szlif
Moderator: Zarząd
Re: szlif
1. Czy ktos spotkał się z kamieniem o nazwie Iyo? Czy to zamienna nazwa, a może nazwa kopalni??
2. Jak skutecznie odróżnić Uchigumori Jito od Hato? W "The Art.." jest napisane, że Hato jest jaśniejszy od Jito, chociaż na zdjęciu jest odwrotnie...
2. Jak skutecznie odróżnić Uchigumori Jito od Hato? W "The Art.." jest napisane, że Hato jest jaśniejszy od Jito, chociaż na zdjęciu jest odwrotnie...
Chciałbym zapytać kolegów szlifierzy jak radzicie sobie szlifując długie ostrza przy samym kissaki?
Dokładnie chodzi mi o problem utrzymania ostrej linii shinogi w obrębie kissaki. Mam z tym duży kłopot, gdyż ciągle mi się zaokrągla. Chyba nie jestem w stanie utrzymać ostrza w jednej płaszczyźnie. Odczuwałem to "bujanie"się głowni od strony nakago gdy szlifowałem na szerokim kamieniu (8 cm), potem przerzuciłem się na węższy (5 cm) i już wydawało mi się że opanowałem sytuację, ale znowu zaczęło mi zaokrąglać. Jak sobie z tym radzicie? Co mogę robić źle? Czekam na wszelkie sugestie.
Dokładnie chodzi mi o problem utrzymania ostrej linii shinogi w obrębie kissaki. Mam z tym duży kłopot, gdyż ciągle mi się zaokrągla. Chyba nie jestem w stanie utrzymać ostrza w jednej płaszczyźnie. Odczuwałem to "bujanie"się głowni od strony nakago gdy szlifowałem na szerokim kamieniu (8 cm), potem przerzuciłem się na węższy (5 cm) i już wydawało mi się że opanowałem sytuację, ale znowu zaczęło mi zaokrąglać. Jak sobie z tym radzicie? Co mogę robić źle? Czekam na wszelkie sugestie.
Być może masz problem gdyż robisz zbyt długie ruchy przesuwając ostrzem po kamieniu , takie jak się robi przy cszlifie pozostałej części głowni. Jeśli ruchy będą krótsze to nie "rozkołyszesz" głowni , poza tym musisz szlifować wyłącznie ostrzem do przodu , jeśli zrobisz odwrotnie to szybciej podniesiesz shinogi ale jednocześnie zaokrąglisz ostrze, nie naciskasz ostrza w dół tylko w górę, i tak najmocniej szlifuje się czoło styku głowni i kamienia.( cóż starałem się ale nie wien czy to napisałem w zrozumiały sposób)
Nie bardzo rozumiem co masz tu na myśli yakiba.nie naciskasz ostrza w dół tylko w górę, i tak najmocniej szlifuje się czoło styku głowni i kamienia.
Mógłbyś rozwinąć tę myśl i spróbować napisać mi to nieco jaśniej (no cóż, bystrością nie grzeszę):-)
- bisonn@wp.pl
a czy po prawidłowym zachartowaniu hamon się pokarze przy szlifowaniu na syntetycznych kamieniach czy wychodzi tylko na japońskich 

- bisonn@wp.pl
Yakibo czy wkleisz te zdjęcia szlifu kisaki bo mi też to wogule nie wychodzi 

Jest fajny a zarazem bardzo prosty sposób na wykonanie szlifu
kissaki w taki sposób by wyszła wyraźnie krawędź yokote.
Opiszę go za kilka dni .
Wykonując szlif w taki sposób jak przedstwiają to filmiki
czy fotografie trzeba mieć chyba niesamowitą wprawę by
yokote wyraźnie prosto wyszło.
Jestem dość dobry w takich pracach ale bez zastosowania pewnego
sposobu nawet dla mnie jest to praktycznie niewykonalne.
Sposób jest bardzo prosty i zapewne się domyślacie o co chodzi.
Oczywiście chodzi o ustalenie stałego kąta szlifu.
Pozdrawiam.
kissaki w taki sposób by wyszła wyraźnie krawędź yokote.
Opiszę go za kilka dni .
Wykonując szlif w taki sposób jak przedstwiają to filmiki
czy fotografie trzeba mieć chyba niesamowitą wprawę by
yokote wyraźnie prosto wyszło.
Jestem dość dobry w takich pracach ale bez zastosowania pewnego
sposobu nawet dla mnie jest to praktycznie niewykonalne.
Sposób jest bardzo prosty i zapewne się domyślacie o co chodzi.
Oczywiście chodzi o ustalenie stałego kąta szlifu.
Pozdrawiam.
- bisonn@wp.pl
z niecierpliwością czekamy na twój opis 

