Galeria

Dział poświęcony, starym, oryginalnym mieczom i oprawom japońskim.

Moderator: Zarząd

yakubu

Re: Galeria

Post autor: yakubu »

tewie pisze:Zakładam że piekno to wartość obiektywna.
Oj, Tewie, lagodniej troche - sam wyzywasz innych od madrali, a takie bzdury piszesz - jak piekno moze byc wartoscia obiektywna? Postrzeganie piekna zmienia sie jak w kalejdoskopie, zaleznie od czasu i uwarunkowan kulturowych i jest czysto subiektywnym odczuciem.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Tewie akurat to o czym mówiliśmy to idealny przykład właśnie meandru. Arabeska jest nieco czymś innym.
Bushi

Post autor: Bushi »

yakubu pisze:
tewie pisze:Zakładam że piekno to wartość obiektywna.
Oj, Tewie, lagodniej troche - sam wyzywasz innych od madrali, a takie bzdury piszesz - jak piekno moze byc wartoscia obiektywna? Postrzeganie piekna zmienia sie jak w kalejdoskopie, zaleznie od czasu i uwarunkowan kulturowych i jest czysto subiektywnym odczuciem.
Dla przykładu kobiety które w niektórych plemionach "lakierują" zęby (nie pamietam dokładnie czym one to robią), ale czy to jest piękne? Nio własnie w ich kulturze jest:) Albo jest w Afryce plemię gdzie kobieta zanim wyjdzie za mąż musi udać się do babki na utuczenie i zostaje tam aż do dnia ślubu pijąc cały czas mleko (ma bardzo krótkie przerwy miedzy posiłkami)
Same kobiety twierdzą że nie chcą tak żyć - od momentu jak zobaczyły że gdzie indziej na świecie nie trzeba tak robić - ale robia to zeby PODOBAĆ się przyszłym mężom którzy tego oczekują...
Gość

Post autor: Gość »

Nie widziałem że określenie mądrala to już wyzwisko.
Jeśli ktoś poczuł się urażony - bardzo przepraszam.
Ale nie cierpię gdy ktoś zarzuca mi coś a tak naprawdę
sam nie wie jak jest faktycznie.
Piekno jest wartością obiektywną tak samo jak prawda,
czy się to komu podoba czy nie. Przywoływanie przykładów
z barbarzyńskich krajów nic nie zmienia - my rozmawiamy
o cywilizowanym świecie.
Tłumaczyłem już że arabeska może mieć formę meandryczną
czy żeby było prościej meandru , no ale widzę że niektórym
trudno to pojąć . No cóż jak to mówią " madrej głowie dość po słowie".
Widać to powiedzenie nie dotyczy wsztstkich tu obecnych.
Nie będę się wiecej wypowiadał w tym temacie bo to zaczyna
się robić groteskowe.
Pozdrawiam życząc miłego wypoczynku sobotnio-niedzielnego.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tewie, akurat chłopaki mają rację i nie trzeba daleko szukać ani przytaczać przykładów z barbarzyńskich krajów. Choćby kanon piękna zwany "Rubensowskim" drastycznie odbiega od obecnego kanonu piękna promowanego przez masmedia. Piękno jest względne bo gdyby tak nie było to wszyscy by robili mniej więcej to samo. Jedynie niektóre rzeczy znajdują aprobatę w szerszych gronach co jednak nie znaczy iż są bezwzględnymi wyznacznikami. Co więcej, są wyznaczniki które mogą sugerować jak piękne rzeczy powinny wyglądać lecz i one na przełomie dziejów ulegały przemianom. Ale to było dawniej a w dzisiejszym pojmowaniu piękna bardzo ciężko mówić o stałych wartościach jeśli w ogóle można jakoś klasyfikować współczesne piękno w sztuce.

