zgubiony

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Toranaga

zgubiony

Post autor: Toranaga »

witam

mam problem bo niewiem gdzie ten post ma byc :P .
chcialbym wysylac miecze i noze do ameriki, canady, i anglii ...
jakie sa prawa zeby to robic? jakie firmy by sie tym zajmowaly to znaczy ups, DHL, .....? ktos to robil/robi ?
chyba wiecze o co mi chodzi handel...

ps moze bedzie dzial ogolny to takich spraw? za niedlugo

toranaga
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: zgubiony

Post autor: GrafRamolo »

Jeśli zarobkowo, musisz mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą zajmującą się exportem. Jakie dokładnie związane są z tym opłaty tego nie wiem, to zależy na pewno od towaru. A każda praktycznie firma wysyła za granicę więc to tylko kwestia której usługi są dla Ciebie najkorzystniejsze.
Toranaga

Post autor: Toranaga »

nie chodzi mi o takie co dzienne moze co 2 tygodnie
Awatar użytkownika
GrafRamolo

czy codziennie czy raz na rok nie ma znaczenia, jeśli robisz to zarobkowo uznawane jest to za sprzedaż od której trzeba płacić podatki. Oczywiście możesz pisać na paczkach prezent i wysyłać osobom prywatnym zaniżając deklarowaną wartość, wtedy nie powinieneś mieć żadnych dodatkowych opłat ale jak długo uda ci się to robić tego nie wiem. Może cały czas a może tylko kilka razy.
h0rant

Post autor: h0rant »

Ciekawi mnie jak jest ze sprzedawcami na Allegro-można odnotować grupę sprzedawców, którzy notorycznie operują na temacie sprzedaży różnych akcesoriów zwiazanych z replikami broni japońskiej, a nawet samymi ostrzami. Rozumiem, że pewnie też maja zarejestrowaną działalność?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Też mnie to ciekawi ale jeśli chodzi o handel w kraju to jest to mniej wykrywalne gdyż praktycznie nie ma żadnych śladów poza aukcjami na allegro których nikt nie kontroluje zapewne. Jednak podczas wysyłki za granice i zwłaszcza przy deklarowanej wartości może to być bardziej naoczne. Dużego oświadczenia nie mam. Raz tylko wysyłałem.
ODPOWIEDZ