palenisko

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
sebastian ;)

Re: palenisko

Post autor: sebastian ;) »

Michale :D może poprostu żużel zapycha ci dysze od powietrza :?: . Ponadto jest opcja , że koks za gruby. Powinien być drobny tak o średnicy kilku cm. Jak ci gaśnie dodaj troszke ęgla drzewnego powinno sie rozkajtać :lol: .
gdzie jest Olusza ?. bo na mapie nie moglem odnaleść. Podaj dokładne namiary pewnie zjadzie się ktoś w okolicy.
Pozdrowienia Sebastian
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Post autor: ADALBERTUS »

Witam
Jeśli dobrze zrozumiałem, Twoje palenisko ma od dołu rodzaj rusztu. W paleniskach z dolnym nawiewem czasem tak się dzieje.
Najprawdopodobniej dajesz za duży dmuch :-)
Początkowo wszystko jest ok, ale po pewnym czasie zanieczyszczenia w koksie stapiają się tworząc rodzaj płaskiej płyty tłumiącej dopływ powietrza. Powietrze idzie tylko bokami, w dodatku słabo. Owa płyta jest chłodzona strumieniem powietrza, na niej osadza się następna porcja żużla, bryłki koksu zlepiają się - i tak "dookoła Wojtek".
Postaraj się dawać tylko tyle powietrza, aby koks się żarzył, ale bez przesady. Żółty kolor zupełnie wystarczy - mniej stali sie utleni, a zanieczyszczenia w koksie (są zawsze) nie stopią się i nie wytworzą korka.
Ja przyjąłem zasadę, że palenisko na całą moc ma prawo pracować tylko wyjątkowo (zgrzewanie), a i to z umiarem.
Poza tym musisz co jakiś czas wsadzić kawał pręta na dno paleniska i wywalić korki na wierzch, a najlepiej zupełnie wywalić je z pieca.

Miłej zabawy
Wojtek Sławiński - Adalbertus
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Awatar użytkownika
michal-1975

Post autor: michal-1975 »

Dzien Dobry jestem w szoku że dostalem tak szybko odpowiedz i do tego od tak znanych fachowców na forum-dziękuje. Zeczywiscie dałem duzy nadmuch jednak dużo nauki mnie jeszcze czeka. Chce zrobic zdjecia i pokaże jakie mam palenisko. Jeśli chodzi o moje miejsce zamieszkania to przepraszam umknęła mi wczesniej jedna literka mieszkam w OLKUSZU między Krakowem a Dąbrowa Górniczą.
Awatar użytkownika
michal-1975

Tylko jak sie tu dodaje zdjęcia he he.
norinaga

Post autor: norinaga »

Wrzucasz zdjecie na jakis serwer np. fotosik.pl i jak juz je wrzucisz to pod zdjeciem bedziesz mial linki na forum, wklejasz link do postu i gotowe.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Michał :) skoro jestes z okolic Dabrowy Górniczej to mógłbyś się bardzo przydać :D . Może masz jakies wejścia na stacji przeładunkowej rudy w Dąbrowie Górniczej :wink:
Awatar użytkownika
michal-1975

Czesc stacja przeładunkowa rudy w Dąbrowie Górniczej czy to jest w tym miescie. Oczywiście ze sprawdze może już jutro czyli 22.05.2009. Jak macie jakąś konkretną ulice czy coś to piszcie.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Tu mniejwięcej jest opis :D http://pl.wikipedia.org/wiki/Dąbrowa_Górnicza
Chodzi o to, że na tej stacji jest wyładunek rudy transportowanej z Ukrainy i Rosjii wywalają to na taśmociag i transportuja do huty Katowice ( czy jak się ona teraz nazywa ). Najatwiej tam, zdobyć rudę typu magnetyt. Oficjalnymi drogami to droga przez męki, pewien pan poradził mi, że spokojnie tone tej rudy to przy taśmociagu można nazbierać :). Jak bys mógł sie zorientować w temacie , zyskał bys wdzięczność wielu useró z tego forum :roll: . Może ktoś inny jak przeczyta tego posta dojdzie do tego, że też ma tam wyeście 8)
Pozdrowienia Sebastian
Awatar użytkownika
michal-1975

Czesc dowiedziałem sie troche ale nie za dużo. To wszystko sie dzieje na Terminalu Przeładunkowym w Sławkowie. Ale czy można tam zbierac rude, czy kupić, tego sie musze dowiedziec, ale zajmie mi to tydzień może do środy. Znam kogos kto tam pracował , bede chcial ustalic cos w tym temacie.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

O widzisz odrazu żem cię polubił. :lol: Inni tez zajmują się dotarciem do tego miejsca ale im więcej źródeł tym pewniejsze pozyskanie niezbędnej materii .
Awatar użytkownika
michal-1975

