Nunchaku

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Sakura

Re: Nunchaku

Post autor: Sakura »

Wszystko rozbija się jeśli chodzi o Ustawę o Broni i amunicji o definicje danego przedmiotu. Czyli jego faktyczne przeznaczenie (np. siekiere można nosić bo jej przeznaczeniem jest rąbanie drewna a nie głowy ;) ) Dlatego jeśli będziesz nosił zapakowaną katanę i udowodnisz że jest Ci to potrzebne dla celów treningowych to nic Ci się nie prawa (raczej) stać. Ale jeśli jedziesz sobie na dyskotekę z mieczem albo ćwiczysz ostrym mieczem w otwartym publicznym parku to policja ma prawo nawet zarekwirować Ci broń i wysunąć oskarżenie. Wszystko jest sprawą dość skomplikowaną i rozbija się jak już powiedziałem o przeznaczenie przedmiotu ale i również o kontekst jego wykorzystania (bo kij bejzbolowy niby służy do grania a nie zabijania ? )
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

Rozbija się głównie o to, czy mając ją w takiej a nie innej formie nie stanowisz zagrożenia publicznego. Ale w sumie jakiś twardych podstaw do pretensji o iaito w saya (zwłaszcza w pokrowcu) nie ma.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Faktycznie ważne jest to czy stwarzasz niebezpieczeństwo dla innych :] (kto z nas nie jest niebezpieczny nawet bez broni niech podniesie rękę ;) ?)

Natomiast jeśli chodzi o iaito to sądzę że z tym nie powinno być najmniejszego problemu.
1 jest tępe a swą ceną odstrasza przypadkowych nabywców o złych zamiarach
2. Zapakowane w pokrowiec nie stwarza najmniejszego niebezpieczeństwa
3. przeznaczenie wybitnie treningowe więc czego się tu czepić. ;)
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
OKAMI

Post autor: OKAMI »

Policja może się czepić wszystkiego :)... Niby można nosić nuna czy cokolwiek innego w pokrowcu ( nie można nosić broni gotowej do ataku)
ale jak się uprą to konfiskata jest najlepszym co się może przytrafić... mój kumpel tak stracił nuchaku. Pozatym w polsce nawet wyrób nunów jest karalny a w sklepach są tylko treningowe. Zawsze pozostają czeskie wyroby które są świetnie wykonane.
Yamabushi

Post autor: Yamabushi »

Witam. Poczytałem tak trochę ten temat. Jestem na tym forum po raz pierwszy. Mam pytanie.
Kto z was posiada jakąś wiedzę na temat nunchaku?

Interesuje mnie skuteczność tej broni.
Może jakiś filmik z pokazem umiejętności i małą nauką dla mnie...

Pozdrawiam
Yamabushi

To może ja wam pokaże nunchaku.

http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 72180852&q

Pozdrawiam
Sebastiansan

Post autor: Sebastiansan »

OKAMI zachęcam do lektóry Ustawy o Broni i Amunicji :D http://kola.lowiecki.pl/gdansk/cietrzew ... awo_3.html ( art. 4 ) jest mowa o munchaku :? posiadanie wogóle tego typu broni jest zabronione ( bez posiadania zezwolenia ). Nie jest istotnie czy masz go w pokrowcu czy gotowy do użycia :wink: . Więc proponowałbym jednak oscentacyjnie nie wyskakiwac z faktem posiadania niniejszego przedmiotu 8)
Yamabushi

Nunchaku zajmuje się od 8 lat.

Znam ustawę o broni i amunicji oraz wszelakie inne aspekty prawne użycia środków przymusu bezpośredniego jak i pozostałe stany wyższej konieczności i samoobrony.

Wiem też że nikt nie posiada pozwolenia na nunchaku w Polsce ponieważ mam dostęp do tego typu danych w systemie.

Polski ustawodawca zabronił ale nie przewidział sposobu wyrobienia takowego pozwolenia.

