim necie. Może on ci też pomoże.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
Nabassu

no wlasnie z nim korespondowalem.
dobra, puki co tsza znalesc blache :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Nabassu. Postaram ci sie pomuc jak umiem. Robie oprawy do mieczy i zanim sie wypowiem zadam jedno pytanie. Jakie robienie cie satysfakcjonuje, czy chcesz robic cos co bedzie podobne do japonskiej zbroi czy chcesz robic zbroje jak najwierniej. Ja to co robie staram sie wykonywac tak by srednio wprawna osoba nie widziala ruznicy a dopiero ekspert mugl ocec, iz to wykonane wspulczesnie. Niestety rozczaruje cie nie nauczysz sie robic zbroii poprzez internet czy nawet porady korespondencyjne. Ja aby dojsc do tego jak wykonuje sie shitodome przy kurikacie lubkashiraa spedzilem okolo roku, a to w koncu tak maly detal. Wspulpracuje z panem Krzysztofem Polakiem (ma artykul w najnowszym budojo polecam) i razem staramy sie robic ruzne ladne zeczy ale wcale niejest to takie proste i oczywiste jakby moglo sie zdawac. Pan Krzysztof dysponuje 3 bardzo waznymi zeczami, zapleczem narzedzi wiedzy i umiejetnosci, wie bardzo duzo zaruwno o japoni, broni japonskiej jak i samym wykonywaniu takich zeczy. Jest podobnie jak ja artysta po asp po (konserwacji sztuki) ja jestem na rzezbie i dosc to nam pomaga.
Niestety by nauczyc sie robic takie zeczy trzeba nawiazac kontakt osobisty z kims kto ci pomoze i wprowadzi w tajniki. By robic blache trzeba miec kuznie kowadlo i piec, niema innej metody, wycinanie szlifierka z blachy plytek jest bezcelowe, gdysz praca poruwnywalna a duzym nakladem pracy powstaje przedmiot malo wartosciowy wykonany nie tak jak nalezy a co za tym idzie nie taki jak byc powinien. Ponadto zbroja to spory kawalek pracy, polecal bym skupienie sie na jekims pojedynczym fragmecie albo kabuto helm albo rekawice kote itp i stopniowo rozszezanie potem umiejetnosci na dalsze elementy.
Mam dojscie do hurtowni w japoni sprzedajacej zeczy do mieczy jak i niekture elementy do zbroi tak zwane pul fabrykaty, z kturych potem recznie wykonuje sie gotowe elementy, sluze pomoca.
Krzysztof buduje pracownie, naucza sporo osub chcacych zdawac na asp rysunku co za tym idzie jest osoba otwarta i kontaktowa, ma plany zbudowania kuzni na potrzeby uslugowe czyli na zasadzie wchodzisz i za jakas tam symboliczna oplata kujesz sobie co chcesz (sam niestety kuc nie moze choc wie jak gdysz jest osoba niepelnosprawna).
Niechce gasic twojego zapalu ale jak za cos sie zabierac to jusz na serio. A osoba robiaca zrboje JAPONSKIE nie jakies tam namiastki w polsce jast na wge zlota, moze uda ci sie opanowac ta trudna sztuke, bardzo zachecam bo sama frajda twozenia czegos takiego jest wielka i co dopiero jak udaje sie zrobic to co sie zaplanuje.
Awatar użytkownika
Nabassu

ehh, szczera prawda graf...
na co mi przecieta w pol beczka z plastiku :)
moze cosik wykombinujemy jak cie w koncu zlapie w wawie :)
p.s. jedziesz na oboz? (budojo)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ps. tak (jedziesz to dobre okreslenie bo przyjade rowerem mam 3 km od domu :wink: )
Awatar użytkownika
Nabassu

no fakt, pamietam :)
sorki ze nie wyszlo spotkanie, ale mialem zawal z tymi kursami.
na 2 turnusy sie wybierasz czy na 1?
zapisalem sie teoretycznie na 2. alez to bedzie... uff sie zaslinilem!
moje pierwsze cwiczenia z mieczem!
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Napewno bede na 1 jak uda sie to i na 2 bym skoczyl.
Duckbill

