Nowa strona

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Nowa strona

Post autor: GrafRamolo »

Zapraszam wszystkich na moją nową stronę. Adres pozostał ten sam: www.Daisho.pl
Natomiast zmieniło się wszystko.
Szczególnie zapraszam do poczytania artykułów, które z czasem będę wzbogacał o nowe tematy.
Bushi

Re: Nowa strona

Post autor: Bushi »

Powiem Grafie że o niebo lepsza ta stronka od poprzedniej...
basil

Post autor: basil »

Szkoda tylko, że już nie można zamówić sobie Jubanu czy tradycyjnych keikogi :P Ten towar jest dość trudno dostępny, jak na razie...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Poprzednia była w innym ustroju ;)
A niestety zamówić już nie można (to szył mój kolega ale rozmyślił się) tak samo jak już nie sprzedaje akcesoriów.
Robię tylko oprawy i na tym się skupiam.
Będę też pisał o różnych rzeczach, czasem będą to artykuły czasem opisy jak coś zrobić. Mam nadzieję że będą interesujące i że zawarte w nich informacje przydadzą się komuś.
yakubu

Post autor: yakubu »

Bardzo ladna. Pierwsze pomylki jakie zdolalem wylapac to na starcie brak ogonka przy ę "Nazywam się Bartosz Ulatowski, zajmuje się " oraz tsuba z krabem opisana jako tsuba z karpiem. W razie innych pomylek dam znac.
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

jak recenzować to recenzować... :D

Nazywam się Bartosz Ulatowski, zajmuje się ręcznym robieniem najwyższej klasy opraw do mieczy japońskich. Na stronie tej znajdują się przykłady moich prac, wykonywanych w 100% zgodnie z tradycyjnymi wzorcami i technikami używanymi od wieków przez Japończyków.

Przyjmuję zamówienia na oprawy. Zapraszam do obejrzenia galerii oraz przeczytania artykułów.

robieniem -> wytwarzaniem

Na tej stronie znajdziecie Państwo....

w 100% -> całkowicie

od wieków w Japonii.

Zamówienia na oprawy proszę składać poprzez dział kontakt. Zapraszam do obejrzenia galerii moich prac oraz do działu "teksty" w których zamieściłem kilka artykułów tematycznych dotyczących broni japońskiej.
-------------------------------------------------------

zawodowe zboczenie mam... sorki.

edit: miecz w nagłówku wygląda, jakby z damastu był zrobiony.

Dodałbyś jakiś bogatszy manifest artystyczny do strony głównej. W galerii przydałyby się przynajmniej suche informacje dot. każdej wykonanej oprawy. Wiem, ze jeden obraz to tysiąc słów, ale słowami możesz podkreślić zawiłość techniki, kunszt etc.

Porywający dorobek. :D :idea:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Dziękuję za opinię, słusznie wytknąłeś błędy leksykalne poprawię je w wolnej chwili.

Miecz to mój rysunek i kartka się w skanerze pofalowała ale spodobał mi się ten efekt i uważam, że jest ok.

A co do opisów, wiesz co może i racja ale jak się człowiek zabiera i ma zrobić kilkanaście a i w wersji angielskiej to się zwyczajnie odechciewa. Jak ktoś będzie zainteresowany to mu meilem opiszę a nawet chętnie pokażę i nauczę ;)

A manifest jest tylko w dziale o mnie. A jakoś nie chce mi się za dużo o sobie pisać wolę tą energię i czas spożytkować na spłodzenie jakiegoś artykułu z którego i ktoś inny może skorzysta kiedyś.

Ale raz jeszcze dziękuję za uwagi gdyż są bardzo cenne.
Kurokami

Post autor: Kurokami »

w tekście "Menuki" jest błąd:
"Przeważający był Tokugawa Matsudira ..." powinno być: Matsudaira.
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Układ jest fajny i funkcjonalny, chodzi szybko i już na początku widać o co chodzi- to ważne. Nie bardzo mi niebieski leży ale o kolorach się nie dyskutuje.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Mi też ale rada rzeźbiarz-grafik, stwierdziła, że niebieski w sumie jest najlepszy, bo jakoś ciężko było dobrać inny kolor. Zrobienie własnej strony to na prawdę nie łatwa sprawa, ma się jakiś ideał w głowie i strasznie ciężko go przenieść do rzeczywistości. Jeszcze jak się jest tak wybrednym jak ja.
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

Stronka mi sie podoba :wink:

Bardzo przypadł mi do gustu karp na tsubie,bardzo fajny.
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
Kembi

Post autor: Kembi »

Witam,

Ja miałbym jeszcze tylko jedna uwagę, Twoje niebieskie logo na górze strony, ma tło lekko jaśniejsze od tła reszty strony. Pracuje troszkę w branży więc rzuciło mi się to w oczy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wiem, bo je namalowałem farbą na białej kartce a potem zeskanowałem a jak pracujesz w branży to wiesz jak ciężko jest dobrze wyciąć nieregularny kształt z półcieniami z białego tła i wkleić na czarny, prawie niemożliwe jak się ma na przykład włosy czy jakieś druciki.
Awatar użytkownika
Kembi

Zawsze mógłbyś przyciąć je do granic możliwości i pobawić się w photoshopie. Sam miałem mnóstwo problemów właśnie tej natury, więc zdaje sobie sprawę jaki to problem.

Po chwilce zabawy:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79e ... 772ca.html
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Masz racje ale zrobiło sie kanciaste teraz to raz a dwa jak sie ma na głowie cala grafikę od strony zamówienia i parę jeszcze innych spraw to siedzenie nad jednym detalem godzinami naprawdę zaczyna męczyć. Na razie jest ok. A skupić się wole na jakiś nowych artykułach które wzbogacą stronę.
Awatar użytkownika
Kembi

To ze jest kanciaste to najmniejszy problem, to było tylko w celu pokazania ze można osiągnąć pożądany efekt. Rozumiem cie Grafie i szanuje twoją prace. Nie chce być upierdliwy tylko pomoc dobra radą :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Doceniam i dziękuję. Ale wiesz na Photoshopie to ja zęby zjadłem pracowałem jeszcze na 3.0 a teraz mam cs3. Tak że jestem świadomy tych niedociągnięć tylko jak zwykle jest to kwestia kompromisu, czy robić długo i w nieskończoność poprawiać czy po prostu zrobić poprawnie ale uruchomić stronę.
ODPOWIEDZ