Tsuba
Moderator: Zarząd
Re: Tsuba
To w takim razie o model dremelka bym usilnie prosił 
EDIT: Jakiej grubości robisz Tsuby i jaką mają średnicę? Aha, jako, że nie mam miecza, a chciałbym wypróbować swoje siły w robieniu Tsub, mógłbyś podać standardowe wymiary nakago ana ?

EDIT: Jakiej grubości robisz Tsuby i jaką mają średnicę? Aha, jako, że nie mam miecza, a chciałbym wypróbować swoje siły w robieniu Tsub, mógłbyś podać standardowe wymiary nakago ana ?
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
- sebastian ;)
Tomaszu literatura się kłania
Nawet w takich publikacjach jak w ,,Tsuba " Sochy masz podane wszelkie wymiary. Ponadto jak chcesz porobić tsuby to poprostu zacznij to robić. prawidłowe wymiary przyjda same jak stwierdzisz, że coś jest za gigantyczne a cos za śmiesznie małe do ostrza

Nawet w takich publikacjach jak w ,,Tsuba " Sochy masz podane wszelkie wymiary. Ponadto jak chcesz porobić tsuby to poprostu zacznij to robić. prawidłowe wymiary przyjda same jak stwierdzisz, że coś jest za gigantyczne a cos za śmiesznie małe do ostrza

- GrafRamolo
Norinaga, zależy z czego była wykonana, jeśli z metali kolorowych najczęściej używano patyny o nazwie rokusho i jej odmian i roztworów na jej bazie, w przypadku stali tu receptur jest kilka i zależą od efektu jaki miał być osiągnięty ale zazwyczaj były to patyny na bazie korozji powierzchniowej w porę zatrzymanej i zabarwionej odpowiednio. Metody te były używane zarówno kiedyś jak i dziś nic się nie zmieniło.
Tomek Dremel 400 digital.
Co do rozmiarów to nie powiem ci to zależy od zamysłu artystycznego od proporcji miecza od widzimisię mojego od nastroju i od koloru jaki ma mieć na końcu oraz faktury. Nakago standardowego też nie ma zasadniczo nie zrób szerszego niż 8mm i węższego niż 6mm a wysokość pomiędzy 30mm a 24mm w przypadku katany. Ale od wszystkiego zdarzają się odstępstwa.
Tomek Dremel 400 digital.
Co do rozmiarów to nie powiem ci to zależy od zamysłu artystycznego od proporcji miecza od widzimisię mojego od nastroju i od koloru jaki ma mieć na końcu oraz faktury. Nakago standardowego też nie ma zasadniczo nie zrób szerszego niż 8mm i węższego niż 6mm a wysokość pomiędzy 30mm a 24mm w przypadku katany. Ale od wszystkiego zdarzają się odstępstwa.
Wiem Sebastianie, ale może się okazać, że taka dobra książka będzie kosztować tyle co dobre japoński narzędziesebastian ;) pisze:Tomaszu literatura się kłania![]()

P. S. Dzięki Grafie za podanie modelu

"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
- sebastian ;)
No bez przesady z tymi cenami
. Literaturke kupisz już za jakieś 50 zł. więc bez stresu. Natomiast narzędzia japońskie za tą cenę
. Inaczej poszukaj kogoś kto ma książki pooglądaj tak na początek. Ponadto na stronkach często są podane wymary.

- GrafRamolo
Narzędzia złotnicze najlepsze są jeśli wykona się je samemu.
- sebastian ;)
A co to za odległości 50 km ?. Wybacz ale żeby zjeść pierwsze moje sushi pojechałem specjalnie do waway a mam dalej niz 50 km
. Można owszem zamawiać narzędzia gotowe ale taniej wiekszośc zrobić samemu. Niestety trzeba podgladać jak wyglądaja a na zdjęciach to chyba średnio
.

Hmmm... według mnie to wystarczy Tsubę na jakiś czas za okno wystawić, a później zatrzymać to na etapie takim, aby całej Tsuby nie przeżarło 

- GrafRamolo
Mi się wydaje, że to trochę "profanacja", tak jak już było mówione o bransolecie z Kashira, tak i tutaj chcesz z elementu miecza zrobić zwykłą pospolitą ozdobę
Tyle moim zdaniem.

Tyle moim zdaniem.
"Bycie Basilem zobowiązuje"
brawo Kurokami celny slal
zrobjone sa ze styroduru (zageszczonego styropjanu) wyciete na ploteze termicznym i pomalowane przez moja sliczna narzeczona zwykla fasaduwka do elewaci zewnetrzych metoda patynowania
zrobjone sa ze styroduru (zageszczonego styropjanu) wyciete na ploteze termicznym i pomalowane przez moja sliczna narzeczona zwykla fasaduwka do elewaci zewnetrzych metoda patynowania

brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam
wiesz basil ja tez jestem tego samego zdania ze powieszenie orginalnej japonskiej a hodzby nawet wspulczesnej recznie robjonej polskiej
tsuby to profanacja , ale to odmienna sprawa taka zabawa w stworzenie klimatu ktory lubimy fszyscy tu na forum
ale wiadomo zecz gustu

ale wiadomo zecz gustu
brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam