Galeria
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: Galeria
Jak dla mnie mistrzostwo!. Zakochałem się w tym niestety nie mam pieniążków a bym sobie zalicytował jak bym miał.
Podoba mi sie . Proste i eleganckie. Przyjemny geometryczny wzór. Myślę że z odpowiednim oplotem, w klolorze jakiejś ciemnej zieleni bardzo ładznie by się komponowały. No i oczywięcie z dopranymi odpowiedznio pozostałymi elemenatami oprawy ( może jeszcze zielonkawa saya?).
Chociaż , takie jedno zastrzeżenie, całość kompozycji oprawy pasowała by mi pod jakiś styl " antyczno grecki", no a to z japonską tradycją jakoś nie wiele ma wspólnego.
Chociaż , takie jedno zastrzeżenie, całość kompozycji oprawy pasowała by mi pod jakiś styl " antyczno grecki", no a to z japonską tradycją jakoś nie wiele ma wspólnego.
Piekna robota, ale pewne jest to co napisal Shouryu - trzebaby sie powaznie zastanowic nad reszta oprawy miecza by wszystko pasowalo do siebie (oczywiscie jesli ktos zdecydowalby sie na praktyczne uzycie tych elementow).
- GrafRamolo
Ja bym sobie je schował do mojego tajemnego skarbca i raz na jakiś czas oglądał zajadając zimne winogrona i popijając mleko kakaowe 
Ale faktycznie wzór grecki ale to przypadek bo i w Japonii taki ornament był często używany.

Ale faktycznie wzór grecki ale to przypadek bo i w Japonii taki ornament był często używany.
Jak dla mnie to ograny do granic możliwosci Versace ubrany w pseudojapońską formę.Mój znajomy kowal Alek Srzyżewski zwykł mówić, że gdyby w średniowieczu znali plastik toby zwariowali ze szczęścia. Cieszę się,że go nie znali bo takiego badziewia byłoby więcej.
No cóż kicz to też kategoria piękna.
No cóż kicz to też kategoria piękna.
Okazuje się że na głosie poważnego twórcy (yakiba) można
zawsze polegać.
Uczcie się amatorzy.
Trenujcie oko.
zawsze polegać.
Uczcie się amatorzy.
Trenujcie oko.
- GrafRamolo
Jak mówiłem już kiedyś, dobrze że każdy ma inny gust bo by nudno było gdyby się wszystkim to samo podobało. Mi na ten przykład owa oprawa bardzo przypadła do gustu zarówno od strony artystycznej, minimalnej formy jak i mistrzostwa wykonania oraz użytych materiałów (cudowna patyna i miedź nie oczyszczona)
Myślę jednak że z kiczem posunąłeś się drogi Yakiba za daleko jeśli coś ci się nie podoba nie znaczy od razu że coś jest kiczem musi spełniać jeszcze kilka innych kryteriów ale ciesze się, że się nie zgadzamy bo dzięki temu można prowadzić dyskusje zamiast jednogłośnego przytakiwania.
Myślę jednak że z kiczem posunąłeś się drogi Yakiba za daleko jeśli coś ci się nie podoba nie znaczy od razu że coś jest kiczem musi spełniać jeszcze kilka innych kryteriów ale ciesze się, że się nie zgadzamy bo dzięki temu można prowadzić dyskusje zamiast jednogłośnego przytakiwania.
Wątpię w tą cudowną patynę i nieoczyszczoną miedz.
To wygląda raczej jak te maty korkowe.
Czegoś podobnego jeszcze nie widziałem.
A przez tyle lat dość trochę widziałem.
Zamiast przekonywać się do kiczu ,
lepiej sycić oko prawdziwym pięknem.
Zakładam że piekno to wartość obiektywna.
A nie jak kto woli
Jak kto woli to jest - gust.
To wygląda raczej jak te maty korkowe.
Czegoś podobnego jeszcze nie widziałem.
A przez tyle lat dość trochę widziałem.
Zamiast przekonywać się do kiczu ,
lepiej sycić oko prawdziwym pięknem.
Zakładam że piekno to wartość obiektywna.
