Miecz na początek

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Jin

Miecz na początek

Post autor: Jin »

Witam

Poszukuję solidnego miecza na rozpoczęcie treningów batto. Nie zależy mi wcale na jego wyglądzie i zdobieniach, liczy się żeby był: tępy, odpowiednio zakrzywiony i mocno się trzymał w tsuce. Najważniejsza chyba jednak jest odpowiednia długość.

Na początek pytanie, czego szukać. Czy powinien mi wystarczyć chinczyk, czy lepiej już inwestować w japończyka do takich celów. A może lokalny kowal?

Drugie to jaki materiał: Aluminium czy stal, jakiej twardości. Nie ukrywam że chciałbym poczuć szczęk oręża podczas ćwiczeń, choć oczywiście nie zamierzam tym walczyć.

Ostatnie pytanie, to gdzie szukać. Czy znacie zaufane sklepy internetowe, (lub kowali) sprzedające miecze tej klasy. Oraz w jakiej cenie. Najchętniej wydałbym na to około 1000 zł.

Wielkie dzieki za wszelką pomoc, mam nadzieje ze temat będzie pomocny też dla inych osób poczukujących miecza treningowego

Pozdrawiam
Kurokami

Re: Miecz na początek

Post autor: Kurokami »

to może ja odpowiem.
co trzeba najpierw wiedzieć?
przede wszystkim: co dokładnie chcesz trenować i czy należysz do jakiegoś klubu?
wnioskuję że nie należysz, ponieważ instruktor udzieliłby Ci porad związanych z zakupem sprzętu.
jeśli więc chcesz ćwiczyć - pierwej nabądź wiedzę co dokładnie chcesz trenować. to pozwoli Ci określić czego i jakiego sprzętu do tego treningu potrzebujesz. internet jest tutaj nadzwyczaj pomocny.
odpowiadając jednak na kilka z Twoich pytań: poniżej link do tabelki z wymiarami ostrza w odniesieniu do wzrostu
http://www.mushinkan.net/treningi.htm
chińskich mieczy nie kupuj bo są złej jakości, wcale nie takie tanie w Polsce i nie nadają się do treningu.
proponuję dobry bokken. możesz kupić także iaito (miecz tępy, wykonany ze stopów lekkich stali, imitujący doskonale w treningu miecz ostry stalowy - shinken). Iaito jest tańsze niż shinken i powszechnie stosowane w treningu Iaido oraz sztuk pokrewnych - w zupełności powinno Ci to wystarczyć na okres pierwszych 24 m-cy treningów.
najlepszy chyba sklep (była już o tym mowa na forum - poczytaj dokładniej) to Tozando
http://www.tozandoshop.com/
ale 1000zł może na początek być lekko za mało :)
kowali na początku treningów nie szukaj lecz przede wszystkim to czego Ci trzeba to:
1. porządny bokken (ceny - polecam droższe od 100-150zł)
2. dobre iaito (ceny - zdaje się że od 800-900zł można już coś fajnego posiadać)
do tego oczywiście obi (specjalny pas - od 40zł wzwyż) a także najlepiej od razu hakama (specjalne spodnie - od 1300zł wzwyż)
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Maluteńka poprawka: hakama od 100 zł wzwyż :D
Jin

Toście mnie podsumowali :P
Trenuję 3 lata kenjutsu w budojo w wawie, i zaczyna mnie ciągnąć na treningi batto w tym samym miejscu. Treningów bokkenem i fukuroshinai juz chyba miałem wystarczająco, a nawet udało mi się troche porobić tameshigiri 'firmowym' sprzętem - żeby pozwolić sobie myśleć o własnym mieczu. W hakamie paraduje też juz gdzieś ponad 2 lata ;]

A co do porad - odesłali mnie tutaj ;] Polecono mi tylko kupić miecz na próbę, a po jakimś dłuższym czasie inwestować w sprzęt bardziej elegancki i ostry.
Pozatym ciekaw jestem waszych opinii.
Awatar użytkownika
LarsOn

http://www.tozandoshop.com/
http://www.swordstore.com/

Sklepy znane i oba godne polecenia, dobierasz iaito do swoich wymagań cenowych i wsio. Nie ma nad czym się rozwodzić :)
Kurokami

Jin - to faktycznie nieporozumienie :lol:
ale jesteś w zasadzie sam sobie winien :wink:
trzeba było napisać to na samym początku - nikt by Cię na pewno nie wziął za początkującego.

co do sklepów to polecam także powyższe sklepy, które wskazuje LarsOn.

jest jeszcze kwestia Twojego budżetu - 1000zł tio w zasadzie niewiele aby kupić porządny shinken. o wykonaniu na zamówienie nie ma co mówić.
no i tutaj każdy ma swoje gusta i upodobania - ja np polecałbym w tej kwocie dorwać jakiegoś Hanweia, ale inni pewnie mają inne preferencje. niestety Hanwei to chińczyk, tyle że troszkę może lepiej wykonany no i ma renomę. na zachodzie ludzie ćwiczą tym całymi stadami.
jest jeszcze inna opcja - odłóż tysiaka i zbieraj dalej :)

pozostawiam inne propozycje w tej cenie pozostałym forumowiczom.
Jin

Mam nadzieje ze uda się zbić cene na dekoracjach i ostrości miecza ;]
Jedna i druga strona to jednak miecze bardziej eleganckie.

