Galeria
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: Galeria
Według mojej wiedzy to ptaszek nazywany chidori, po polsku siewka.
Super stronka. Dzieki Grafie. Mi bardzo podobaja sie ta kozuka.

Śliczny jelonek:) Wprawdzie szyję ma nieproporcjonalnie długą, ale i tak mi się podoba:)
(fla)MASTER, twój ptaszek to może i jest brzytki
A jak zrobisz ładniejszego to wrtedy krytykuj.
Co ci ta biedna ptaszyna zawiniła, że ją obrarzasz?

A jak zrobisz ładniejszego to wrtedy krytykuj.
Co ci ta biedna ptaszyna zawiniła, że ją obrarzasz?

Może dlatego że ma wkurzony wraz twarzy/dzioba:)
Fakt, ptaszek przypomina mi trochę toruńskie pierniki, raczej popieram kandydaturę jelenia 

- GrafRamolo
Z tym jeleniem to nie wiem czy specjalnie on nie ma długiej szyi? Bo w mononoke tez były takie stwory z wydłużającymi się szyjami a w końcu jakoś ta bajka oparta była na japońskiej mitologi.
A ptaszki są według mnie świetne w swojej syntetycznej formie, prawdę mówiąc widziałem już kilka opraw a takim przedstawieniem tychże ptaszków i występuje ono także na monach. Oraz często w innych formach.

A ptaszki są według mnie świetne w swojej syntetycznej formie, prawdę mówiąc widziałem już kilka opraw a takim przedstawieniem tychże ptaszków i występuje ono także na monach. Oraz często w innych formach.

Tym razem ciekawostka. Kozuka w ksztalcie suszonego lososia. Z tego co pamietam jest to sybol szczesliwej podrozy.

A tu menuki z podobnym motywem:

Moim zdaniem menuki bardzo fajne. Zwlaszcza patyna mi do gustu przeypadla.
A tu menuki z podobnym motywem:

Moim zdaniem menuki bardzo fajne. Zwlaszcza patyna mi do gustu przeypadla.
Ostatnio zmieniony 15 kwietnia 2008 przez MadSun, łącznie zmieniany 1 raz.
- GrafRamolo
aaa suszony, to zmienia postać rzeczy. Hmm w takim razie ciekawe ciekawe, a ja widziałem kozuke z suszonymi mątwami.
Faktycznie wyglada jak wysuszony:) Jak masz gdzieś fotke tych montw to wrzuć:)
- GrafRamolo
To jest piękna piękna kozuka. Prawdę mówiąc to chyba jedna z najpiękniejszych opraw jakie widziałem w życiu i wymagała by dłuższego omówienia jednak może innym razem.

Faktycznie urzekająca...
Jeszcze napiszę o funkcjonalności oprawy z sumem.
Praktyczne ograniczenie wykorzystania takiej kashiry z wypukłym elementem sprowadza się do tego, że niektórzy podczas robienia niektórych technik trzymają za sam koniec rękojeści tak iż mały palec lewej ręki ześlizguje się na kashire i się zaciska...
Tak teoretycznie jest w Katori, chociaż w linii Hatakeyamy i Sugino się od tego odeszło... to jednak z Otake Risuke wciąż tak uczy.
Praktyczne ograniczenie wykorzystania takiej kashiry z wypukłym elementem sprowadza się do tego, że niektórzy podczas robienia niektórych technik trzymają za sam koniec rękojeści tak iż mały palec lewej ręki ześlizguje się na kashire i się zaciska...
Tak teoretycznie jest w Katori, chociaż w linii Hatakeyamy i Sugino się od tego odeszło... to jednak z Otake Risuke wciąż tak uczy.
- GrafRamolo
U mnie w szkole też często tak się trzyma jednak powiem szczerze, że dobrze zrobiona oprawa nawet wypukła nie przeszkadza i nie daje dyskomfortu. Te elementy są zupełnie obłe i nie uwierają. Sam mam dość ozdobną kashire i jest wszystko w porządku.
Oooo.....
Troche przerażające..
BTW. jako że się nie nauczyłem wklejac zdięć jeszcze ( spokojnie pracyje nad tym)
, to licze że ktoś miły zaprezentuje tu oprawę z tego linka:
http://www.arscives.com/historysteel/im ... irae-1.jpg
Mi sie osobiście bardzo podoba.
BTW. jako że się nie nauczyłem wklejac zdięć jeszcze ( spokojnie pracyje nad tym)

http://www.arscives.com/historysteel/im ... irae-1.jpg
Mi sie osobiście bardzo podoba.

W samej Japonii mało kto już robi ebi koshirae. Szkoda bo zabawne są.
proszę Shouryu - fotka z linka:

osobiście nie przepadam za tym stylem koshirae - ale to już sprawa upodobań

osobiście nie przepadam za tym stylem koshirae - ale to już sprawa upodobań

Dzięki Kurokami
Cała strona z której wziołem tą oprawę jest ciekawa, więc może i inni znajdą na niej warte przedstawienai "eksponaty".
http://www.arscives.com/historysteel/ja ... rdlist.htm
A wtedy, może znajdzie się ciekawszy temat do rozmowy niż "geometryczne wzorki bez elementów roślinnych"

Cała strona z której wziołem tą oprawę jest ciekawa, więc może i inni znajdą na niej warte przedstawienai "eksponaty".

http://www.arscives.com/historysteel/ja ... rdlist.htm
A wtedy, może znajdzie się ciekawszy temat do rozmowy niż "geometryczne wzorki bez elementów roślinnych"

To nowy nabytek

a co wy na to ? ?
a to do niego opisik.
name of article: KO-TO MUROMACHI WAKIZASHI Katana
original/repro: Original
size: Total length 28"(71cm), Blade length 26"9/16(49.3cm),Width 1"1/8(2.7cm),Tip width 3/4"(1.8cm) SORI 11/16"(0.8cm) inch, Total Weight 614gr
condition: Rust mark is in MONOUCHI in one place in both sides.
The blade is SHINOGI-ZUKURI shape with BOHI engraving on both side.This sword beautifully has grace. How do you guess though it is guessed Yamashiro-Den?
Hamon: SUGUHA Ashi-iri Beautifull
JI-Hada: Nashiji, Beautiful
Polish: Old, It is not necessary to polish for the examination.

z pozdrowieniami
Jacek ジャツェック

a co wy na to ? ?
a to do niego opisik.
name of article: KO-TO MUROMACHI WAKIZASHI Katana
original/repro: Original
size: Total length 28"(71cm), Blade length 26"9/16(49.3cm),Width 1"1/8(2.7cm),Tip width 3/4"(1.8cm) SORI 11/16"(0.8cm) inch, Total Weight 614gr
condition: Rust mark is in MONOUCHI in one place in both sides.
The blade is SHINOGI-ZUKURI shape with BOHI engraving on both side.This sword beautifully has grace. How do you guess though it is guessed Yamashiro-Den?
Hamon: SUGUHA Ashi-iri Beautifull
JI-Hada: Nashiji, Beautiful
Polish: Old, It is not necessary to polish for the examination.

z pozdrowieniami
Jacek ジャツェック
Czy masz moze zdjecie nakago z mune-machi i ha-machi?
nakago

oraz

to takie fotki
typ mune: Lori-mune
z pozdrowieniami
Jacek ジャツェック

oraz

to takie fotki
typ mune: Lori-mune
z pozdrowieniami
Jacek ジャツェック