Jestem na etapie tworzenia swojego pierwszego (i pewnie ostatniego) daisho. Na razie z resora.
Obserwuję to forum już od jakiegoś czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem tego co się tu wyprawia.
Na początek chciałbym podziękować Shirotatsu za filmik o skuwaniu warstw. Kiedyś już tego próbowałem, ale dopiero po obejrzeniu mistrza w akcji zrozumiałem jak to robić. I wyszło za pierwszym razem

Podziwiam również oprawy Grafa. Coś tak pięknego rzadko widuję nawet na nihonto. Chyba tylko tsuby szkoły Soten mogą się z tym równać. Ja nie mam nawet ułamka cierpliwości Grafa jeśli chodzi o takie rzeczy.
No, ale do rzeczy.
Robię właśnie wymienione w temacie dodatki i mam kilka pytań.
1. Jaka jest grubość kozuki i czy jest taka sama jak kogai? Z tego co wiem szerokość wynosi ok 12-15mm.
2. Zawsze myślałem, że w przekroju są to półkola. Przecież otwory w tsubie na to wskazują. Ale na zdjęciach są to jednak prostokąty. Czy otwór w tsubie jest półokrągły dlatego, żeby (przy wyciąganiu) nie zawadzały o nią zdobienia?
3. Od czego zależy to czy występuje kozuka, lub kogai? nie we wszystkich mieczach są. Chcę, aby przy wakizashi były obie? mogą występować razem przy jednym mieczu?
4. W którym miejscu powinny się kończyć obie rękojeści w stosunku do tsuby? Czy mogą wchodzić w otwory w tsubie po włożeniu miecza do pochwy? Czy końcówka kogai do "dłubania w uchu" zahacza się o tsubę stanowiąc zatrzask utrudniający przypadkowe wypadnięcie miecza z pochwy? Spotkałem się z takimi opisami.
5. Jaka jest technologia wykonywania otworów w saya pod ww. dodatki?
Na razie mam otwór pod kogatanę. Zrobiłem go tak, że wyciąłem rowek, trochę płytsze ramki wokół niego i przykryłem kawałkiem drewna na klej.
6. Czy rowek w saya (w miejscu rękojeści kogai i kozuki) przy początku pochwy powinien wyrównać się z jej powierzchnią, czy może nie wychodzić "do zera"? Innymi słowy, czy patrząc na czoło pochwy od strony otworu na miecz ma ona być owalem, czy może mieć wycięcia po bokach (owe rowki)?
To na razie wszystko, choć z pewnością przypomni mi się kilka detali.