A nie jak kto woli
Jak kto woli to jest - gust.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale Yakiba nie nazwał tego kiczem, a jedynie napisał ze kicz to tez kategoria piekna... Napisał też że dobrze że w średniowieczu nie znali plastiku bo byłoby duzio badziewia, a co do kompletu to chciał napisać że ktoś miał oklepany wzór w głowie który chciał gdzieś wykorzystać i padło na fuchi i kashira:)
A tak powaznie to całkiem sympatycznie wyglada - jednak ten wzór mi tez kojarzy się bardziej ze starożytna grecją:)
A dostrzegliście tę skazę na kashira? Jest takie małe wgniecenie, jakby ktoś czymś stuknął - albo niedopracowanie, albo komplet był uzywany i stało mu się kuku jak był na mieczu:)
A tak powaznie to całkiem sympatycznie wyglada - jednak ten wzór mi tez kojarzy się bardziej ze starożytna grecją:)
A dostrzegliście tę skazę na kashira? Jest takie małe wgniecenie, jakby ktoś czymś stuknął - albo niedopracowanie, albo komplet był uzywany i stało mu się kuku jak był na mieczu:)
- GrafRamolo
Tewie mogę cię zapewnić że taka patyna i struktura miedzi to mistrzostwo i bardzo ciężko osiągnąć.
A wgniecenie jest, wbrew pozorom miedź jest delikatna wystarczyło, że upadło komuś kiedyś, jak by było na mieczy było by zdecydowanie bardziej sponiewierane.
A wgniecenie jest, wbrew pozorom miedź jest delikatna wystarczyło, że upadło komuś kiedyś, jak by było na mieczy było by zdecydowanie bardziej sponiewierane.
Jednak muszę wyrazić się dobitniej.Kicz. Albo jak kto woli piękna oprawa do amerykańskiego tanto.
Ten ornament o układzie symetrycznym
to -arabeska- wywodzacy się ze starożytnej
sztuki hellenistyczno-rzymskiej.
W takim razie ja też nie zostałem dobrze zrozumiany:) Pierwsza część mojego postu miała być żartem - na co wskazuje zwrot rozpoczynajacy drugą część:)yakiba pisze:Jednak muszę wyrazić się dobitniej.Kicz. Albo jak kto woli piękna oprawa do amerykańskiego tanto.
Ale co tam

Niestety nie. Ten ornament, jak dobrze zauważyłeś o układzie symetrycznym, to tzw. meander. Z arabeską ma tyle wspólnego, że oba faktycznie wywodzą się ze sztuki greckiej oraz (co niejako za tym idzie) rzymskiej.Ten ornament o układzie symetrycznym
- GrafRamolo
Faktycznie ornament ten podobny jest do greckiego zwanego meander.
Jednak to także typowy dla Japonii wzór. W Japonii motyw swastyki czyli podwójnego meandru występuje często.
Yakiba co kto lubi
Ciekawi mnie dlaczego tak nisko oceniasz ten notabene dobrze sygnowany komplet?
Jednak to także typowy dla Japonii wzór. W Japonii motyw swastyki czyli podwójnego meandru występuje często.
Yakiba co kto lubi

Z tego co pamietam to swastyka jest byddyjskim symbolem szczescia a jak wszyscy zapewne wiedza buddyzm byl dosc popularna religia w Japonii.
Co do samego kompletu to bardzo mi sie podoba geometria elementow i patyna, ktore wrecz sa az zbyt dobre jak na reczna robote.
Co do samego kompletu to bardzo mi sie podoba geometria elementow i patyna, ktore wrecz sa az zbyt dobre jak na reczna robote.
wg mnie ten komplet jest bardzo subtelny i elegancki. ma charakter. ale to moje zdanie - każdy może w zasadzie mieć swoje.
ale pamiętajmy że taki styl nie jest wynikiem przypadku a już na pewno nie braku umiejętności czy weny. może wynikać z wielu czynników: z danej szkoły lub tradycji artystycznej bądź być wynikiem mody w danym rejonie czy w danym czasie i cała masa innych spraw.
nie można oceniać tego w kategoriach kicz/nie kicz. w takim wypadku bylibyśmy zmuszeni także wybierać pomiędzy Rembrandtem a Picassem - Mozartem a Lutosławskim, etc...
A nie jest to przecież kwestia gustu...
ale pamiętajmy że taki styl nie jest wynikiem przypadku a już na pewno nie braku umiejętności czy weny. może wynikać z wielu czynników: z danej szkoły lub tradycji artystycznej bądź być wynikiem mody w danym rejonie czy w danym czasie i cała masa innych spraw.
nie można oceniać tego w kategoriach kicz/nie kicz. w takim wypadku bylibyśmy zmuszeni także wybierać pomiędzy Rembrandtem a Picassem - Mozartem a Lutosławskim, etc...