A wracając do arabeski to faktycznie może przyjmować formę meandryczną ale w tym konkretnym omawianym przykładzie nie jest to arabeska. Gdyż arabeska posiada w sobie motywy roślinne lub organiczne a tu była czysta geometria.
Gość

Drogi GrafRamolo- miałem już na ten temat nic nie pisać ale dobra
niech Ci będzie . Umawiamy się tak : zaglądasz do Kopalińskiego
i odpisujesz mi czy tam nie stoi jak byk że nasza "arabeska"
przyjmuje formy roślinne i geometryczne ( dobra-jest napisane
te geometryczne w skrócie czyli tak "arabeska przyjmuje formy
roślinne i geom." - i coś tam jeszcze.
Ale chyba według Ciebie to "geom." nie znaczy nic innego
tylko geometryczne , co ???.
Trudno dyskutować z kimś kto jest przeświadczony o swojej
nieomylności nie wiem jak to inaczej nazwać - brak pokory czy coś
w tym rodzaju.
To oczywiste że na przestrzeni dziejów kanony piękna ulegały
pewnym modyfikacjom jak wszystko na tym świecie.
Peter Paul Rubens to niezbyt dobry przykład bo w potocznej
świadomości jego twórczość kojarzy się z pulchnymi kobietami
ale trzeba znać całą twórczośc tego artysty by wiedzieć że to
tylko taka etykietka nic nie znacząca.
Na tym świecie wszystko podlega ewolucji ale są pewne kanony
których trzeba się trzymać bo inaczej wszystko zaczyna podlegać
relatywizmowi i wsio staje się względne.
A my chcemy dążyć do piękna zarówno jeśli chodzi o miecze i inne.
Dlatego tyle dywagacji na te tematy co jest dobre a co kicz.
Czekam na odpowiedź na zadane na początku pytanie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Tewie, mimo, że akurat informacji o meanderze nie musiałem szukać w Wikipedii, to trafiłeś z tym, że pomagam w jej tworzeniu :)
O arabesce i meanderze nie ma już nic do dodania, jeśli wolisz kierować się słownikiem w którym definicja zamyka się w kilku słowach niż precyzyjnym wpisem encyklopedycznym (specjalnie sprawdziłem Encyklopedię PWN, wszystko czarno na białym) oraz opinią zawodowego plastyka to Twoja sprawa.

Zdrówka życzę.
Gość

Jestem zawodowym plastykiem .
Trochę pokory nikomu nie zaszkodzi.
Nawet jeśli miałbyś trochę racji.
A nie wyskakiwać jak filip z konopii.
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Cóż, jeśliś profesjonalista to w takim razie PWN musi się mylić. Trudno :)
Na pisanie o pokorze mam niestety zbyt pokiereszowane palce. Gomen nasai.
Proponuję wyrzucić część postów nie związanych z tematem albo zrobić z nich temat oddzielny.
Pozdrawiam.
Shouryu

Post autor: Shouryu »

MadSun, wrzuć jakąś fajną tsubkę albo coś bo się strasznie ciężka atmosfera zrobiła.
Ps. Jaki mają zakres poznawania histori sztyki zawodowi plastycy?

Odezwał się mało na sztuce znający :oops: (mimo że zgodnie zprogramem studiów znać się mający) kulturoznawca. :wink:
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Shouryu, tak sie sklada ze mam fajny komplecik, ktorym to chcialbym sie podzielic z forumowiczami zarowno tymi, ktorzy wiedza o czym mowia oraz tymi, ktorzy brak pokory wytykaja a sami pokora nie grzesza.

Tym razem motyw bardziej japonski, piekny sum wykonany z shakudo, oczy ze zlota na podkladzie z shibuishi. Pozne Edo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bushi

Czy ten sum jest obiektywnie piekny? Tego nie wiem wiem że mi się bardzio podoba :D
Shouryu

Dzięki MadSun.
Jakoś ten sum dziwnie na mnie działa. Jakoś bym sobie takiego nie sprawił ale jednak jest w nim coś intrygującego.
Może to, że jakby wychodzi ( wypływa?) z kashiry ( bardzo wypukły z niego element). Jakoś bym się dziwnie czuł trzymając w rękach tak oprawiony miecz. Wiadomo, sum drapierzna ryba, udziabać może. I jeszcze mu tak z oczy dziwnie patrzy...

Ps. Znam jednego sprzedawce w sklepiewędkarskim który by z chęcią takiego sumika schrupał. :D
Awatar użytkownika
MadSun

No wlasnie. Mam podobne odczucia. Sum jest zbyt wypukly z praktycznego punktu widzenia co nie ujmuje mu urody. Tak jak pisalem, komplet ten powstal pod koniec edo kiedy to wiele opraw robiono po prostu na pokaz i to czesto nie na zamowienie samurajow lecz bogatych kupcow, ktorych bylo stac na tak kosztowne zachcianki, a dla nich walory praktyczne graly raczej drugorzedna role
(fla)MASTER

Post autor: (fla)MASTER »

sum bardzo fajny, troche wyglada tak jakby go ktoś nakleił na gotowe okucia :)
Sum jest zbyt wypukly z praktycznego punktu widzenia
Co to znaczy? bo nie bardzo rozumiem?
nie zauwazyłem aby wypukłość okuć przeszkadzała w jakis sposób w praktyce.
Awatar użytkownika
MadSun

Piszac nie praktyczny mialem na mysli:
1. Sum na kashira muglby uwierac w reke przy czestym urzywaniu miecza.
2. Im bardziej wypukly element tym latwiej go uszkodzic w przypadku codziennego urzywania miecza.

To oczywiscie sa tylko moje domysly.
Gość

LarsOn- chłopie złoty czy TY nie rozumiesz po naszemu?.
Ja nigdzie nie powiedziałem że to nie jest meander.
To Ty łamiąc dobry obyczaj zarzuciłeśmi mi że piszę nieprawdę.
A choćbyś nie wiadomo jakich argumentów używał to i tak bedzie arabeska
Bo to określenie jest najbardziej popularnym , powszszechnie używanym
i najlepiej znanym.
I widzisz jak sam zauważyłeś różne źródła podają nieco inne określenia.
Co wcale nie znaczy że ja napisałem nieprawdę.
Na zakończenie tego tematu powiem tak - oprócz umiejętności czytania
potrzebna jest też umiejętność rozumienia tekstu.
Jeśli tego zabraknie to będziemy pisać pierdoły wkoło macieja .
Tym razem już na 100% w tej sprawie się nie odezwę
niech się dzieje co chce, jeżeli ktoś czegoś nie pojął to już
nie ma na to rady.
Lepiej skupiać się na oglądaniu prezentowanych przez MadSuna
eksponatów.
(fla)MASTER

Post autor: (fla)MASTER »

Piszac nie praktyczny mialem na mysli:
1. Sum na kashira muglby uwierac w reke przy czestym urzywaniu miecza.
2. Im bardziej wypukly element tym latwiej go uszkodzic w przypadku codziennego urzywania miecza.
Może masz racje ale:
to czy uwierałby w reke to zależałoby od trzymania dość wysoko za fuchi, czyli tuż pod tsubą, lub za sam koniec tsuki czyli za kashirę, poza tym nie jest on chyba aż tak wypukły, że można nim o coś zaczepić.
bądź co bądź jest to dosyć mała ozdoba.
Kurokami

Post autor: Kurokami »

zgadzam się z (fla)MASTER`em co do funkcjonalności.
jak dla mnie ładny dekor, świetnie wykonany i tematycznie ciekawy.
nie wydaje się wcale by mógł przeszkadzać, jest dość płaski i gładki.
fajny komplecik.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tewie odpowiadam. Tak w słowniku Kopalińskiego jest napisane idealnie jak mówisz.
Ja też mam wykształcenie artystyczne i choćby z tego powodu iż oboje zgłębiliśmy na studiach (zakładam że pisząc zawodowy plastyk miałeś na myśli ukończenie takiego kierunku nauki) pewne tajniki sztuki, powinniśmy wypowiadać się precyzyjniej. Mamy nijako taki obowiązek jeśli komuś coś tłumaczymy.

