GALERIA - naszych wyrobów
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: GALERIA - naszych wyrobów
Jak dla mnie super! Ładne proporcje bardzo jestem ciekaw co się pokaże po dobrym szlifie.
jedna z moich prac - niewielki wypukły dekor, który swego czasu wykonałem na saya:

inspiracją była pewna oprawa z aoi, jak zapewne rozpoznajecie...

inspiracją była pewna oprawa z aoi, jak zapewne rozpoznajecie...
Bardzo ladna saya
może nie ma to za wiele wspólnego z forum ale jednak pochwale sie moim dziełem(ze tak powiem) ostrze bylo wykonane z potrzeby i zamilowania w ciagu ostatniego urlopu
stal jakis dziwny kawalek noza od tzw sieczkarni
wyprzazony i podany cieciu a nastepnie pilowaniu i szlifowaniu po hartowaniu selektywnym w wodzie nie szczescie pęklo i juz
coz tak koncza sie eksperynety na przyszlosc uzyje jakiejs lepszej stali (nie z odzysku)i na pewno sprawdze jej charakterystyki
http://mtr11.blog.onet.pl/2,ID294913812,index.html
stal jakis dziwny kawalek noza od tzw sieczkarni
wyprzazony i podany cieciu a nastepnie pilowaniu i szlifowaniu po hartowaniu selektywnym w wodzie nie szczescie pęklo i juz
coz tak koncza sie eksperynety na przyszlosc uzyje jakiejs lepszej stali (nie z odzysku)i na pewno sprawdze jej charakterystyki
http://mtr11.blog.onet.pl/2,ID294913812,index.html
szukajcie a znajdziecie
zrobcie a bedziecie mieli
Mało to japońskie i niewiele widać.
Ale jeśli to pierwsze ostrze to wyszło ci bardzo fajnie, mi moje pierwsze wyszło gorzej
A co do stali z odzysku, nie jest zła, ważne żeby wiedzieć co to za stal aby dobrać odpowiedni sposób i parametry hartowania.
Ale jeśli to pierwsze ostrze to wyszło ci bardzo fajnie, mi moje pierwsze wyszło gorzej

A co do stali z odzysku, nie jest zła, ważne żeby wiedzieć co to za stal aby dobrać odpowiedni sposób i parametry hartowania.
O ile pamiętam z lektury - materiałoznawstwo w mechanizacji rolnictwa - ostrza do sieczkarni były robione z niskostopowej stali - 55? 65? podobnie jak lemiesz. Jedno i drugie powinno dać wspaniały hamon i to w wodzie...
choć z drugiej strony w PRL każda spółdzielnia mogła wytwarzać z czego tam miała pod ręką.
Długo wyżarzałeś?
choć z drugiej strony w PRL każda spółdzielnia mogła wytwarzać z czego tam miała pod ręką.
Długo wyżarzałeś?
na poczatek dalem wysoka teperature z delikatnym nadmuchem a pozniej ok 4 godzin do wygasniecia paleniska czyli cos miedzy 4-5 godzin spokojnego lezakowania w ogniu
i nie sadze by to bylo cos nisko stopowego cos raczej z mieszanin chromu krzemy lub innego pierwiastka pewny nie jestem
i nie sadze by to bylo cos nisko stopowego cos raczej z mieszanin chromu krzemy lub innego pierwiastka pewny nie jestem
szukajcie a znajdziecie
mozliwe ze utrata wegla spowodowala pekniecie (nawet dwa)?
szukajcie a znajdziecie
Bardzo długo wyżarzałeś... co mogło zaowocować przerostem ziarna, co w konsekwencji dodało strukturze kruchości.
Moje pozytywne doświadczenia z wyżarzaniem - jednokrotne grzanie do temp austenizacji i powolne studzenie w popiele z węgla drzewnego, bądź wapnie (podobno stary kowalski sposób). Sprawdzone na narzędziowkach i stalach resorowych.
Robiłeś przed normalizacją i hartowaniem "szok termiczny" (ang. stress release"), tj. gasiłeś szybko w wodzie parokroć? ów magiczny zbaieg zmniejsza ziarno i poprawia strukturę stali.
Chrom lub krzem, powiadasz? Możliwe, acz rozsądek podpowiada, ze przecież noże do sieczkarni nie są poddawane w pracy szczególnym obciążeniom... Nie mam jak zweryfikować składu - biblioteka rolnicza została 1500km za mną
Moje pozytywne doświadczenia z wyżarzaniem - jednokrotne grzanie do temp austenizacji i powolne studzenie w popiele z węgla drzewnego, bądź wapnie (podobno stary kowalski sposób). Sprawdzone na narzędziowkach i stalach resorowych.
Robiłeś przed normalizacją i hartowaniem "szok termiczny" (ang. stress release"), tj. gasiłeś szybko w wodzie parokroć? ów magiczny zbaieg zmniejsza ziarno i poprawia strukturę stali.
Chrom lub krzem, powiadasz? Możliwe, acz rozsądek podpowiada, ze przecież noże do sieczkarni nie są poddawane w pracy szczególnym obciążeniom... Nie mam jak zweryfikować składu - biblioteka rolnicza została 1500km za mną

