stopień przekucia
Moderator: Zarząd
- bisonn@wp.pl
stopień przekucia
czy mugłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega 10-krotny stopień przekłucia i czy z jednego kawałka stali po czymś takim morze powstać dobra głownia 

Re: stopień przekucia
10 razy składany i przekuwany pakiet.
Tak na przyszłość nie twórz nowych tematów, tylko dołączaj pytanie do podobnych tematów
Tak na przyszłość nie twórz nowych tematów, tylko dołączaj pytanie do podobnych tematów
- Shirotatsu
Stopień przekucia to niedokładnie jest ilośc złożeń.
Własciwie stopniem przekucia nazywa się stosunek grubości materiału wyjsciowego do materiału przekutego (scienionego) czyli jak masz pręt fi 40 i przekujesz to na pręt fi 10 to materiał ma duzy stopień przekucia i jego struktura jest znacznie lepsza bo włóknista.
A np. jak przekujesz płaskownik gr. 15 mm na płaskownik gr. 8 mm to ma on bardzo mały stopień przekucia.
Własciwie stopniem przekucia nazywa się stosunek grubości materiału wyjsciowego do materiału przekutego (scienionego) czyli jak masz pręt fi 40 i przekujesz to na pręt fi 10 to materiał ma duzy stopień przekucia i jego struktura jest znacznie lepsza bo włóknista.
A np. jak przekujesz płaskownik gr. 15 mm na płaskownik gr. 8 mm to ma on bardzo mały stopień przekucia.
No cóż, mój błąd 

- bisonn@wp.pl
Shirotatsu czy mugłbyś wytłumaczzyć jeszcze raz bo ja nie wiem jak wygląda pręt fi40 fi 10 bardzo proszę może to narysuj jeśli możesz
-
stopień przekucia
liczy sie dzieląc powierzchnie np. pręta wyjściowego/pręta wynikowego
20x40=800mm2
walczyłeś długo i wytrwale
zrobiłeś
5x80=400mm2
czyli stpień przekucia wynosi tylko 2 paradoksalnie, choć na pierwszy rzut oka wydawałoby się inaczej
stopień przekucia jest ważny w hucie, szczególnie w stalach wysokostopowych/ledeburytycznych
pozdro
20x40=800mm2
walczyłeś długo i wytrwale
zrobiłeś
5x80=400mm2
czyli stpień przekucia wynosi tylko 2 paradoksalnie, choć na pierwszy rzut oka wydawałoby się inaczej
stopień przekucia jest ważny w hucie, szczególnie w stalach wysokostopowych/ledeburytycznych
pozdro
- bisonn@wp.pl
stopień przekucia
dzięki
aby nie tworzyc nowych tematow spytam tutaj :
do jakiej temp. hartowac i jak odpuszczac stal w gat. 45 aby uzyskac twarda " babke " do dosc mocnego klepania .
moze sa jakies tricki , aby przy tej stali stosunek twardosc/ kruchosc byl w jak najlepszych proporcjach.
zalezy mi na jak najtwardszej z mozliwych do uzyskania z tej stali powierzchni roboczych .
z gory dziekuje .
pozdrawiam
do jakiej temp. hartowac i jak odpuszczac stal w gat. 45 aby uzyskac twarda " babke " do dosc mocnego klepania .
moze sa jakies tricki , aby przy tej stali stosunek twardosc/ kruchosc byl w jak najlepszych proporcjach.
zalezy mi na jak najtwardszej z mozliwych do uzyskania z tej stali powierzchni roboczych .
z gory dziekuje .
pozdrawiam
45 to stal konstrukcyjna do hartowania nie koniecznie przeznaczona , wymaga ok 900 stopni. babkę hartujesz w oleju potem trzeba dość wysoko odpuścić min 250 stopni.Twardość nie będzie rewelacyjna wszystko zależy do czego ta babka bo jeśli ma być to jakis profil to lepiej użyc innej stali np NZ3 też dość popularna i łatwo dostępna.
http://yakiba.blog.onet.pl/
http://yakiba.blog.onet.pl/
dzieki za info.
chcialem zrobic babke do klepania profili przy uzyciu mojej malej resorowki .
pozdrawiam
chcialem zrobic babke do klepania profili przy uzyciu mojej malej resorowki .
pozdrawiam