Wygodna pozycja
Moderator: Zarząd
Wygodna pozycja
Witam.
Ćwiczę Iaido, i postanowiłem, że chciałbym móc porządnie wysiedzieć w "wygodnej pozycji samurajskiej" czyli Iai-hiza. Okazało się jednak, że nie jestem do tego anatomicznie przystosowany. Otóż mój ukochany staw skokowy nie zgina się pod odpowiednim kątem. W związku z tym przechodzę do meritum: czy znacie może jakieś ćwiczenia pozwalające zwiększyć sprężystość kostek?
Wiem, że jest to temat dość dziwny, ale jestem na tyle zdesperowany, że ucieknę się do najdziwniejszych środków, o ile mają szansę powodzenia.
Pozdrawiam, Nebril.
Ćwiczę Iaido, i postanowiłem, że chciałbym móc porządnie wysiedzieć w "wygodnej pozycji samurajskiej" czyli Iai-hiza. Okazało się jednak, że nie jestem do tego anatomicznie przystosowany. Otóż mój ukochany staw skokowy nie zgina się pod odpowiednim kątem. W związku z tym przechodzę do meritum: czy znacie może jakieś ćwiczenia pozwalające zwiększyć sprężystość kostek?
Wiem, że jest to temat dość dziwny, ale jestem na tyle zdesperowany, że ucieknę się do najdziwniejszych środków, o ile mają szansę powodzenia.
Pozdrawiam, Nebril.
- GrafRamolo
Re: Wygodna pozycja
Są ćwiczenia wzmacniające, rozciągające i pomagające ale to proponuję skonsultować się z rehabilitantem. Oni mają doświadczenie i po obejrzeniu cię dokładnie polecą ci specyficzne ćwiczenia.
kazdy naturalnie dzialajacy staw jest przystosowany do tej pozycji, moze ona sprawiac na poczatku troche niedogodnosci ale to kwestia cwiczenia
nie za duzo na raz i sie przystosujesz
nie za duzo na raz i sie przystosujesz

Spotkałem bardzo niewiele osób, które od razu mogą siedzieć w takiej pozycji. U mnie ból prawie (podkreślam prawie) zniknął dopiero po ok 1,5 roku treningu ale do dziś mam problem z siedzeniem dłuższym niż 1-2 min. Początkowo ból w stawie był bardzo nieprzyjemny i obawiałem się kontuzji. Jeżeli chodzi o rozciąganie ścięgien i stawów to należy ćwiczyć delikatnie codziennie siadając w pozycji, najlepiej po kąpieli albo po treningu przy rozgrzanych stawach. Oczywiście nie jestem rehabilitantem więc za powstałe szkody nie biorę odpowiedzialności
. Pozdrawiam

- GrafRamolo
Raczej odradzam rozciągania po kąpieli faktycznie ścięgna są w tedy bardziej elastyczne ale właśnie przez to łatwiej wtedy o zbyt duże obciążenie ich.
Trochę doświadczenia z rehabilitacją mam ze względu iż sam od dłuższego czasu chodzę. To co ci dolega to raczej nie problemy ze stawem a przykurcz ścięgien i mięśni.
Bezpieczne i zarazem zdrowe ćwiczenia są takie:
Bierzesz 2 sztywne książki jedną kładziesz na podłodze drugą opierasz o podłogę o tą leżącą tak że masz pochylnie (jeśli masz jakiś taki trójkąt to książki odpadają) stawiasz go pod ścianą stajesz na nim całą stopą wzniesieniem w kierunku ściany.
Stajesz od ściany na wyciągnięcie rąk noga nie ćwicząca z przodu i będąc całym wyprostowany uginasz lekko ręce pochylając sie ku ścianie ale tylko tak by ruch był w kostce nie w plecach. I tak do momentu kiedy czujesz że ciągnie i tak po 20 razy na każdą stopę w 2-3 seriach.
Drugie: kładziesz się na plecach splatasz dłonie pod kolanem i starasz sie wyprostować nogę jak najbardziej do pionu (prosta w kolanie). Gdy czujesz, że cię już ciągnie zatrzymujesz w tej pozycji i machasz stopą do góry i do siebie i tak po 30 razy na każdą nogę też po 2-3 serie.
To są ćwiczenia bezpiecznie nie mogą zaszkodzić a rozciągają mięśnie i ścięgna od łydki do uda i także w stawie skokowym.
Trochę doświadczenia z rehabilitacją mam ze względu iż sam od dłuższego czasu chodzę. To co ci dolega to raczej nie problemy ze stawem a przykurcz ścięgien i mięśni.
Bezpieczne i zarazem zdrowe ćwiczenia są takie:
Bierzesz 2 sztywne książki jedną kładziesz na podłodze drugą opierasz o podłogę o tą leżącą tak że masz pochylnie (jeśli masz jakiś taki trójkąt to książki odpadają) stawiasz go pod ścianą stajesz na nim całą stopą wzniesieniem w kierunku ściany.
Stajesz od ściany na wyciągnięcie rąk noga nie ćwicząca z przodu i będąc całym wyprostowany uginasz lekko ręce pochylając sie ku ścianie ale tylko tak by ruch był w kostce nie w plecach. I tak do momentu kiedy czujesz że ciągnie i tak po 20 razy na każdą stopę w 2-3 seriach.
Drugie: kładziesz się na plecach splatasz dłonie pod kolanem i starasz sie wyprostować nogę jak najbardziej do pionu (prosta w kolanie). Gdy czujesz, że cię już ciągnie zatrzymujesz w tej pozycji i machasz stopą do góry i do siebie i tak po 30 razy na każdą nogę też po 2-3 serie.
To są ćwiczenia bezpiecznie nie mogą zaszkodzić a rozciągają mięśnie i ścięgna od łydki do uda i także w stawie skokowym.
W sumie racja Grafie. Ostatnio się przekonałem, że ze ścięgnami nie ma żartów. Dzień po treningu kendo zaczęło mnie boleć ścięgno pod kolanem. Potem z dnia na dzień było coraz gorzej, aż wylądowałem w gipsie. Został mi jeszcze tydzień gipsu a do treningów wrócę pewnie dopiero za miesiąc. Wniosek z tego jeden: nic na siłę.
- GrafRamolo
Niestety, mięśnie pobolą i przestaną a ścięgna goją sie czasem i ponad rok.
Kami uważaj na siebie na treningach bo świeżo po zdjęciu gipsu łatwo o odnowienie kontuzji.
Kami uważaj na siebie na treningach bo świeżo po zdjęciu gipsu łatwo o odnowienie kontuzji.
Dzięki. Na pewno przez jakiś czas będę musiał uważać i trenować mniej intensywnie. Pozdrawiam.