Suriage

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
RKGalery

Suriage

Post autor: RKGalery »

Temat związany z moimi rozterkami moralnymi. Trafił do mnie "pacjent" który ma całkowicie nieusuwalny, duży wżer (2-3 mm głęboki, 5 cm średnicy). Ostrze ma naprawdę śliczną hadę ale tak zniszczonego jeszcze nie widziałem. Na dobrą sprawę mam dwie opcje-

pierwsza- zachowawcza: doprowadzić co się da do ładu, zapunktować laką i zostawić.

druga- związana z tytułem. Zachować przednią część ostrza i przerobić na tanto. Obecnie ostrze ma 35 cm, po suriage miałoby 28. Oczywiście nakago poszłoby "na złom".

Co Wy robicie w takich sytuacjach ? Które podejście wydaje się Wam bardziej sensowne ?
Ostatnio zmieniony 29 sierpnia 2007 przez RKGalery, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Suriage

Post autor: GrafRamolo »

Jeśli przerobienie na tanto gwarantowało by iż ostrze będzie w ładnym stanie to przerobił bym na tanto.
Argumentując to tak: nakago nie jest za ładne, nie posiada sygnatury i nie jest wartościowe czyli go nie szkoda. Ostrze widać iż jest mocno zmęczone i jego proporcje są już zachwiane, co widać dobitnie na przewężeniu idącym od połowy ku kissaki. Zaburza to proporcje i nie wygląda ładnie. Możesz zatem mieć nie proporcjonalne wakizashi ze szpetnym defektem, lub ładne tanto bez wad.

Kiedy bym nie robił tego. Kiedy nakago było by bardzo dobre, z ładną patyną lub ciekawą sygnaturą, kiedy proporcje ostrza były by bardzo eleganckie wtedy skrócenie było by zbrodnią.

Oczywiście to tylko moje przemyślenia.
Awatar użytkownika
RKGalery

Trochę mnie pocieszyłeś. To pierwsze suriage jakie będę robił i czuję się mocno niepewnie, zwłaszcza że kissaki też było trudne- konieczność przesunięcia czy raczej zrobienia na nowo ji po jednej stronie, wąski hamon przez co trudno cokolwiek zrobić z kształtem sztychu - a że jest zły nie muszę chyba nikomu mówić.

Co w takim razie z "nowym" nakago ? Najchętniej bym je spatynował bo takie świecące jak psie jajca nie do końca trafia mi w gust. Jakieś sugestie czy je potraktować żeby uzyskać ładną powierzchnię ? Pamiętam że pan Krzysztof pokazywał mi współczesne tanto z ładnie opracowanym nakago ale za chińskiego boga nie pamiętam czym je wyprowadzał
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Gdzieś widziałem stronę firmy zajmującą sie usuwaniem fałszywych mei i nakładaniem ładnej patyny, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
Jeszcze wracając do ostrza to różnice w wysokości hamonu też są dość drażniące.

Możesz potraktować nakago gencjaną i poczekać kilkanaście dni nakładając co jakiś czas nową warstwę, powinno ładni ściemnieć, jeśli chcesz starszą patynę to zabezpiecz ostrze i na posmarowane nakago gencjaną popsikaj co jakiś czas wodą, gdy wytworzy się równomierny osad, kilkukrotnie starannie wetrzyj olej odczekaj i znów. Ja używam goździkowego.
Awatar użytkownika
RKGalery

Bardzo dziękuję- spróbuję jak radzisz.
Awatar użytkownika
RKGalery

Zachowuję się trochę jak panna na wydaniu.

Spędziłem nad ostrzem cały dzień, ratując co się da, szlifując, czyszcząc i łamiąc sobie głowę- doszedłem do wniosku że tak naprawdę nie ma to sensu. Nawet jeśli zrobiłbym suriage to ciągle pozostaną nieusuwalne głębokie wżery na ostrzu. Wrzuciłem finalne fotki do albumu- jedna strona (ta bardziej zniszczona) jest wyprowadzona hazuya i jizuya do prawie finalnej postaci- widać że ostrze było kiedyś dość ładne- niestety zaniedbania zrobiły swoje i w tej chwili ponad to co zrobiłem niewiele więcej jestem w stanie "uciągnąć". Trochę mnie to "kopnęło" psychicznie- to pierwszy przypadek którego całkowicie nie udało mi się odratować. Fakt że nie z mojej winy ale mimo wszystko- żal.

