edit" zważywszy, ze cena w DICK'u za 100g to:
719606 Klasse I (250-500 g) 29,75 EUR 25,00 EUR
719608 Klasse III (750-1000 g) 23,80 EUR 20,00 EUR
719607 Klasse II (500-750 g) 26,18 EUR 22,00 EUR
aambeeld fajnie, że podałes ceny Achim'a. Przyznam całkiem są atrakcyjne jesli przyjąc, że nie trzeba juz przekuwać z grudki w kęs.
Z drugiej zaś strony tamahagane w ofercie DICK'A jest oryginalne z Japonii.
Jednak trzeba wziąść pod uwagę że, Graf prawdopodobnie ma rację i jest to tamahagane do robienia narzędzi i nozy a nie to czego uzywaja na miecze.
Ważne, że jest dostęp i jesli ktoś będzie potrzebował to moze rozważyć w którym źródle kupić.
cóż.. Achim ma bardzo dobrą renomę w Niemczech, Niderlandach i Francji. Facet jest bardzo wszechstronnym twórcą i ma ogromną wiedzę z dziedziny metalurgii oraz duże możliwości "przemysłowe".
.... Ani ja Jego specjalnie reklamować, choć muszę przyznać, ze facet mi imponuje - bułat nierdzewny i.. największy w historii kęs bułatu - ponad 2 tony!!
Niem mam niestety próbki Achimowego tamahagane, żeby porównać z japońskim narzędziowym nawet... ale jeśli ktoś się zdecyduje chętnie pośredniczę w zakupie.
Tamahagane o którym wspominałem Achim wytapia okazyjnie wg swoich potrzeb i sprzedaje nadwyżki. Jest natomiast stałe źródło świetnej jakości tamahagane we Francji- produkowane przez pewne stowarzyszenie, cytuję "of the association HISPAMÉBRO at Plélan-le-Grand in France". Nie znam niestety cen. Achim produkuje dla nich bułat i damast. Zaoferował pośrednictwo, gdyby ktoś w nagłej potrzebie zakupu się znalazł.