Sam zbieram i zgłębiam literaturę dotyczącą interesujacego tematu, ale i kultury japonskiej jako takiej, od 3 lat i będąc szczerym muszę powiedzieć, że nie jestem przekonany, czy jest wiele pozycji godnych polecenia jak na taką skalę tematu.
Mimo wszystko obstawiłbym na "Miecz samurajski" Yumoty-kompedium podstaw wiedzy, które juz kupiłeś. Takze "Samuraje" Śpiewakowskiego-podobnie jak wyżej, ale odnośnie tej klasy właśnie. Przeczytałbym na pewno "Bushido" autorstwa Inazo Nitobe-mam to szczęście posiadać pierwsze wydanie z przedmową autora do wydania polskiego-nie wiem, czy jest uwzględniana w wydaniach serii Kokoro, a szkoda, bo dowcipna

. Ogólnie obstawiłbym na tą serię, czym wiecej można poczytać przedruków historycznych traktatów, tym ciekawiej.
Osobiście lubie też albumy traktujące o tematyce-oglądanie zdjęć pozwala "obyć" się choć powierzchownie z estetyką prawdziwego japońskiego miecza i jego elementów-wzbogaca wiedzę. Unikałbym jednak przesady, ostatnio widziałem na rynku serię albumów o tym samym temacie, tytule, niczym odcinanie kuponów.
Sam chętnie sięgam też do wydawnictw zachodnich-szczególnie brytyjskich, bo do tych mi najblizej. Przeglądaj też ksiażki o historii Japonii-w koncu to i historia samurajów- "Historia Japonii" Tubielewicz, "25 wieków w cieniu góry Fuiji", "Japonia" Hall itp.
Ogólnie wiec zasada jest taka, że czym wiecej tym lepiej, ale czasami może to doprowadzic do przerostu formy nad treścią.