- bisonn@wp.pl
Yakibo czy mugłbyś chociaż jakiś rysuneczek albo któryś z forumowiczów jak szlifować kisaki ,jakie ruchy wykonywać, najlepszy byłby jakiś she :idea:
macik

Rób to na stole czy jakimś blacie.
Od strony nakago podłóż jakiś klocek o grubości ok. 8 cm. ale to sam
musisz wybadać bo to zależy od tego jaki już kąt nadałeś kissaki.
Szlifować krotkimi ruchami prostopadłymi w stosunku do długości miecza.
W miarę postępu szlifu przesuwać klocek w kierunku kissaki lub podwyższać klocek czyli tę podkladkę.
Zaczynaj oczywiście od szlifowania krawędzi yokote i tu musisz sam
znależć wysokość tego podparcia.
Radzę szlifować na papierze ściernym 220 jeżeli już masz ładnie
wyprowadzone płaszczyzny.
I tyle.
Od strony nakago podłóż jakiś klocek o grubości ok. 8 cm. ale to sam
musisz wybadać bo to zależy od tego jaki już kąt nadałeś kissaki.
Szlifować krotkimi ruchami prostopadłymi w stosunku do długości miecza.
W miarę postępu szlifu przesuwać klocek w kierunku kissaki lub podwyższać klocek czyli tę podkladkę.
Zaczynaj oczywiście od szlifowania krawędzi yokote i tu musisz sam
znależć wysokość tego podparcia.
Radzę szlifować na papierze ściernym 220 jeżeli już masz ładnie
wyprowadzone płaszczyzny.
I tyle.
- bisonn@wp.pl
Wiem że to drogi interes ale fajniej byś wykorzystał jak byś kupił co najmniej 4 kamyczki
Ja na początku jak zaczynałem coś tam szlifować zakupiłem 3 kamienie,wszystkie syntetyczne ale japońskie,nie było to bardzo drogie i dawało rade,gradacja chyba o ile pamiętam 600,1200 i 3000 tyś chyba o ile sie nie myle.
Wszystko z Dicka,a ten kamień jaką ma gradację dokładnie?
Pozdrawiam

Ja na początku jak zaczynałem coś tam szlifować zakupiłem 3 kamienie,wszystkie syntetyczne ale japońskie,nie było to bardzo drogie i dawało rade,gradacja chyba o ile pamiętam 600,1200 i 3000 tyś chyba o ile sie nie myle.
Wszystko z Dicka,a ten kamień jaką ma gradację dokładnie?
Pozdrawiam

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
- bisonn@wp.pl
ten kamień ma gradację 400-800 a jak zamuwiłeś te kamienie z dicka i ile płaciłeś i czy po szlifowaniu na nich pokazuje się hamon POZDRAWIAM
TYLKO ŻE JESZCZE NIE MAM CO NA NIM WYPRUBOWAĆ ALE NOWE TANTO Z N9E CZEKA W GLINCE DO HARTOWANIA

- bisonn@wp.pl
do tej pory nie udawało mi się uzyskać hamonu może zła stal ze złomu albo niewłaściwe hartowanie tym razem mam dobrą stal i postaram się hartować według porad forumowiczów może w końcu wyjdzie
przed glinką
w glince glinkę zrobiłem z trzech ruwnych części węgiel drzewn glina keramzyt (piasku kwarcowego nie udało mi się zdobyć niestety) i odrobina szarego cementu taki experyment

