Keikogi - wzgląd na tradycje i nowoczesność :P

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

basil

Keikogi - wzgląd na tradycje i nowoczesność :P

Post autor: basil »

Witam!

Za namowami jednego forumowicza i własnej inwencji chciałem się co nieco popytać o fakt keikogi, a właściwie ubrania wierzchniego. Otóż w większości przypadków spotykamy się z keikogi o wąskich czasem zwężających się rękawach (sam takie mam). Na filmie Zatoichi widziałem natomiast keikogi z rękawami zaokrąglonymi, często widzi się też taki z wielkimi kwadratowymi rękawami, a na niektórych stronach można nawet wyczytać, że samuraje pod hakamę zakładali kosode, czego sobie zupełnie nie wyobrażam.

Jak to jest z tymi rękawami ? Które to współczesne, które bardziej tradycyjne , dlaczego tak i jak to jest z tym kosode ? :)
Trochę namąciłem, ale myślę, że ktoś się połapie.

Pozdrawiam!
"Bycie Basilem zobowiązuje"
yakubu

Re: Keikogi - wzgląd na tradycje i nowoczesność :P

Post autor: yakubu »

Jesli chodzi o rekawy - Japonczycy nie mieli kieszeni i takowa funkcje spelnialy wlasnie duze rekawy. Jednak zauwaz, ze do walki przewiazywali je sobie tasma, by nie przeszkadzaly (widoczne w wielu filmach). Tak wiec w bluzie treningowej zapewnie zrezygnowano z nich, poniewaz ich funkcja jako kieszeni jest niepotrzebna, a dodatkowe przewiazywanie stwarzaloby niepotrzebna komplikacje.
basil

My za to możemy zamiast w kieszeniach, trzymać ręce w hakami (w tych wycięciach na bokach). Czyli te zwężone są nowoczesnym wymysłem ?

Pozdrawiam!
yakubu

Post autor: yakubu »

Niekoniecznie nowoczesnym - przeciez mogli o wiele wczesniej wpasc na pomysl, ze z waskim rekawem sie wygodniej cwiczy :)

Jesli masz czas to poszukaj troche w sieci:

troche historii
http://www.sengokudaimyo.com/garb/garb.html

jak sie ubierac
http://kimonoo.net/
Shouryu

Post autor: Shouryu »

Ja bym chciał się dowiedzieć jak to okrycie wieszhnie się tak właściwie nazywa? Bo gi to bluza, nie wiem co znaczy keiko. A są jeszcze inne nazwy na to co samuraj miał na sobie.
Troche tak chaotycznie pisze bo nie wiem jak się anzywa to o co chce zapytać :oops:
Bushi

Post autor: Bushi »

Keiko - trening:)
A zapewne chodzi Ci o haori?
antoni maciej dietl

Post autor: antoni maciej dietl »

shouryu - sprobuj wejsc na link sengokudaimio podany przez yakubu - to jedna z najlepszych stron o ubiorach dawnej japonii,pozdro,maciek
Shouryu

Dzięki Bushi :D
Dzięki Antoni :D

Na stronie sengokudaimio najbardziej spodobały mi się malutkie obrazeczki pokazujęca z jakich elementów składał się dany ubiór. :D
Awatar użytkownika
zz_top

Post autor: zz_top »

Oj Basil - mnie sie ostatnio dostało za trzymanie rąk w kieszeniach hakamy. To ponoć bardzo nieprzystojne i wogóle... Zresztą oberwało mi się za całokształt stroju :-) Mam bluzę w kroju przypominającym haori (szeroki rękaw). Sensei stwierdził, że po pierwsze zwyczajowo haori noszą "wyższe" dany a nie taki kmioty jak ja. Ale skoro już w niej ćwiczę to (po drugie) nie ma mowy by w tak eleganckim stroju podwijać rękawy do treningu! To tak jakby przyjść do biura w garniturze od Armaniego i podwijać w nim rękawy. Jednym słowem - skoro taki se strój skompletowałem, to mam cierpieć i ćwiczyć jak przystoi, a nie podwijać rękawy, bo się plączą :-) I haori powinno być ciemniejsze od hakamy, a nie w takim samym kolorze. W przeciwieństwie do keikogi (iaigi), które może być takie samo lub jaśniejsze od portek...
basil

No toś mnie usmuscił :P Mam czarną hakamę i keikogi, a haori jasny szary :P trochę skucha...

