Thaitsuki i inne "Nihonto"

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

basil

Thaitsuki i inne "Nihonto"

Post autor: basil »

Witam!
Chciałem się zapytać, co sądzicie o Thaitsuki Nihonto ( http://www.thaitsuki.com/thaitsuki-swords.shtml ) ? Czy to jest coś warte i czy można to nazwać Nihonto ?

I inne pytanie, jakie inne miecze tego typu polecacie, bo kiedyś ktoś pisał, że Nihonto można zakupić za jakieś 3000 zł ?

Pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony 3 maja 2008 przez basil, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bycie Basilem zobowiązuje"
Awatar użytkownika
Jian

Re: Thaitsuki i inne "Nihonto"

Post autor: Jian »

Nihonto za 3 tysie,hmmm....marzenie,chyba że tak zardzewiałe że nie da się nic z tym zrobić.
Jeżeli chcesz współcześnie wykonane to musisz sie liczyć z kwotą zaczynającą sie od 8 tys w oprawie shirasaya,jeżeli dochodzi oprawa to może być to drugie tyle :?
Tak czy inaczej chińska katanę owszem za 3 tyś można kupić.

Ja jak bym miał kasę kupił bym miecz od Pawla Bolfa z Czech,jego mieczo to naprawdę dzieła sztuki (moje zdanie )
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Dlaczego marzenie ? Sądząc po rozmowach z kolegami ciągle jeszcze zdarza się całkowicie przyzwoite zabytkowe nihonto kupić poniżej 1 000 $ (2.200 PLN w tej chwili).

Co do mieczy z linków- mi się nie podobają. Chemicznie wyciągany hamon, brzydkie odlewane oprawy, terminologia z księżyca (The blade is Koto style - WTF ?). Może i "na zmarnowanie" ok ale mi żal byłoby kasy.
Awatar użytkownika
Jian

Hmm....być może się zdarza,może koledzy maja jakieś szczęście przy licytacjach lub innych żródłach. :D

Z chęcią bym zakupił nihonto za taką cenę w dobrym stanie,więc jak ktos ma to odkupię :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Przyzwoite Nihonto to może nie za 1000$ ale za 2000$ śmiało. Widziałem w tej cenie bardzo bardzo dobre gendaita którymi bym nie pogardził. za 1000$ też zdarzają się ładne ale do szlifu jednak bez większych wad. Zresztą swój miecz nabyłem za 1800$ i jestem z niego bardzo zadowolony choć wymaga kosmetycznych napraw.
Awatar użytkownika
Jian

Powiem Grafie tak:

Kupił bym z chęcią jakąś głownie japońską z tym że chciał bym odpowiednią długość czyli 75cm nagasa,oprawkę jakos dam radę oprucz saya(tu zgłoszę sie do kolegów z forum)
Wiem że ciężko jest trafić taki mieczyk za dobrą cenę,może być do szlifu.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

75 cm to wyzwanie i faktycznie taka długość raczej kosztuje więcej.
basil

Post autor: basil »

Witajcie !

Przepraszam za odgrzewanie tematu, ale ostatnio natknąłem się na sklep www.bushiblades.com , który, o dziwo sprzedaje Katany ;) Tak się zastanawiam co sądzicie o tym mieczu ?

Sorki za dziwne zdjęcia ale Imageshack mi nie chciał działać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie !
"Bycie Basilem zobowiązuje"
ODPOWIEDZ