Czesc jeśli chodzi o rude to macie na myśli te kuleczki, ktore sie nazywają PELETY , bo jest jeszcze ALGRO ale to jest ziemia. Dowiedziałem sie że firma która może sie tym zajmowac to firma KOLPREM w Dąbrowie Górniczej ul. Pilsudskiego- wyjdzie w internecie. Ale oni sie zajmuja utrzymaniem torowiska w sprawnosci ale czy maja cos wspólnego z rudą bede ustalał. W necie jest telefon można dzwonic. To tyle co mi sie udało ustalić. Będe pogłębiał ten temat.
Mam pytanie jaki jest lepszy nadmuch w palenisku z dołu czy z boku jestem początkujący skleiłem swój pierwszy pakiet ale wciąż szukam rozwiązań do mojej kuźni.
Jak ktoś może powiedzic jak dodac zdjecia jakis dokładny opis chciałem sie pochwalic co mam może ktoś cos doradzi jesli chodzi o moją kuźnie.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

paleniska Japońskie maja boczny nadmuch . Wtłaczane powietrze rozchodzi się po dole pakleniska które ma kształt korytka. Boczny nie znaczy równoległy z ziemia :D wchodzi z boku ale pod kątem w dół. Ja osobiście mam nadmuch dolny tyle ,że w postaci otworów co 5 cm. średnicy 1cm na długości 40 cm. Wykorzystałęm poprostu stalową rure fi 100 o grubych ściankach, zaślepiona po bokach, od dołu dospawałęm kawałęk mniejszej rury ktra doprowadza powietrze. Od góry dospawałem kawałki resora od jelcza i na grzbiecie rury pomiędzy resorami wywierciłem otwory. Wrszystko oblepione zaprawa szamotową no i po bokach dwie ścianki z cegieł szamotowych. W mojej ocenie idealne do kucia ostrzy. Konstrukcja do zrobenia w ciagu godziny :wink:
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Witam
Prawdę mówiąc, nie spotkałem tradycyjnego paleniska kowalskiego z dolnym dmuchem. Wszystkie znane mi "ludowe" konstrukcje (europejskie, azjatyckie czy afrykańskie) maja dmuch boczny. Nawet paleniska odkopywane na Mazowszu (a właściwie ich pozostałości) pochodzące z II wne mają budowę bardzo podobną do palenisk niemal współczesnych i wszystkie miały dmuch boczny. Być może wynikało to z faktu, że łatwiej podłączyć dyszę z boku niż od dołu (jak ją czyścić ?).
Ale ma to tez swoje niezaprzeczalne zalety - ściekający na dno kotlinki żużel nie zatyka dyszy.
Ja w swoim ostatnim palenisku przeszedłem na dmuch boczny i raczej nie wrócę do dolnego.

Pokłony
Wojtek Sławiński "ADALBERTUS"
Awatar użytkownika
michal-1975

dzien dobry mam pytanko wczesniej pisalismy o rudzie dawno temu zbierałem takie kuleczki wielkosci 1 cm ktore wypadały jak pociagu jechał z rosji były one koloru takiego ciemno bordowego. Czy o to wam chodzi jak mowilismy o rudzie. Jesli tak to czy to można zastosowac w kowalstwie na warstwówki np.
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Teoretycznie można. Ale najpierw trzeba z niej wytopić żelazo :-)
Nie z każdej, nawet wysokoprocentowej rudy da się wytopić żelazo w piecu dymarskim. Są gatunki, z których w takiej temperaturze nie oddziela się żelazo. Pozostaje więc sprawdzenie tego w praktyce. Jest jednak jeszcze jedno "ale". Nawet jeśli ruda jest dobra, to wcale wytop nie musi się udać, bo hutnik może być kiepski. I odwrotnie - ludzie, którym wiele wytopów się udało, często nie dają sobie rady po zmianie rudy. Jest tak najczęściej właśnie w przypadku zastosowania rud darniowych - praktycznie nikt tego zrobić w piecu dymarskim nie potrafi.

Pokłony
Wojtek Sławiński "ADALBERTUS"
Awatar użytkownika
michal-1975

Dziekuje bardzo za odpowiedz wszystkim. Narazie uczę sie sklejać warstwowo i bede chciał zrobić pierszy nóż. Nie ukrywam ze pytan mam dziesiątki ale postaram sie dojsc do wiekszosci sam bo nie chce byc natretny w pytaniach w razie problemow popytam na forum.
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2010 przez michal-1975, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Te bordowe grudki to hematyt,ruda do wytopu dobra, z tego wytopiliśmy stal w ubiegłym roku, również w dymarce dało śię z tego pozyskać żelazo ale teraz potrzebny jest magnetyt.Grudki szaro-grafitowe.
Awatar użytkownika
karendt

Post autor: karendt »

Niektórym jednak udaje się opanować tajemnicę wytopu z rudy darniowej.
http://halla.mjollnir.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

