Dobór odpowiedniego Bokkena

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

maliniakpl

Dobór odpowiedniego Bokkena

Post autor: maliniakpl »

Witajcie bardzo serdecznie!

Jestem nowy na tym forum jak i nowy jeśli chodzi o sztuki walki Smile. Zapisałem się właśnie na Ken-jutsu i mam pytanie odnośnie bokkena. Z jakiego tworzywa powinien być dobry bokken i co najważniejsze czy są jakieś kryteria np. wzrost wojownika? Znacie może dobry sklep internetowy lub jakiś sklepik w okolicach warszawy lub w samej warszawie gdzie można kupić odpowiedni sprzęt i mieć pewność, że trochę on posłuży? Z góry dziękuję za wyjaśnienia. Pozdrawiam
Shouryu

Re: Dobór odpowiedniego Bokkena

Post autor: Shouryu »

Zapytaj prowadzącego, jaki powinien być bokken do waszej szkoły kenjutsu.

W sumie bokken to tylko wyprofilowany kij. Nie ma co się nad nim za bardzo rozwodzić (przynajmniej na początku). Choć było by miło gdyby był w miarę wyważony i dał się utrzymać w dłoni. Jeżeli bedziecie ćwiczyć zgodnie z zasadą "niestukających bokkenów" (miecz nie wydający dźwięku, czy jak to szło, niech ktoś przypomni), to niema praktycznie możliwości połamania "miecza".

Jak się trochę oswoisz z bokkenem, dojdziesz do tego czego od niego wymagasz.

Ps. Na allegro można dostać dobre bokkeny za niewielką kasę (ok 30zł).
Poza tym jest jeszcze parę sklepów internetowych. Wpisz w googlu boken, bokken i sklep, na pewno cos wyskoczy.
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Na początek wystarczy dowolny bokken. Rozmiar jest (poza wyjątkami, czyli bokkenami przypisanymi poszczególnym ryuha - szkołom) uniwersalny i wynosi około 101 cm. Materiał oraz wykonanie bokkena to już kwestia zasobności portfela, cena waha się od ok. 30 zł do kilku tysięcy.
W Warszawie można kupić bokkeny w Decathlonach oraz Budo Sporcie (ul. Bracka, za Smykiem). Można też zdecydować się na zamówienie w jednym z wielu sklepów internetowych.
(fla)MASTER

Post autor: (fla)MASTER »

w zasadzie masz do wyboru albo bokken polski za jakies tanie pieniadze, albo japoński. Co do japońskiego to najczesciej sklepy oferują dąb bialy i czerwony, z wlasnego doswiadczenia wiem że bialy jest znacznie lepszy i mocnejszy, posiada gęściejsze ziarno i jest przez to cięzszy. Bokkeny japońskie sprzedawane sa najczęściej z tsuba.
cena jest wyższa niz bokkena polskiego ale japoński starcza na lata treningów, i predzej połamie się plastykowa tsuba niz taki bokken.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Mysle, ze jezeli dopiero zaczynasz przygode z kenjutsu to powinienes raczej szukac taniego bokken.

Jesli chodzi o wymiary, rodzaj, material i miejsce gdzie mozna kupic bokken to przede wszystkim zapytaj sensei'a. Twoja szkola moze miec po prostu okreslone wymagania.
mekugi

Post autor: mekugi »

Ćwiczę od roku kenjutsu. W Budojo w Warszawie na Bekasów.
Pierwszy sprzęt - bokken właśnie kupiłem w sklepie internetowym, nomen omen, bokken.pl. Kosztował 30zł. Kilkakrotnie sensei mówił że mi za długo nie posłuży, że za lekki dla mnie... A zdrowo u nas drewno pracuje. Ale wytrzymał. Rok. Pooklejany taśmą, tylko kissaki lekko ukruszone. Teraz używam sprowadzony okazyjnie, jaszcze przy niskim kursie jena, z Japonii, bokuto.
Możesz też zamówić przez internet, a odebrać w Warszawie na Smolnej, w sklepie Soto. Mają różne, od ok. 30 pelen
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

Witaj

Ja zaczełem przygodę z tanim bokkenem,lecz po dwóch miesiącach wiedziałem że dobry Japoński bokken z białego dębu to jest to co tygryski lubią najbardziej :wink:

Raz że geometria jest fajna i miła dla oka to i wyważenie doskonałe i do tego wytrzymałość,
Nie zapominając że bokken to także miecz należy przecierać szmatką co jakiś czas nasączoną oliwką np.z oliwek :D to będzie służył wiernie
(przynajmniej w iaido )

Pozdrawiam
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Shouryu

Jian, to te japońskie bokkeny są z surowego drewna ( nie są lakierowane, ani w żaden inny sposób zabespieczone)? :shock:

Bo jeżeli nie (czyli są lakierowane), to jaki ma sens przecieranie ich naoliwioną szmatką? :roll:

Ale czasy. Musashi mógł dziesiątkowac zastępy wrogów ostruganą gałęzią, a wy sie rozwodzicie na temat bokkenów. 8)
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

No wydaje mi sie że nie są lakierowane bo oliwka wchłania sie pieknie,tak jak sie smaruje shinaj tak i bokken chyba powinno :)
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
basil

Post autor: basil »

Shouryu: Musashi to było co najmniej 180 cm chłopa, z takim "powerem", że mógł gołymi rękami jednym ciosem ukatrupić ;)