niestety nic takiego nie robilem
kawalek stali zostal odciety wrzucony do pieca a pozniej tylko kamienie i pilniki
kiedy stwierdzilem ze to jest ten kształt
znowu piecyk i hartowanko i wsztstko pieknie do czasu usuniecia zgorzeliny pekniecia
mozliwe ze to ziarno bo przy probie zmiany ( wyciecia popekanego) kształtu noza ten zwyczajnie sie pokruszyl
no ale pierwsze koty zapłoty i tak zadowolony jestem ze spróbowalem i urlop jakos przelecial zdala od playstation
i jakies doswiadczenia sa
kawalek stali zostal odciety wrzucony do pieca a pozniej tylko kamienie i pilniki
kiedy stwierdzilem ze to jest ten kształt
znowu piecyk i hartowanko i wsztstko pieknie do czasu usuniecia zgorzeliny pekniecia
mozliwe ze to ziarno bo przy probie zmiany ( wyciecia popekanego) kształtu noza ten zwyczajnie sie pokruszyl
no ale pierwsze koty zapłoty i tak zadowolony jestem ze spróbowalem i urlop jakos przelecial zdala od playstation
i jakies doswiadczenia sa
szukajcie a znajdziecie
przerost ziarna - wróg najgorszy...
- bisonn@wp.pl
moja pierwsza robiona w całości przezemnie jeszcze nie dokończona ale możecie napisać co o niej sądzicie
[/img]
pierwsza ale nie ostatnia troszkę go poprawiłem i trochę lepsze zdjęcie zrobiłem

http://img368.imageshack.us/images/thpix.gif[/img][/URL]

Ostatnio zmieniony 11 października 2008 przez bisonn@wp.pl, łącznie zmieniany 3 razy.
Zapowiada sie ciekawie ale niewiele widać na zdjęciach.Mógłbyś chociaż coś więcej napisać, wymiary , materiał , jak hartowałeś itd.
witam,
pierwszy raz pisze na tym forum, chociaz obserwuje od dluzszego czasu
chcialbym wam pokazac moja ostatnia prace (nie wiem czy uda mi sie poprawnie zaladowac zdiecia ale sprubuje)

chcialbym wam pokazac moja ostatnia prace (nie wiem czy uda mi sie poprawnie zaladowac zdiecia ale sprubuje)

Powiem że wyszło bardzo sympatycznie... ale nad robieniem zdjęć troszke popracować musisz bo wiele z piękna tego miecza ominąłeś...cycu pisze:witam,
http://foty.info/uploads/photos/2491.jpg
http://foty.info/uploads/photos/2490.jpg
http://foty.info/uploads/photos/2489.jpg
http://foty.info/uploads/photos/2488.jpg
http://foty.info/uploads/photos/2487.jpg
Moim zdaniem super,tym bardziej że to pierwsza praca tak?
Habaki bardzo fajne Ci wyszło choć wiecej fotek by sie przydało,i samą głownie daj.
Hartowałeś już ? Chyba nie co?

Habaki bardzo fajne Ci wyszło choć wiecej fotek by sie przydało,i samą głownie daj.
Hartowałeś już ? Chyba nie co?

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
- GrafRamolo
Bardzo sympatyczna robota. Duże brawa. Jeśli ty wykuwałeś ostrze a jest jeszcze przed szlifem to jedna uwaga, że lepiej habaki zrobić po szlifie wtedy ciaśniej siedzi.
Dzieki za mile slowo
Mieczyk nie jest moim pierwszym, ale pierwszym ktory nadaje sie do pokazania. niestety jezeli chodzi o hartowanie to nie bardzo wyszlo (na zdieciach jest juz po) stal niskoweglowa
niestety
Jezeli chodzi o szlif to nie mam kamieni, na razie zamowilem hazuya a reszte mam nadzieje ze niedlugo skompletuje (o ile finanse pozwola)
teraz jestem w trakcie pracy nad tanto ktore bedzie juz z lepszej stali i mam nadzije ze hamon wyjdzie, sie okaze
Mieczyk nie jest moim pierwszym, ale pierwszym ktory nadaje sie do pokazania. niestety jezeli chodzi o hartowanie to nie bardzo wyszlo (na zdieciach jest juz po) stal niskoweglowa

Jezeli chodzi o szlif to nie mam kamieni, na razie zamowilem hazuya a reszte mam nadzieje ze niedlugo skompletuje (o ile finanse pozwola)
teraz jestem w trakcie pracy nad tanto ktore bedzie juz z lepszej stali i mam nadzije ze hamon wyjdzie, sie okaze
Wiesz co jesli chodzi o kamienie to mogę Ci polecić jedną stronkę,chyba że znasz niemiecką firmę DICK.
Powiem Ci tak ja tam zamawiałem syntetyki i są nie drogie i świetnie sie sprawdzają ( mi przynajmniej ).
http://www.dick.biz/
Z reszta popatrz sobie mają dużo fajnych narzedzi,sam kupowałem piły Japońskie i są rewelka,jak bys miał jakies pytania to spoko,co wiem to poradze.
Powiem Ci tak ja tam zamawiałem syntetyki i są nie drogie i świetnie sie sprawdzają ( mi przynajmniej ).
http://www.dick.biz/
Z reszta popatrz sobie mają dużo fajnych narzedzi,sam kupowałem piły Japońskie i są rewelka,jak bys miał jakies pytania to spoko,co wiem to poradze.
Widzę że wolny czas nie poszedł na marne,fajne : )
Oby tak dalej
Oby tak dalej
- bisonn@wp.pl
Witaj
Moim zdaniem habaki za małe i nakago w złym kształcie,saya nie proporcjonalna i za kwadratowa,tak myślę