(aby widzieć zdjęcia trzeba być zarejestrowanym)
Awatar użytkownika
yakiba

Einar strasznie kręci wokół istoty sprawy, ale w sumie się nie dziwię.Sporo potu wylał zanim coś z tej pracy wyszło.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Ja też się nie dziwię Einarowi, trochę trzeba się napocić i sporo kasy wydać na eksperymentowanie. Same zdjęcia i nawet przyblizony opis (choć jak słusznie Yakiba zauważył nieco rozmydlony :) ) nic nie powiedzą jesli samemu się nie zacznie eksperymentować.
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Witam
no cóż. To niezupełnie to, choć "serce mi zaczęło pikać"
To jest dymarka średniowieczna, a nie "piec dymarski typu kotlinkowego", czyli piecyk, którym zajmuję się niejako zawodowo. Prawda, że też pracuje na darniówce, więc moje stwierdzenie, że z darniówki nikomu się nie udaje było nieścisłe. Każda współczesna huta potrafi to zrobić, w warunkach laboratoryjnych taki wytop też nie stanowi żadnego problemu. Powinienem napisać, że w zrekonstruowanym piecu starożytnym, potocznie (choć błędnie) nazywanym dymarką. Wygląda na to, że Ejnarowi się udało, za co chylę przed nim czoła i cieszę się jak głupi :D. Choć jest to jednak zupełnie inny piec, opisywany w literaturze i pokazany na średniowiecznych drzeworytach. To jest w gruncie rzeczy (o ile można coś z opisu wywnioskować) średniowieczna dymarka typu niskiego. Nie próbuję tu, broń boże, minimalizować sukcesu Ejnara Ale to jest właśnie to, o czym pisałem poprzednio, że zmiana rudy czy innego parametru - i wielkie nic. Robiliśmy w zeszłym roku próby z Jensem (o którym wspominał Ejnar) i jemu też nic w Starachowicach nie wyszło. Mnie kilka razy udało sie wytopić trochę żelaza w kowalnej postaci i w ilości kilkudziesięciu gram, ale nie był to wynik powtarzalny, a więc tak naprawdę nie można tego uznać za udany wytop. Pierwszy raz miałem żelazo chyba 8 lat temu w Gdańsku na jakimś turnieju rycerskim. Ruda mazowiecka, piecyk wzrostu 50 cm, obsypany ziemią - żelazo wyszło. Mało, ale było. 2 tygodnie później taki taki sam (?) piec w Warszawie - ani grama żelaza :-(
Poza tym ruda na Mazowszu musi być inna niż używana przez Ejnara, bo żużel nie jest tak płynny jak na jego fotkach (co stwierdził też Jens), w dodatku nie jest czarna w przełomie ani nie jest krystaliczna - ma postać pozlepianego czerwonego piasku. I tu jest pies pogrzebany - z duńskiej darniówki Jens wytapia, a z naszej nie potrafi. Niestety, z opisu Ejnara praktycznie nic nie wynika, a właściwie jest to opis taki, że może to być absolutnie wszystko.
Za miesiąc mam zaplanowany następny eksperyment na terenie Muzeum w Pruszkowie - piec będzie zupełnie inny niż te znane z Biskupina. Sam nie mogę się doczekać....
Przy okazji tego postu znów wylazła jedna, nurtująca mnie sprawa. Jest to co prawda forum zajmujące sie bronią japońską, ale może przydało by się zrobić w nim jakiś wydzielony temat (dział ) w którym można by pisać o technikach kowalskich czy płatnerskich z innych regionów świata, a wszak związanych ściśle z Japonią. To trochę jak ironiczne spojrzenie na współczesnych naukowców, którzy pilnuję swojego dołka i nie widzą, co inny naukowiec robi w dołku obok. Choćby właśnie ten post, który ucieka od tematu "palenisko" i, tak naprawdę, powinienem za niego po uszach od Grafa oberwać.

Pokłony
Wojtek Sławiński ADALBERTUS
Awatar użytkownika
yakiba

Proponuję przenieść temat do" japońska dymarka w Polsce"
Awatar użytkownika
Fatum

Post autor: Fatum »

foto relacja z budowy :)

Obrazek

ot taki fundamencik

Obrazek

Obrazek

a potem to juz stopniowo do gory

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze tylko potfugowac ,umyc i gotowe

Obrazek

Obrazek
brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

Fajne
A będziesz kuł na świerzym powietrzu?
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
bisonn@wp.pl

Post autor: bisonn@wp.pl »

sąsiedzi się mogą skarzyc na hałas niepotrzebnie zamurowałeś z przodu te dwie cegły są nie potrzebne no i hatrowac będziesz musiał wieczorami,a tak wogule w cśrodku na całej powiezchni powinno byc równo ja naprzykład robię kuznię podziemną ze 3 miesiące już mi to zajmuje oczywiście jak mam wolną chwile
ODPOWIEDZ