- bisonn@wp.pl
ta górna dopiero po nadaniu kształtu przed hartem
No troszkę dziwny kształt... ja bym dał wieksze nakago i nie załamał tak drastycznie kissaki zwłaszcza że to tanto,przy katanie oki.
Z jakiej stali masz to tanto?
Czy przed nałożeniem glinki odtłuściłeś całość?
Czy przed nałożenem glinki powierzchnia była chropowata by sie glinka trzymała?
I czy po hartowaniu nie odpoada glinka?
I czy temperatura była odpowiednia wody jak i stali?
Pozdr

Z jakiej stali masz to tanto?
Czy przed nałożeniem glinki odtłuściłeś całość?
Czy przed nałożenem glinki powierzchnia była chropowata by sie glinka trzymała?
I czy po hartowaniu nie odpoada glinka?
I czy temperatura była odpowiednia wody jak i stali?
Pozdr

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Ja, na początku zabawy z hartowaniem selektywnym tez miałem problemy.
1 Sposób nakładania glinki:
Pokrywać całe ostrze glinką , na ostrzu cienka warstwa, no i warto nakładać ashi, raz bo efekty ładniejsze, dwa bo mniejsze naprężenia
Zrobić w miarę łagodne przejście miedzy cienką warstwą glinki a grubszą żeby zmniejszyć naprężenia
2 Sposób suszenia.
Ja po nałożeniu glinki stawiam ostrze koło grzejnika,(kaloryfera) na dobę, potem niedługo przed hartowaniem wygrzewam ostrze w piekarniku tak z 20 min. Temperatura ok 100- 200 C jest dość krytyczną, bo wtedy zaczynają parować inne rodzaje wody takie jak błonkowa, higroskopijna i chemiczna.
Wiec grzać powoli.
3 Niedawno się dowiedziałem od jednego z bardziej doświadczonych forumowiczów, że warto do glinki dodawać nieco węglanu sodu, dla powstrzymania tworzenia się warstewki rdzy między ostrzem a gliną.
Odczyn alkaliczny jaki posiada węglan sodu temu zapobiega.
No i podstawowa sprawa podczas hartowania, trafić we własciwą temperaturę.
ps jakoś mi to do tematu postu nie pasuje....
1 Sposób nakładania glinki:
Pokrywać całe ostrze glinką , na ostrzu cienka warstwa, no i warto nakładać ashi, raz bo efekty ładniejsze, dwa bo mniejsze naprężenia
Zrobić w miarę łagodne przejście miedzy cienką warstwą glinki a grubszą żeby zmniejszyć naprężenia
2 Sposób suszenia.
Ja po nałożeniu glinki stawiam ostrze koło grzejnika,(kaloryfera) na dobę, potem niedługo przed hartowaniem wygrzewam ostrze w piekarniku tak z 20 min. Temperatura ok 100- 200 C jest dość krytyczną, bo wtedy zaczynają parować inne rodzaje wody takie jak błonkowa, higroskopijna i chemiczna.
Wiec grzać powoli.
3 Niedawno się dowiedziałem od jednego z bardziej doświadczonych forumowiczów, że warto do glinki dodawać nieco węglanu sodu, dla powstrzymania tworzenia się warstewki rdzy między ostrzem a gliną.
Odczyn alkaliczny jaki posiada węglan sodu temu zapobiega.
No i podstawowa sprawa podczas hartowania, trafić we własciwą temperaturę.
ps jakoś mi to do tematu postu nie pasuje....
- bisonn@wp.pl
a z jakich składników składa się twoja glinka i co to jest ashi .No i dzięki za wskazówki

- bisonn@wp.pl
teraz odpowiedż dla Jiana nakago po zrobieniu zdjęcia powiększyłem,ze stali jak pisze wyżej n9e nie odtłuściłem ,ajak się to robi
powieszchnia była trochę chropowata ale jeszcze nie hartowałem czekam jak glinka wyschnie ostrze wykułem wczoraj i jeszcze schnie
dzisiej teżwykuję tanto i będę się uczył dalej hartować a jak twoim zdaniem powinno wyglądać kisaki bo ja nie wiem tak do końca