Arabeska to ogół, mało precyzyjny w tym wypadku. Meander to uściślenie i precyzyjniejsze określenie omawianego wzoru. W dodatku arabeska ma swoje charakterystyczne cechy, których tu brak.

Jeśli ktoś jest mechanikiem a inna osoba pyta co jest nie tak z tym autem to mechanik powinien dokładnie określić problem a nie zadowolić się odpowiedzią silnik się popsuł. Szczególnie jeśli wypowiadamy się publicznie.

Shouryu ja miałem przez 4 lata obowiązkowy przedmiot o nazwie historia sztuki, który był na ocenę i kończył się egzaminem i raz go w dodatku oblałem :)

Myślę, że odbiegliśmy bardzo od tematu i nie ma sensu go dalej ciągnąć, odpisałem gdyż będąc wywołany do tablicy poczułem się w obowiązku to zrobić.
Shouryu

:D Nie martw się Grafie też oblałem historię sztuki :oops:
:D
Bushi

tewie pisze:Bo to określenie jest najbardziej popularnym , powszszechnie używanym
i najlepiej znanym.
Mimo że temat został zakończony zdecydowałem się napisać pewna refleksję do zdania które napisał Tewie...
Nie zgadzam się z tym całkowicie - wprawdzie język jest żywy i jak większość ludzi zacznie uzywać pewnego określenia to ono po pewnym czasie wchodzi do języka, ale nie zawsze jest to własciwe...
Podobny przypadek mamy z dudami które są powszechnie zwane kobzą - a nie wiem co za idiota zaczął tak mówić bo kobza to instrument strunowy... Nazwa zaś została zaczerpnieta [nadal nie wiem przez kogo] tylko dlatego że w niektórych regionach często na dudy mówi się koza - dla nie wtajemniczonych bo jest wykonana z koziej skóry...

A ludzie którzy "siedzą w temacie" według mnie powinni stosować nazwy jak najbardziej ścisłe - aby społeczeństwo brało z nich przykład - a nie odwrotnie...

P.S. Nie liczę że ktokolwiek bedzie odpisywał bo naprawdę zakończmy tę dyskusję - a jesli ktos się ze mną nie zgadza to prosze na pw...
Kurokami

Post autor: Kurokami »

a a propos arabeski i innych meandrów :)
ja też miałem Historię Sztuki: 4 lata w plastyku i 5 lat na studiach.
Graf ma rację.
dodam tylko że nazwy tych typów ornamentów dużo mówią o ich formie. poza tym Pan Kopaliński wyjaśnia to dosyć dokładnie jak i inne źródła... nie wiem jak można pomylić arabeskę z meandrem. to naprawdę dwie różne sprawy.

z tym że temat jest wg mnie troszkę bez sensu do analizowania go na tym forum...
Gość

Szanowny-Kurokami......
Już nawet GrafRamolo zgodził się że to arabeska tylko niezbyt
dokładne określenie.
Jak nie wiesz gdzie wsadzić swoje pięć groszy to podpowiem
--dlo bidnych....
MIEJ SZACUNEK DLA LUDZKIEJ INTELIGENCJI I LITOŚĆ DLA
MOJEJ CIERPLIWOŚCI.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Skończmy to. Zapraszam do obejrzenia tej oto strony http://world.choshuya.co.jp/ .Ceny trochę chyba nie dla nas (choć ja nikomu w zeznania podatkowe nie zaglądałem ;) ) za to eksponaty śliczne.
Urzekło mnie to menuki!

Obrazek
ODPOWIEDZ