A nie jest to przecież kwestia gustu...
Kilka spraw na raz, ale po kolei.
Patyna to tzw powłoka krystalitowa dawniej często stosowana w masowej produkcji przedmiotów codziennego użytku, typu budziki, lampki nocne itd.
sygnatura- i tu warto też zahaczyć o Rembrandta- Wspaniały malarz ale i znany skąpiec czesto fałszował własne miedzioryty a i podpisywanie sie pod dziełami uczniów nie powodowało w nim rozsterek moralnych
A na wspaniałych mieczach oprawnych w kość słoniową , robionych masowo dla turystów w XIX w też były sygnatury .
Swastyka jest buddyjskim symbolem ognia a nie szczęścia i dość zasadniczo różni się od meandra.Kicz zaś ma swoją definicję i nie ma to nic wspólnego z gustem.
Ten sam wystawca sprzedaje bardzo podobny komplet (miedziane fuchi),Który niezależnie od gustu kiczem nazwać nie można.
Czy naprawdę nie ma czegoś godniejszego dyskusji?
Patyna to tzw powłoka krystalitowa dawniej często stosowana w masowej produkcji przedmiotów codziennego użytku, typu budziki, lampki nocne itd.
sygnatura- i tu warto też zahaczyć o Rembrandta- Wspaniały malarz ale i znany skąpiec czesto fałszował własne miedzioryty a i podpisywanie sie pod dziełami uczniów nie powodowało w nim rozsterek moralnych
A na wspaniałych mieczach oprawnych w kość słoniową , robionych masowo dla turystów w XIX w też były sygnatury .
Swastyka jest buddyjskim symbolem ognia a nie szczęścia i dość zasadniczo różni się od meandra.Kicz zaś ma swoją definicję i nie ma to nic wspólnego z gustem.
Ten sam wystawca sprzedaje bardzo podobny komplet (miedziane fuchi),Który niezależnie od gustu kiczem nazwać nie można.
Czy naprawdę nie ma czegoś godniejszego dyskusji?
ok, to ja może troszkę z innej beczki - ale trochę też w temacie, tylko że tym razem smutniej.
no bo my tutaj Panowie roztrząsamy drobne niuanse artystyczne, analizujemy każdy nawet najmniej ważny aspekt tworzenia okuć, a tymczasem pod naszym nosem ludzie kupują takie oto cudeńka:
http://www.allegro.pl/item341537483__ja ... tana_.html
i płacą coraz więcej. interes kwitnie. no i po co się rozwodzić nad wcześniejszym tematem jak i tak dla 99% społeczeństwa kicz i chała jest warta niejednokrotnie tyle samo co autentyk... zresztą licytujący w tych aukcjach pewnie nawet by nie zwrócili uwagui na wcześniej przez nas omawiane okucia...
no bo my tutaj Panowie roztrząsamy drobne niuanse artystyczne, analizujemy każdy nawet najmniej ważny aspekt tworzenia okuć, a tymczasem pod naszym nosem ludzie kupują takie oto cudeńka:
http://www.allegro.pl/item341537483__ja ... tana_.html
i płacą coraz więcej. interes kwitnie. no i po co się rozwodzić nad wcześniejszym tematem jak i tak dla 99% społeczeństwa kicz i chała jest warta niejednokrotnie tyle samo co autentyk... zresztą licytujący w tych aukcjach pewnie nawet by nie zwrócili uwagui na wcześniej przez nas omawiane okucia...
LarsOn-straszny z Ciebie negownik.
Jak napisałem że to arabeska to arabeska.
A ściślej ornament zwany arabeską o układzie meandrycznym.
A Ty kliknąłeś sobie na wikipedię i wydaje Ci się żeś wszystkie
rozumy pozjadał.
Wikipedię to tworzą takie mądrale jak Ty.
Polecam słownik Władysława Kopalińskiego
i wtedy będziesz wiedział wszystko.
Pozdrawiam.
Jak napisałem że to arabeska to arabeska.
A ściślej ornament zwany arabeską o układzie meandrycznym.
A Ty kliknąłeś sobie na wikipedię i wydaje Ci się żeś wszystkie
rozumy pozjadał.
Wikipedię to tworzą takie mądrale jak Ty.
Polecam słownik Władysława Kopalińskiego
i wtedy będziesz wiedział wszystko.