A jeszcze co do łap w hakamie, to nasz sensei (Aikido) tak robi czasem... :P Trzeba go ochrzanić ;)
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Jeśli chodzi o haori to fakt, noszą je wyższe stopnie bo trudniej w nim wykonywać techniki, dlatego zresztą używają ich właściwie tylko podczas enbu, w czasie treningu jest po prostu niepraktyczne :)
Co do koloru.. Najważniejszy jest schludny i porządny wygląd, a czy haori będzie ciemniejsze czy jaśniejsze niż hakama ma mniejsze znaczenie. To prawda, że ogólnie przyjęte jest, że haori jest ciemniejsze (najczęściej czarne), a hakama jaśniejsza (np. szara w czarne paski). Łatwo znaleźć filmy, choćby na YouTube, albo zobaczyć na stażach z wysokimi stopniami, że zestawienia kolorów są różne, a ciemne haori i jasna hakama po prostu bardzo elegancko wyglądają, dlatego są tak popularne :)
Z podwijaniem to też fakt, sam muszę skrócić w końcu rękawy. Według mojej wiedzy rękawów nie powinno się podwijać choćby dlatego, że tradycyjnie jest to znak, że dana ręka jest uszkodzona i powinna być oszczędzana przez Twojego partnera 8)

Basil, dokup szarą hakamę i będzie elegancko, dwa piękne zestawy ;)
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

Z tego co wiem, na taikai iaido należy nosić strój ujednolicony: albo "kendocka" plecionka + niebieska hakama, albo cienkie czarne keikogi + czarna hakama. Ale nie jestem co do tego pewien, może mnie ktoś sprostuje ;)
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Niektórzy noszą białe gi do czarnej hakamy lub wszystko białe (ale to już np. domena określonej linii przekazu danej szkoły). Ale faktycznie w iaido najczęściej spotyka się ujednolicone stroje, najczęściej całe czarne :)
Shouryu

Ja dodam od siebie, że w Katori Shinto Ryu, przynajmniej w Polsce ( w lini Hatakeyama Sensei) gi są ciemno niebieskie a hakamy czarne. Chociarz zdażają się wyjątki, to jednak większość, zwłaszcza "wyższe szarże" ma takie komplety.
Ale na przykład Senseia Otake nigdy w żadnych "materiałach prasowych" nie widziałem w hakamie. Zawsze jest ubrany w jakiś dres. Widać pozycja ma swoje przywileje. Inni sie potykają w hakamach, a spadkobierca stylu trenuje w dresie. :wink:

Ps. Jak piernicze coś trzy po trzy to Sakura mnie poprawi. :)
Awatar użytkownika
Marcus65

Post autor: Marcus65 »

W pewnych szkołach (mówię tu m.in. o szkole, w której sam praktykuję battodo), kolor keikogi ma znaczenie "kodowe" - tzn. w białych trenują ci o stopniu poniżej 3 kyu. Stopnie wyższe mogą mieć bluzy koloru brązowego, granatowego bądź czarnego. Hakama zawsze czarna. Dopiero po wejściu w krąg yudansha można ubierać się jak kto woli.
Co do samej kwestii ubierania hakamy, to mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony, oczywiście, każdy chce mieć ten przywilej, by jak najszybciej poczuć się "samurajem" (w końcu 90% ludzi po to właśnie zaczyna ćwiczyć). Niemniej jednak wiadomym jest, że hakama dość skutecznie ukrywa pracę nóg, tak istotną w sztukach walki. Dlatego też należałoby, moim zdaniem, zezwalać na ubieranie hakamy dopiero na wysokim stopniu uczniowskim albo nawet od 1 dan. Takie są np. zasady w Polskiej Federacji Aikido i całkowicie się z nimi zgadzam. No ale cóż, gdyby wszyscy mieli ćwiczyć po kilka lat wyłącznie w dresach i tylko z bokkenem, to liczba adeptów szermierki mieczem japońskim malałaby bardzo szybko. Jaki miałoby to wymiar ekonomiczny dla szkół, nie trzeba chyba wspominać...
Awatar użytkownika
zz_top

