Koks czy węgiel drzewny?

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Jian

Koks czy węgiel drzewny?

Post autor: Jian »

Panowie muszę sie tym podzielić bo już mnie trochę nerw bierze,strasznie mnie denerwuje kucia na koksie ponieważ (ale to chyba mam całe palenisko wraz z nawiewem do kitu ) szybko sie wypala,stal jakoś sie wolno nagrzewa i jakoś tak coraz bardziej mnie to chyba zmusza by wybudować japońskie palenisko,chyba będzie o wiele sympatyczniej.

Napiszcie na czym kujecie i jaka jest różnica w kosztach jak sie kuje na węglu drzewnym?

:?
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Re: Koks czy węgiel drzewny?

Post autor: ADALBERTUS »

Bracia Kowale.
Nie chcę zostać posądzony o kryptoreklamę, ale właśnie zakupiłem kilkadziesiąt worków węgla drzewnego w jakiejś posezonowej obniżce cen (w sieci CARREFOUR). Worek 2.5 kg za 2,45 PLN (Serio !!!!)
To taniej niż koks (u mnie na składzie za 20 kg worek 25 PLN)
Zobaczcie u siebie - może to jakaś ogólnopolska akcja :-)
W innym hipermarkecie Carrefour był węgiel innego producenta po 2,90 PLN za worek 2,5 kg. To też szokująco niska cena.

Pokłony
Wojtek Sławiński ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Awatar użytkownika
Jian

Adalbertus a powiedz mi czy kucie wykonujesz tylko na drzewnym czy gaz albo koks?

I ile średnio Ci schodzi węgla na jedną głownie (katana)?

Bo właśnie jak pisałeś wczesniej sprawię odkurzacz z regulatorem i boczny nawiew i kotlinka na węgiel drzewny tylko muszę właśnie policzyć koszty.

Pozdrawiam!
joneleth

Post autor: joneleth »

Jian, ja kuje tylko na węglu drzewnym i jak na razie nie mam powodów do narzekań. :)
Osobiście nie pracowałem nigdy na koksie, lecz miałem kilka razy sposobność obserwować kucie na koksie. Już same wrażenia organoleptyczne, pomijając wszytko inne przemawiają na korzyść węgla drzewnego. :D
Zdaje sobie sprawę, że dla wielu, użycie tego paliwa łączy się z większymi kosztami, mimo wszystko jednak jestem zwolennikiem i propagatorem węgla. Szczególnie jeśli wykuwamy przedmioty (oręż!) wymagający znacznej udarności.
Mnie osobiście kosztuje to jedynie trochę czasu i pracy, gdyż węgiel wypalam sobie sam. A na wykucie katany (mono!) łącznie z wyżarzaniem, hartowaniem i odpuszczaniem zużywam ok. 40-45 kg. Choć podejrzewam że bardziej doświadczony (biegły) miecznik mógłby zużyć nieco mniej paliwa.
Awatar użytkownika
Jian

No właśnie i chyba naprawdę zacznę budować ten piecyk,a masz może fotki swojego paleniska może ,z chęcią bym zobaczył,pozdrawiam :wink:
joneleth

Jian, nowe zdjęcia swojego paleniska po przebudowie wrzuciłem do działu Nasza pracownia/kuźnia.
A tu skrócik, tak dla ułatwienia :wink:
http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?p=39074#39074
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Post autor: ADALBERTUS »

Witam
Jian pisze:Adalbertus a powiedz mi czy kucie wykonujesz tylko na drzewnym czy gaz albo koks?

I ile średnio Ci schodzi węgla na jedną głownie (katana)?

Pozdrawiam!
Zaczynałem kucie od zwykłego węgla kamiennego, potem nauczyłem sie na koksie. Teraz kuję na koksie tylko wyjątkowo i "byle co". Natomiast od jakiegoś czasu zupełnie zapomniałem o tym paliwie przy wykuwaniu odpowiedzialnego detalu, że o głowni nie wspomnę. Niby koks jest tańszy (pomijam takie okazje jak poprzednio opisana) ale przy odpowiednim dmuchu i wprawie w kuciu wychodzi drożej. Po prostu komfort pracy na węglu przekłada się na jakość i ilość braków, a więc i na czas pracy. W sumie - o wiele taniej. Na gazie nigdy nie kułem i jakoś nie mogę się zebrać aby coś takiego sobie zrobić. A ilość węgla potrzebna do wykucie miecza...
Prawdę mówiąc liczyłem to tylko raz. Mój pierwszy miecz dziwerowany (wiking "ADALBERTUS" ) pochłonął prawie 500 (!) kg koksu. Ale był to mój pierwszy miecz dziwerowany.
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Awatar użytkownika
Jian

Joneleth fajne palenisko,powiedz mi jaki masz nadmuch bo ja idąc za radą P.Wojtka zamówiłem regulator do odkurzacza a palenisko jest juz wymurowane (będą fotki )
Wszystko wydaje się być jak należy myślę że sie bedzie sprawdzało :wink:

Jak pisłem bardzo mnie ciekawi jak wyjde z kosztami na węglu drzewnym?
Mam nadzieje że bedzie oki :)
joneleth

Jian, przy palenisku mam zamontowany ślimakowy wentylator od tarpana, z firmową regulacją :) . Regulacja jest płynna a i siła nadmuchu taka, że jak puszcze na max. i zatkam pozostałe dwa otwory to mało okapu nie poderwie. :D
Do rynny hartowniczej zaś, także używam starego odkurzacza. Nie montowałem do niego regulatora, powiększyłem natomiast nieco tę dziurę w rurze i nią reguluje siłę dmuchu. Mi to wystarcza, choć elektryczny regulator jest pewnie lepszy.
Awatar użytkownika
bisonn@wp.pl

Post autor: bisonn@wp.pl »

zauwarzyłem w filmiku że chinczyki na koksie jadą
http://www.youtube.com/watch?v=u45tvQu7 ... re=related
i miecze jakiegoś pręta zbrojeniowego robią
ODPOWIEDZ