Laka i lakowanie

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Kurokami

Laka i lakowanie

Post autor: Kurokami »

poproszę bardzo tych co mają doświadczenie z laką i lakują np saya o przybliżenie tematu - czyli źródła zakupu, ceny, technologia, substytuty, etc.

nie znalazłem wcześniej tematu, który by opisywał dokładnie to zagadnienie, ale jeśli gdzieś był to sorki.
basil

Re: Laka i lakowanie

Post autor: basil »

Urushi można kupić na Namikawa:
http://www.namikawa-ltd.co.jp/cgi-bin/list_e.cgi

i na Dicku
http://www.dick.biz/dick/category/dickc ... detail.jsf

Jeszcze nic nie praktykowałem, więc w tej kwestii się nie wypowiem.

Pozdrawiam serdecznie!
"Bycie Basilem zobowiązuje"
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Post autor: sebastian ;) »

o lakowaniu gdzies tu na forum jz było :D . Polecam artykulik w Budo - można kupić przez neta chyba był w 2006 r. jak znajdę ta gazete to popdpwiem. Bynajmniej jest tam nieźle opisany proces nakładania laki, sam na tym bazuję :D . Najpierw lepiej bym radził sprawdzić czy uczulenia nie będziesz miał, bo śmierdzi okropnie a po wdychaniu rózne kolorowe słonie sie pojawiają i to jedyne 100 zł. za tubke :wink:. BHP naprawde polecam bo wchłania sę przez skóre :? .Ja mam taki odkurzacz z filtrem wodnym super sprawa pochłania zapach i nawilża otoczenie jednoczesnie oczyszczając z pyłków które cholernie lgna do laki.
Jednak dla zabaw mało profesjionalnych zamiast laki polecam lakiery samochodowe i inne farby gdzies było na forum :D bodaj ZZ TOP o tym pisał :D
Awatar użytkownika
Fatum

Post autor: Fatum »

w poscie zatytuowanym; oprawa , znajdziesz bardzo duzo na ten temat ,
morze nawet cie nawet zniecheca :D
brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam
Awatar użytkownika
sebastian ;)

ok numre BUDOJO 4/2004 ( 7 ) od stromny nr 2 na poczatek te informacje w zupełności wystarczą. Laka jak by poprostu nie śmierdziała przy nakładaniu to by była całkiem miłą substancją :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Zapach to pół biedy, gorszy jest fakt iż jest toksyczna. A długie godziny spędzone w wc po niefortunnym zatruciu potwierdzają tą tezę. Dlatego, maska z filtrami przeciwgazowymi (nie przeciwpyłowymi) i dobrze wentylowane pomieszczenie w którym się nie przebywa na co dzień.
TomekSan

Post autor: TomekSan »

Czyli najlepiej stare pomieszczenie z piecem chlebowym w piwnicy ?? :wink: . A Wy, gdzie lakujecie ? :)
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Ja osobiście łazienka z doinstalownyą dodatkową wentylacja i pracujacym odkurzacem z filtrem wodonym. Potem schnie w zamnknietrej kabinie prysznicowej :D . Obecnie przyspozabiam częśc dobudowanej kuźni musze uszczelnić aby nie dostawały się tam pyłu i wentylatory pozakładac i bedzie ok :D
TomekSan

Post autor: TomekSan »

he he :D . A na ile starcza przeciętna tubka laki ? :wink: Np. taka jak jest w Dicku :)
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Tomaszu starczy napewno na kilka saya :D . Jednak zalezy to od ilości warstw które będziesz nakładał, wielkości saya, twoich umiejętności w zrobieniu tego. Nie ma prostej odpowiedzi jak np na puszkach od lakierów, że wystarczy na pomalowanie 10 m.
ODPOWIEDZ