Treningi - prośba o radę

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Treningi - prośba o radę

Post autor: GrafRamolo »

Zeby nie bylo nieporozumien. Jo u nas nie jest cwiczone regularnie i nikt tego tez nie obiecuje. Mamy po prostu co jakis czas pewne techniki, ktore pomagaja zrozumiec rozne zasadzy lub sa pomocnym cwiczeniem. Nie ma jo jako oddzielnej dyscypliny. Nie powiem ci wedlog czyjego przekazu jest u nas nauczane jo bo po prostu nie wiem, a nie wiem bo nie jest to dyscyplina czesto nauczana i raczje traktowana jest pobocznie. Na pewno jesli ktos chce nauczyc sie polugiwac biegle jo u nas takich treningow nie znajdzie. Ale stycznosc z jo mamy i wiemy jak sie to trzyma.

Sensei Biegas z tego co mi wiadomo mial bezposrednia stycznosc z Sensei Inaba, byl kilka razy na wyjazdach i starzach w Japonii. Mi natomiast chodzilo o dluzsza stycznosc, Sensei Pomianowski trenowal bodajrze 5 lat pod okiem sensei Inaby. Jest roznica pomiedzy okazyjnymi wizytami i stalym treningiem. Nie chce nikogo tu oceniac bo to nie moje zadanie tylko tlumacze o co mi chodzilo piszac "przekaz bezposredni".
adrian

Post autor: adrian »

Tak sie sklada ze sensei Janusz Biegas, jak i cala smietanka Polskiej Federacji Aikido ma przekaz bezposredni. Wiem bo jestem jego uczniem. A co do Pomianowskiego to co innego, bo przeciez on byl ambasadorem.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

O! Witam osobę mogącą coś więcej i rzetelniej, napisać o wspomnianej szkole niż ja.
adrian

no hej wszystkim :wink:
Duckbill

Post autor: Duckbill »

ok dzięki, czyli raczej aikijo
mekugi

Post autor: mekugi »

adrian pisze:Tak sie sklada ze sensei Janusz Biegas, jak i cala smietanka Polskiej Federacji Aikido ma przekaz bezposredni. Wiem bo jestem jego uczniem. A co do Pomianowskiego to co innego, bo przeciez on byl ambasadorem.
Proszę o bliższe informacje n/t Twojej szkoły i zajęć.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Aikido ćwiczymy u nas w klubie to fakt ale Jo ma bardziej charakter koryu.
Duckbill

Post autor: Duckbill »

GrafRamolo pisze:Aikido ćwiczymy u nas w klubie to fakt ale Jo ma bardziej charakter koryu.
Ok super, a możesz powiedzieć (albo zapytać się, bo bardzo mnie to interesuje) jakiej szkoły (skoro to koryu), bo na podstawie filmów, do których podałeś linki przypominało mi to aiki-jo?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Dobrze, zapytam senseia dokładnie o szczegóły, szkoda że teraz przeczytałem bo właśnie wróciłem z treningu.
To co jest na filmie to tylko popisowe kilka technik robione pod kamerę, zresztą jak i reszta filmu, ludzie ćwiczący miecz to grupa początkująca robiąca pierwsze podstawowe kata, szkoda że nie nakręcili treningu batto. Tak podałem te filmiki bardziej jako ciekawostka nie są nijak miarodajne, ale fajnie zobaczyć swój klub czyimś okiem.
Ps śmieszny był komentator jakieś dziwne wymachy robił, chyba poniosła go fantazja ;)
adrian

mekugi pisze:
adrian pisze:Tak sie sklada ze sensei Janusz Biegas, jak i cala smietanka Polskiej Federacji Aikido ma przekaz bezposredni. Wiem bo jestem jego uczniem. A co do Pomianowskiego to co innego, bo przeciez on byl ambasadorem.
No wiec blizej to www.hangaku.pl co ja moge powiedziec ? klimat jest bardzo fajny, szkola jest nie dlugo bo ok 1,5 roku ale coraz bardziej sie rozwija. Jo jest raz na jakis czas w postaci stazu. Mow konkretnie co cchcesz wiedziec ;) To odpowiem ;)
mekugi