Post autor: Duckbill »

GrafRamolo pisze:Mam dojscie do hurtowni w japoni sprzedajacej zeczy do mieczy jak i niekture elementy do zbroi tak zwane pul fabrykaty, z kturych potem recznie wykonuje sie gotowe elementy, sluze pomoca.
Ok, a masz jakiś namiar na tę hurtownię, coby zobaczyć co oferuję. Interesuje mnie trochę rzeczy. (Jeżeli wolisz pisz na priva).
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wole na priva. Napisz co potrzebowal bys a ja ci napisze jak ceny sie krztaltuja i czy wogle to maja, zdjec niema bo zalatwiam to po znajomosciach a nie wysle znajomego z aparatem do sklepu pozatym to jest magazyn, hurtownia.
Awatar użytkownika
Mizusashi

Post autor: Mizusashi »

z tego co mi sie wydaje w zbroi japońskiej, chyba na kote, są wypełnienia kolczugą.

Chodzi mi o wzór, czy to jest ten splot, który potocznie określa sie jako japoński?

przykłąd na tej stronie (na dole)
http://www.wojmir9.webd.pl/kolczugi.htm
"Baruh hashem ha'Meshiah, Jeshua. Baruh hashem Adonai."
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Hehe ja bym to bardziej nazwał ciekawostką

http://www.toraba.com/sono-0503-0558.htm

pierwszy raz się spotkałem ze zbroją na psa (to nie żart) zjedźcie niżej na stronie a Waszym oczom ukaże się to cudo :D kosmos
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Mizusashi

Post autor: Mizusashi »

Tyle to w sumie wiem, ale czy faktycznie taki splot był w zbroi używany?
"Baruh hashem ha'Meshiah, Jeshua. Baruh hashem Adonai."
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

Dla mnie zbroja na psa nie jest ciekawostkom bo juz dawno temu przeglądałem tą strone ;D
http://www.katana.pl/historia.htm
Co do kusari-gote(rękaw wykonany z kolczugi Obrazek to był on napewno stosowany.
Kolczuga w zbroji japońskiej była używana przeważnie w miejscach gdzie nie mogło być metalowych płytek.
Np. pod pachami (waki biki).

Aha co do tego splotu to chyba jest on bardziej dekoracyjny niz użytkowy.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Apropos bojowych zwierzaków. Czy ktoś kiedyś słyszał o urzywaniu, w Japonii, zwierząt w boju?
Awatar użytkownika
Żukson

Post autor: Żukson »

ja nie słyszałem ale wiem że do psów strzelano na zawodach łuczniczych.

Tutaj widać zastosowanie kolczugi http://www.aoi-art.com/armor/image/05349%81%5B1.JPG
Awatar użytkownika
haru

KUPIE

Post autor: haru »

Bardzo chetnie kupilabym tanio bogu(men,kote,do,tare) .!!! jesli ktos ma.. oczywiscie.. nie bardzo wysluzone no i .. tak.. na młodzierzowy rozmiar... ja jestem dosyc drobna kobitka... mam 155..wiec jak by ktos mial bogu..ii jeszcze interesuje mnie biala hakama..!!! jakby ktos mial cos z tego..;) to prosze o kontakt sanecka1@o2.pl lub o odpowiedz na forum.;)
Shingen

Post autor: Shingen »

Taa, nawet były zbroje dla psów, wiem, że na tych zawodach ich używano( co strzelano z łuku do psów), ale nie wiem, czy w boju.
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Na drzeworytach przedstawiających sceny bitewne można spotkać psy bojowe.
napisz cos od siebie
ODPOWIEDZ