Post autor: zz_top »

Marcus - niby argument by jak najdłużej ćwiczyć w dresie jest racjonalny. Wiadomo, lepiej można kontrolować stopy, nawet samemu... Ale przeczytaj, jeśli Ci do tej pory nie wpadł ten artykuł w oko:
http://www.jka.friko.pl/artykuly5.html
Ja zgadzam się z tokiem rozumowania zawartym w nim w 100%. Mimo wszystkich racjonalnych argumentów nastawienie wewnętrzne i pielęgnacja tradycji ma dla mnie większe znaczenie...
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

w Katori Shinto Ryu, przynajmniej w Polsce ( w lini Hatakeyama Sensei) gi są ciemno niebieskie a hakamy czarne.
Cały Kraków, Warszawa, Tarnów ma hakamy ciemno-granatowe, i tak jest również za granicą. Ale to nie jest jakaś straszna pomyłka ;)

W każdym razie tradycyjnie jest granatowa bluza i ciemna hakama. Chociaż, na stażach raczej jest podział, że hakamy to już osoby wyższe stażem (yudansha).

Co do Otake Risuke sensei, to nie chodzi on w zwykłym dresie ;) tylko w "samugi", to taki ichni odpowiednik, zachowujący trochę co nieco z tradycji.
Nie chodzi w hakamie z racji wieku, i konieczności pokazywania pracy nóg.

Sensei Hatakeyama również nie nosi na stażach Hakamy, jedynie zwykłe białe kimono, gdyż dzięki temu łatwo przychodzi mu pokazywanie odpowiedniej pracy nóg, bioder i samych pozycji.

To są względy praktyczne ;) W dodatku od razu widać kto jest szefem ;) Bo ich sposoby ubioru są na sali w swój sposób unikalne.

"Jeszcze tylko jedno choć to takie czepianie się straszne, ale wolałbym uniknąć nieporozumień w przyszłości. Otake sensei nie jest spadkobiercą stylu, nie posiada tytułu soke. Posiada tytuł shihana. Soke od samego początku wywodzi się z rodziny Iizasa Choisai (który w tym pokoleniu jest wżeniony i nie ma pojęcia o Katori)"
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
basil

zz_top - ja osobiście natknąłem się już na ten artykuł i również się z tym zgadzam ;) Pomijając fakt, że trenuję aikido w "nowomodnym" stylu... ;)
LM

Post autor: LM »

Jak Sagawa sensei był w PL to zapytano go na stażu jaki winien być kolor hakamy/gi do iaido i sensei odpowiedział - kolory iaido to czarny i biały i nie ma znaczenia czy nosimy się na czarno czy biało byle by w jednym kolorze (początkujący to inna bajka - jak się nie ma co się lubi...). Oczywiście wypowiedź dotyczy całego ruchu iaido związanego z ZNKR-em. We wszelakich koryu to nie mam pojęcia...

Co do haori i hakamy w paski, to jest to obowiązujacy strój np: sędziów na oficjalnych taikai. Haori ciemniejsze, hakama jaśniejsza w paski i białe tabi.

Co do innych kolorów to z tego co mi wiadomo nie ma problemu nosić się na np: niebiesko, ale podczas egzaminów na wysoki stopień (5 dan) dobrze być jednak na biało lub czarno. Wiadomo - 6,7 dan to haori...
basil

Pozwolę sobie jeszcze zdementować jedną kwestię. Poczytałem i pooglądałem trochę i mogę powiedzieć: Nie ma znaczenia czy nosimy haori jaśniejsze czy ciemniejsze od Hakamy, tylko ma być w takim kolorze jak Dogi :)
I kilka fajnych kompletów:
http://www.shop-japan.co.jp/english-bok ... 2-7742.jpg
http://www.shop-japan.co.jp/english-bok ... -52021.gif

Pozdrawiam serdecznie !
ODPOWIEDZ