adrian pisze:
mekugi pisze:
No wiec blizej to www.hangaku.pl co ja moge powiedziec ? klimat jest bardzo fajny, szkola jest nie dlugo bo ok 1,5 roku ale coraz bardziej sie rozwija. Jo jest raz na jakis czas w postaci stazu. Mow konkretnie co cchcesz wiedziec ;) To odpowiem ;)
Chodzi mi najbardziej o miecz... jak to się ma do iaido, co jest lepsze.
Dobrze, że klimat fajny. A jaki jest przedział wiekowy ćwiczących?
adrian

co do Iaido to Ci dokladnie nie powiem bo nigdy iaido nie trenowalem, sa u nas elemnty aikikena batojutsu ale glownie kashima. przedzial wiekowy jest nas malo jak narazie jest jedna osoba lat 16 chyba a reszta powyzej 19. Przyjdz do nas sam sie przekonaszi ocenisz ;) jak to sie mowi pierwszy trening gratis ;)
mekugi

Dzięki za zaproszenie. Pogadam (mailem) z senseiem Biegasem i pewnie się wybiorę. :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Grunt to ćwiczyć :) reszta przychodzi sama.
mekugi

Podsumowując wątek

Panowie :) zacząłem ćwiczyć :) (Graf, już się chyba widzieliśmy) w Budojo. Zdecydowało właściwie to, że jest mi tam najwygodniej dotrzeć, chociaż duzą role gra też obecność maty, której w Tenshinkanie nie ma...
No i z obserwacji treningu, kenjutsu wydało mi się bardziej zabawne :P. Chociaż bokkena szkoda - sensei mówi, że starczy na trzy miesiące...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Gratulacje wyboru, warto ćwiczyć.
Boken mój pierwszy wytrzymał 2 lata ciężkich treningów po 3-4 razy w tyg, drugi może 6 miesięcy a ostatni na razie się trzyma i mam nadzieje że pobije rekord pierwszego.
mekugi

A jaki miałeś pierwszy bokken?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tak jak pozostałe bokuto japońskie.
mekugi

To nie dziwne, że tyle wytrzymał :)
Ja kupiłem najtańszy, jaki znalazłem:
Obrazek

czerwony, z owinięciem (nic nie wartym). Dałem za niego 30 pelen. Kupując, jeszcze skłaniałem się bardziej ku iaido - a tam nie jest potrzebna duża wytrzymałość. A poza tym, ciągle nie mogę się przekonać do bokuto z tą pokraczną, potworną, monstrualną tsubą :P Nie mogłaby ona być cieńsza, a na przykład z miedzi?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Docenisz tsubę, docenisz ;)
h0rant

Post autor: h0rant »

Ja natomiast pozwolę sobie wtrącić wątek humorystyczny. Otóż jako że studiuję i z tejże racji mieszkam w Toruniu zacząłem rozglądać się za jakimś klubem, naiwnie wierząc, że znajdę związanym z mieczem (bydgoskie kendo musiałem z racji studiów sobie odpuscić :( )
Przeglądając informator studencki, najświeższa edycja natrafiłem na wielce obiecujące "Toruńskie stowarzyszenie aikido i iaido". Ucieszony jak głupi mydłem, wykręcam podany numer.
Odzywa sie zmieszany głos, przedstawiam sprawę, gotowy zalać rozmówcę toną pytań, gdy tu nagle dowiaduję sie, że...stowarzyszenie, owszem, było i funkcjonowało, ale 3 lata temu :)

No ludzie. :wink:
yakubu

Post autor: yakubu »

To się chyba nazywa zły tajming ;P
Awatar użytkownika
Timek

Post autor: Timek »

My w Tenshinkanie ćwiczymy bez maty bo jesteśmy Twardzi a nie miętcy :twisted: :twisted: :twisted:
One Cut, One Kill, No Luck, Just Skill - Iaijutsu
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

No, ba, pewnie że twardzi :lol: Ale tak poza tym to nie robimy nic takiego co miałoby nam te nogi poobijać, no chyba, że przy koryu :)
ODPOWIEDZ