Mam zamiar sprzedać je na allegro po kosztach, jeśli kogoś z was ten inwalida interesuje- chętnie odstąpię. Dziękuję za wszystkie rady.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jeśli skrócenie nie wybawiło by go od wad i nadal pozostało by dużo uszkodzeń to nie warto skracać. Za to warto się zastanowić czy nie zostawić sobie jako ostrze użytkowe.
Awatar użytkownika
RKGalery

Fotki są w tym samym albumie co w pierwszym poście- możesz zerknąć. Na użytkowe nie zostawiam bo nie mam pojęcia jaki użytek mógłbym z niego robić- chyba testy kamieni a na to szkoda- zawsze ktoś tam może się ucieszyć.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Miałem na myśli wykorzystanie go do treningów. Ale testy też są dobrym pomysłem.
Awatar użytkownika
RKGalery

Jak niektórzy z Was pewnie wiedzą sprzedałem to wakizashi- pojechało do Gdyni, do bardzo miłego człowieka. Dziś dostałem od niego telefon- po wizycie znajomego antykwariusza nabrał on wątpliwości co do jego autentyczności ponieważ ostrze daje się zgiąć. Nie mam powodów żeby wątpić w słowa nabywcy (przyznam że mi nie przyszło do głowy próbować celowego gięcia) ale pomyślałem że warto spytać o Wasze zdanie- sytuacja jest dla mnie o tyle niezręczna że ostatnią rzeczą jakiej mógłbym chcieć byłoby oszukanie (choćby i niecelowe) kogoś kto kupuje ode mnie przedmiot w dobrej wierze.

Zdjęcia leżą na serwerze- ( http://picasaweb.google.com/RKurczewski/Blade03 ) jeśli chodzi o moje zdanie to już same efekty metalurgiczne potwierdzają autentyczność a gięcie się ostrza jest wynikiem tego że jest ono zmęczone (3 mm grubości) a strefa hamonu jest na tyle cienka że sama nie jest w stanie utrzymać ostrza przy dużym nacisku bocznym ale ciekaw jestem Waszych opinii.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Nie masz się co przejmować. Ostrze było autentyczne choć oczywiście nie jakiś wysokich lotów. Ale jak napisałeś było już mocno zmęczone i była to resztka ostrza. Ponadto jest to stary miecz a stare miecze z czasem w wyniku krystalizacji metalu miękną i tracą swoje pierwotne właściwości. A ponadto fakt, że daje się zgiąć i zgina się a nie pęka świadczy tylko na plus o ostrzu bo w końcu miecz ma się wyginać a nie pękać pod wpływem sił. Zresztą większość mieczy które miałem była wygięta mniej lub bardziej.
A na końcu możesz śmiało nakrzyczeć na antykwariusza, że zamiast poczytać trochę o broni japońskiej i na tej podstawie wydawać osądy on przeprowadza jakieś niedorzeczne testy które nic nie udowadniają a tylko niszczą zabytki.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Witam,

RK no przykra sprawa wyniknęła.
Ale uważam tak jak Graf, że to raczej kiepski antykwariusz niz nieautentyczne ostrze. Wygląda bardzo przyzwoicie i nosi wszelkie znamiona autentycznosci jakie mogę stwierdzic po zdjęciach.
Problem polega na tym - tak jak słusznie zauwazyłes RK - że, ostrze jest juz zbyt cinkie a hamon bardzo niski i tylko z tych powodów ostrze jest giętkie a strefa utwardzona nie jest w stanie utrzymac go w ryzach. Poza tym to wcale nie jest domaena tylko cienkich ostrzy - ja dosc często muszę prostować ostrza zahartowane i pomimo, że są znacznie grubsze i dobrze zahartowane też je daje się zgiac w celu wyprostowania. Oczywiscie trzeba uzyc zupełnie innej siły i na znacznie krótszym odcinku by do tego doszło jednak daje się to zrobic.

Tak, że nie przejmuj się RK i jakby co to wydaje mi się, że bedzie można poprośić o ekspertyzę Krzysztofa aby uspokoić klienta.

Shiro
Awatar użytkownika
RKGalery

Cieszę się że podzielacie moje zdanie- sytuacja była nie tyle niemiła co niezręczna bo ktoś tam mi uwierzył a potem powiedziano mu że został oszukany- samodzielne "oczyszczenie się" z zarzutów nie jest w takiej sytuacji łatwe.
ODPOWIEDZ