Kolekcjonowanie noży, a prawo?

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Kembi

Kolekcjonowanie noży, a prawo?

Post autor: Kembi »

Chciałbym sie was zapytać czy jest jakieś ograniczenie jeśli chodzi o kolekcjonowanie noży, sprowadzanie ich i trzymanie dużych ilości w domu, moje pytanie tyczy sie też mieczy, katan, średniowiecznych itd.

Pozdrawiam
Kembi
Awatar użytkownika
aambeeld

Re: Kolekcjonowanie noży, a prawo?

Post autor: aambeeld »

Wedle polskiego "Waffengesetz" możesz trzymać wszystko, co nie nosi cechy broni ukrytej - dot. broni białej naturalnie.

Odpadają wszelkie laski z ukrytym ostrzem, pałki z tymże etc.
Shouryu

Post autor: Shouryu »

Ale za to z takim dwusiecznym dwuręcznym "katowskim" :twisted: toporem możesz chasać po wsiach i miastach, a policja może się co najwyżej w czoło popukać na taki widok. 8)
TomekSan

Post autor: TomekSan »

aambeeld pisze:Wedle polskiego "Waffengesetz" możesz trzymać wszystko, co nie nosi cechy broni ukrytej - dot. broni białej naturalnie.

Odpadają wszelkie laski z ukrytym ostrzem, pałki z tymże etc.
No właśnie ! :twisted: Czyli jak maszerujesz sobie z świeżą głownią od kowala oprawioną w Shirasaya do "oprawiacza" to niechybnie może Cię policja złapać :wink:
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

shira-saya to shira-saya, nie parasolka :lol:

choć niejaki Zatoichi miał taką laskowatę sayę :wink:

praktyka pewnie pokaże, ze masz rację. Nasza policja przywykła raczej do widoku miecza w pełnym koshirae. Pewnie poznają miecz po... tsubie. :wink:

Jeśli będzie więcej wypadków nadużycia podróbek z Allegro przez naszych ziomków w stanie upojenia... może i włodarze zabronią noszenia/posiadania długich głowni. Wtedy jedyny ratunek to legal reason, czyli np. członkostwo w stowarzyszeniu.
basil

Post autor: basil »

Aambeeld - to co miał Zatoichi to się nazywało Shikomizue (przygotowany kij). W użycie weszło dopiero po restauracji Meiji, wiadomo dlaczego. Spotkałem się raz z jednym takim cudem na ebayu, to wcale do katany, zwłaszcza z jakości wykonania nie było podobne ;)
Poza tym można kupić repliki (Iaito) tutaj: http://www.yamatobudogu.com/Shikomizue_s/167.htm

Przechadzanie się z czymś takim z pewnością nie jest legalne, ale podejrzewam, że i trudno wytropić czy ktoś ma zwykły kijaszek czy miecz ;)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie namąciłem za bardzo ;)
"Bycie Basilem zobowiązuje"
TomekSan

Post autor: TomekSan »

No tak, policja nie domyśli się co to jest: zakrzywione, całe drewniane i jeszcze z japońskimi znaczkami na wierzchu, i w dodatku długości ok 70 cm ( wakizashi ) :twisted:
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
ODPOWIEDZ