Poszukałem w necie tych mieczy Hanwei. Aż podejrzanie tanie, średnio po 100$. Nie chce mi sie wierzyć że coś takiego się nie rozpadnie. Moge prosić o strony/sklepy z lepszymi chinczykami :P ?

edit: po przeszukaniach: http://www.kultofathena.com/product~ite ... Katana.htm
takie coś miałeś na myśli?
Kurokami

owszem. coś tego typu. ostrza są naprawdę solidne i ostre. ogólnie wyważenie tych mieczy i poziom okuć jest do przyjęcia.
tu masz trochę opisu i opinii oraz porównanie
http://www.sword-buyers-guide.com/authe ... words.html
porównują Hanweia do Kaze z Cheness Cutlery i oceniają wyżej Kaze - sam możesz poczytać tak o innych firmach i porównać - zobaczyć miecze w akcji :)
Ja nie polecam mieczy z Cheness - niektórzy je chwalą ale ... eh, to inny temat :) powiem tylko jedno: Hanwei "wchodzi" w Chenesa jak w masło :)
poczytaj sobie tamtą stronkę.
Jin

hmm, przekonuje sie powoli do tego, ale mam powazne wątpliwości co do tego czy powinienem mieć ostry miecz. Chinczycy chyba główne takie robią.
Awatar użytkownika
LarsOn

Stanowczo iaito polecam. Jeśli chodzi o firmę, to te które podałem, Hanweiem ćwiczyłem przez dwa lata, ale gdybym teraz miał znowu wybierać, to postawiłbym na Tozando. To bardzo subiektywna ocena, ale według mnie nawet najcięższe i najdłuższe dostępne modele Hanwei (osobiście miałem Nami) szybko stają się za lekkie i za krótkie, zaznaczam jednak, że to już zależy od osobistych preferencji oraz szkoły w której ćwiczymy.
Kurokami

ja zrozumiałem że Jin poszukuje teraz właśnie namiastki prawdziwego miecza - coś jakby shinken do treningow.
ale może się myślę - Jin, jakiego miecza poszukujesz i do czego dokładnie?
Jin

jak pisałem na poczatku - do treningów batto. Najlepiej tępy, ale pełnowymiarowy. Zobaczyć co mi najlepiej leży w ręku i co mi będzie przeszkadzało. Jako test przed większą inwestycją w prawdziwy miecz.

nie wiem czy jest taka możliwość, bo jako tępy miecz, którego nie będzie szkoda, chciałbym mieć możliwość przecwiczenia niektórych kata z mieczem. Oczywiście bez przesady, ale nie chciałbym mieć stresu za kazdym razem jak sie dotknie innego mecza że się złamie czy wygnie.
Aluminium ponoć może się wygiąć już od bardziej dynamicznego kesagiri, dlatego uważam że całkiem odpada w moim przypadku.

EDIT: fajna ta strona z porównaniami. Co prawda chyba nie ma tam miecza który dostałby ocene ponizej 4/5, a to jak kolesie wykonują cięcia (choć skuteczne) przeraża, to jest dosyć przekonująca.
Tylko czy to prawda, że takim Cheness można przywalić w ołowiany słup, rąbać cegły, drewno i nic mu sie nie stanie?
Kurokami

owszem, na stronie SBG testują miecze ludzie którzy raczej są kompletnymi amatorami jeśli chodzi o sztuki walki. tym niemniej mają środki żeby zainwestować w miecze aby pokazać ile są warte - czyli jakieś tam wnioski można wyciągnąć :)
mieczy z niższymi ocenami zdaje się że w ogóle nie biorą tam pod uwag ę - może po testach nie dają ich po prostu wcale w dziale recenzji? nie wiem...

jeśli chodzi o te testy ze słupami itd to faktycznie, stal 9260 (z dodatkiem bodajże krzemu) z której są robione modele Shura i Kaze, jest taka mocna. chociaż myślę że to może być zależne od konkretnego modelu.

ogólnie jako chińskie produkcje mają te miecze zasadnicze wady - zła konstrukcja, niejapońskie proporcje, kiepskie wyważenie, całkowicie nieprawidłowa geometria ostrza oraz tsuka, niechlujnie wykonane oprawy, ito sie rozlatuje po dłuższym treningu, i pare innych brzydactw.
miałem miecze z Cheness oraz od Hanweia i mam jakieś porównanie.
Hanwei ma lepszą geometrię ostrza, mocniejsza stal która lepiej trzyma ostrość, głownie są hartowane selektywnie, tsuka-ito twarde i ciasne, . poza tym mają także sporo wad typowych dla chińczyków.
oczywiście szukaj także wśród innych firm - ja mogę jedynie mówić o tym co miałem w rękach :)
yakubu

Post autor: yakubu »

Abstrahujac od tego, jakie ostrza sa lepsze czy gorsze, chcialbym sie spytac do jakich cwiczen owy miecz potrzebujesz? Jesli to maja byc cwiczenia w pojedynke, to oczywiscie mozna sie bawic metalem, ale jesli w parach, to radzilbym pozostac przy bokuto jeszcze przez wiele lat (takie moje skromne prywatne zdanie).
Jin

w 99% w pojedynkę.
Właśnie teraz jeszcze ostatnie pytanie, czy da sie kupić takie chinczyki, ale tępe, ew niezaostrzone?
yakubu

Post autor: yakubu »

Da sie, produkuja tez iaito np. hanwei ma takie
http://www.goods.pl/list/2/40/
ODPOWIEDZ