Co do japońskich bokkenów, to występują lakowane, ale raczej nie lakierowane. Z takich nie polakierowanych łatwiej jest usuwać jakieś drzazgi czy coś no i olejkiem można nacierać ;)

Pozdrawiam!
"Bycie Basilem zobowiązuje"
Awatar użytkownika
zea2

Post autor: zea2 »

A ja mam złe doświadczenia co do japońskich bokkenów. Zdarzyło mi się złamać takiego koleżance, na jego pierwszych zajęciach. Mój natomiast kosztował 30 zł i złamał się dopiero po kilku miesiącach, pod ciężarem bokuto kolegi :/

Ech... w Budojo, to w zasadzie na co drugich zajęciach coś się odłamuje, pęka itd, itp. Cóż... kontaktowi jesteśmy :D
Shouryu

Co wy robicie z tymi bokkenami? :shock:
Słyszał ktoś kiedyś o "mieczu nie wydającym dźwięku", co? :wink:
Na aikido i w Katori jestem uczony żeby (nawet) nie stukać bokkenem o inny bokken lub inną broń.
I zasada ta ma większą głebię niż tylko ochrona sprzętu. Dlatego zastanawia mnie to wasze "łamanie mieczy". :?
Mam pewne obawy co do wszych technik. Może je ktoś rozwieje?
Awatar użytkownika
zea2

Post autor: zea2 »

Cóż, ja to chyba za świeża świeżynka jestem żeby rozwiewać Twoje obawy, ale mogę opisać co zaobserwowałam od września.

Otóż, u nas bardzo ważne jest "stukanie", prócz poprawnego kształtu i energii, liczy się też odpowiedni dżwięk jaki jest wydawany przy spotkaniu bokkenów. Czasem partner zabiera miecz w ostatniej chwili, ale to zaczeliśmy robić dopiero teraz.
Niektóre ćwiczenia wymagają zmiany partnera, a że jesteśmy troszkę zróżnicowani w stopniu zaawansowania i rodzaju sprzętu (a dokładniej wagi sprzętu), to niestety ale niszczy się on dość szybko. Tyle ze sprawozdania z grupy freshmenów (i freshwomenic :D ).

Natomiast co do bardziej zaawansowanych, to z moich obserwacji wynika, że w zasadzie oni sporadycznie posługują się drewnem. Zdecydowanie częściej widać w ich rękach fukuro.
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Mam pewne obawy co do wszych technik. Może je ktoś rozwieje?
Rozwiewam :) Nie będę tłumaczył, może Graf się pokusi jako osoba która ćwiczy Kashima.
Żeby pokazać, że metody gdzie drewno "kontaktuje się" głośno to coś jak najbardziej normalnego, przykład:

Tennen Rishin ryu http://pl.youtube.com/watch?v=HwoNw3u-1tg (w drugiej części filmu ciekawe iaijutsu)

Yakumaru Jigen ryu http://pl.youtube.com/watch?v=JhKAJjQ_XJQ
(moje ulubione, oni wprawdzie używają patyków zamiast profilowanych bokkenów, ale kontakt tak czy owak jest)

Yagyu Shingan ryu http://pl.youtube.com/watch?v=UOoJYQwtB78

Ono ha Itto ryu http://pl.youtube.com/watch?v=NlInzndKv_Q
(kontaktu niestety nie słychać, za to widać)

Niten Ichi ryu http://pl.youtube.com/watch?v=5pkGJrp9HlI (kontakt jest trochę delikatniejszy z powodu specyfiki bokkenów tej szkoły, są węższe i lżejsze niż standardowe)

Katori ma po prostu inne założenia i inne rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Jaki boken? Najlepiej zapytać senseia.
Dlaczego japońskie są zaczarowane? Bo w Japonii jest inny klimat, ukształtowanie terenu i wegetacja i te same rośliny tam i u nas wyglądają inaczej. Z powodu wyspiarskiego i górzystego charakteru tego kraju w ciągu roku jest kilka okresów wegetacyjnych co powoduje szybszy przyrost a tym samym większą "kompresję" tkanki drzewnej u roślin. Ponadto układ słoi jest też nieco odmienny. Dlatego japoński biały dąb jest twardszy od naszego. To jest plus, minus taki że jak się trafi na źle wykrojony z całego drzewa boken to jest on bardziej kruchy i pęknie bardzo szybko. Trzeba patrzeć na układ słoi ale raczej Japończycy znają się na swoim fachu i są to wyjątki.

Co do kashima hmm myślę że jest po prostu wiele dróg do tego samego celu, kwestia stylu. Ale też kwestia umiejętności zazwyczaj jest tak że na początku wali się na oślep a z czasem tylko wtedy kiedy trzeba i też z większym wyczuciem. Mi się wydaje że kontakt jest potrzebny bo to w końcu szermierka ale nie upieram się ślepo przy tej tezie bo uczyć można się na wiele sposobów. Mi ten styl się podoba i widzę w nim sens ale to moje prywatne zdanie.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

Kup bokken o standardowych wymiarach czyli okolo 102-102 cm dlugosci i ciezszego drewna. Nie kupuj zadnych malowanych tylko takie abys widzail sloje drewna (moze byc lakierowany) i nie nie kupuj tych za kilka zlotych bejcowanych bo sa slabe.
Katsumushi Dojo Manchester
ODPOWIEDZ