Są osoby których to jednak nie dotyczy. Jeżeli nie zabijasz ludzi na ulicy a jesteś prezesem dwóch klubów sportowych - jeździsz na zawody - reprezentujesz miasto - to nie ma problemu. Wystarczy że klub ci wyda zgodę na przenoszenie takiego sprzętu.

I nikt ci nic nie zrobi.
Poza tym może z kimś tutaj porozmawiam o technikach, walce itp a nie o stanie prawnych który jest na każdym forum i stronie o nunchaku.

Film jest zwiastunek pełnego dvd = półtora godziny materiału w którym odsiewam bajki i inne pierdioły od realnych technik.
Pozdrawiam
Sebastiansan

Post autor: Sebastiansan »

Yamabushi ja jestem poprostu Glina :lol: chioć mam conieco do czynienia ze sztukami walk od 14 lat :D . Co do munchaku i oscentacyjego wyskakiwania z faktem jego posiadania jest to tak : żadne zaświadczenia nie pomoga nie wolno tego posiadać choc jest to niemal martwy przepis . Nikt się nie napina chodząc na zawody sportowe i zatrzymując niniejsze dwa kijki do młócenia ryżu :lol: . Jednak zalecałbym ostrożnośc przy trenowaniu w miejscach conajmniej publicznych.
Ja sam przynajmniej raz w miesiącu starm się wykuć nowy miecz i mam w swoim gronie wielu " Badaczy Pisma " twierdzących , że można mi zatrzymać takowy przedmiot pomimo braku jakichkolwiek podstaw prawnych. ( a faktycznie nie wywijam mieczem na ulicy zacinając przypadkowych przechodniów) :wink:
Pozdrowionka Sebastian
Yamabushi

Taaaaa jest martwy. Ale nunchaku nie wolno posiadać. Ani kastetu. Ale o katanie nic nie piszą... Prawo.
Jesteś policjantem. Ja też pracowałem w służbach mundurowych to obaj wiemy jak jest. Jak trzeba to wie uwala kogoś za nogę od krzesła = szczególnie niebezpieczne narzędzie itp. Na szczęście ten czas w swoim życiu już mam za sobą i teraz się zajmuję innego rodzaju pracą.

Aha. I to nie służyło do młócenia ryżu. To kolejna durna legenda. Jedna z wielu jakie narosły dzięki całej fali filmów azjatyckich które na zawsze skrzywiły postrzeganie sztuk walki na tym padole.

z jednym się zgodzę. U 90% osób nunchaku to zabawka a nie broń.

Również pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ihei

Post autor: Ihei »

Czy mógłbyś opowiedzieć trochę więcej, o swojej szkole i o tej broni?

Nie mogłem stronki znaleźć, a mnie całkiem zainteresowało, może za jakiś czas znajdę czas i środki, żeby spróbować.
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
Yamabushi

Stronka to www.yamabushi.biz

a opowiadać nic nie będę.
Na dniach będzie całe półtora godzinne dvd dostępne za free na necie to dam wam link.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ihei

Post autor: Ihei »

Dzięki :)
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
Kurokami

Post autor: Kurokami »

Yamabushi - dzięki za udostępnienie materiału.
dopiero teraz miałem okazję spokojnie wszystko przejrzeć więc napiszę kilka słów :)

na początku podszedłem do Twojego filmu bardzo sceptycznie a nawet z niechęcią :)
sam miałem nunchaku w rękach od szóstej klasy podstawówki więc mam wyrobiony pogląd na ten sprzęt i obycie z nim. w ciągu treningów z nunchakiem uczyłem się wielu rzeczy - różnych technik, stylów, własnych interpretacji, itp. w końcu muszę przyznać że doszedłem do bardzo podobnych wniosków jak te o których mowa w Twoim filmie.
oczywiście w wielu szczegółach z pewnością polemizowałbym, ale uważam że zrobiłeś bardzo dobry materiał.
może kiedyś będzie okazja o tym pogadać osobiście :)
ODPOWIEDZ