Pozdrawiam.
- GrafRamolo
Kurokami. Chwała im za to. widzisz gdyby każdy był nieomylny na świecie nie było by miejsca dla ludzi chcących się kształcić i doskonalić. Niech sobie kupują co chcą. Jeśli dane osoby nie mają potrzeby zasięgnięcia rady, samokształcenia to same sobie wyrządzają krzywdę. A widać stać ich na to zapewne i tak taki miecz zawiśnie nad kominkiem, to może lepiej nawet że podróbka niż oryginał bo o orginał trzeba dbać a tak to zniszczeje tani szmelc.
Tewie ja bardzo chętnie podyskutuje na temat arabesek, meandrów i ornamentów
Tewie ja bardzo chętnie podyskutuje na temat arabesek, meandrów i ornamentów

Grafie, przykrą stroną tego jest fakt że nie inwestuje się w rozwój artystów a w tandetę taką jaką pokazałem w aukcji powyżej.
te 1.300zł można było zainwestować choćby w piękną oryginalną tsubę lub komplet okuć.
a takie badziewie można kupić za 40$ - kwestia "autoedukacji"...
chodzi mi o to Grafie, że fundusze nie są w tym momencie inwestowane w dobrym kierunku co jest wynikiem braku świadomości - częste zjawisko ostatnio, co widać np w mediach... nad kominkiem można powiesić cokolwiek. miecz samurajski tam nawet nie za bardzo pasuje, ale niech tam. byle coś takiego nie kosztowało 1.300zł gdy może kosztować 130...
jest to raczej wątek do tematu "Allegro i ebay", więc sory za tą dygresję... oj, Panowie - jest potrzeba stron edukacyjnych w temacie miecza japońskiego i dziedzin pokrewnych.. oj jest...
te 1.300zł można było zainwestować choćby w piękną oryginalną tsubę lub komplet okuć.
a takie badziewie można kupić za 40$ - kwestia "autoedukacji"...
chodzi mi o to Grafie, że fundusze nie są w tym momencie inwestowane w dobrym kierunku co jest wynikiem braku świadomości - częste zjawisko ostatnio, co widać np w mediach... nad kominkiem można powiesić cokolwiek. miecz samurajski tam nawet nie za bardzo pasuje, ale niech tam. byle coś takiego nie kosztowało 1.300zł gdy może kosztować 130...
jest to raczej wątek do tematu "Allegro i ebay", więc sory za tą dygresję... oj, Panowie - jest potrzeba stron edukacyjnych w temacie miecza japońskiego i dziedzin pokrewnych.. oj jest...
Jest potrzeba takich stron w każdej dziedzinie bo ludzi ostatnio ogarnia jakaś niewiedza nawet do najprostrzych rzeczy...
Drogi GrafRamolo.
W zasadzie nie ma o czym dyskutować bo sprawa jest całkowicie
jasna. Śmieszny jest tylko fakt że jeden mądrala coś chlapnie
i zaraz po nim wszyscy jak papugi powtarzają -meander-meander.
Ludzie doprawdy nigdy nie słyszeliście co to arabeska ?
Toż to nie jest żadna wiedza specjalistyczna.
Na takiej samej zasadzie jak LarsOn zanegował określenie
arabeska , ja mógłbym powiedzieć - nie to nie jest meander
tylko czarna farba.
Albo , to nie auto jedzie lecz koła bo to one się kręcą.
Myślałem że przynajmniej "yakiba" mnie poprze - niestety nie.
I lepiej nie mylić swastyki ze znakami hellenistyczno-rzymskimi.
Pozdrawiam.
W zasadzie nie ma o czym dyskutować bo sprawa jest całkowicie
jasna. Śmieszny jest tylko fakt że jeden mądrala coś chlapnie
i zaraz po nim wszyscy jak papugi powtarzają -meander-meander.
Ludzie doprawdy nigdy nie słyszeliście co to arabeska ?
Toż to nie jest żadna wiedza specjalistyczna.
Na takiej samej zasadzie jak LarsOn zanegował określenie
arabeska , ja mógłbym powiedzieć - nie to nie jest meander
tylko czarna farba.
Albo , to nie auto jedzie lecz koła bo to one się kręcą.
Myślałem że przynajmniej "yakiba" mnie poprze - niestety nie.
I lepiej nie mylić swastyki ze znakami hellenistyczno-rzymskimi.
Pozdrawiam.