prosba o pomoc

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

jacekm9

prosba o pomoc

Post autor: jacekm9 »

sprawa z pozoru smieszna ale nigdzie nie moge dostac sena jak ktos wie gdzie kupic prosilbym o pomoc drugi problem polega na tym ze jak opanowalem proces hartowania i nic juz niepekato zaczely sie problemy z rozlaminowywaniem sie materjalu zaraz wkleje zdjecia tez bym prosil o pomoc

i najwarzniejsze mam 4 katany i 5 niedorubek z ktorych mozna by cos zrobic i pytanie czy nie znalazlby sie chetny na wykonczenie ich mnie interesuje 2 katany i dwa wakizashi i moze tanto reszta w formie rozliczenia dla chetnego miecze min 4000warst jeden 23000 stal urzyta n8e n9e n11e 45 i 55 mam filmy krok po kroku i zdjedzia jako kompletna dokumentacje ze to tyle ma wszytko kute recznie na kowadle mlotem 8 kilo dla zainteresowanych podaje telefon 664 7373 22 jacek
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Re: prosba o pomoc

Post autor: Shirotatsu »

Myślę, że najlepszym rozwiazaniem będzie zrobienie sobie samemu takiego sena.
jacekm9

hymmmm

jakos mi proste rzeczy przestaly wychodzic nawet podkowe potrafie zkopac ale jak bysmi przeslal krok pokroku jak to wyklepac i z czego ty bym byl bardzo wdzieczny

a teraz o mieczach jest lipa naprawdemi szkoda meczyc wielowarstwowej glowni szlifierka poprostu nie wypada wiec jak jest ktos chetny a mieszka w okolicy np kielc krakow radom itp to moge przywiesc mu katany napewno sie dogadamy foty i filmy na maila dla chetnego i

p.s niech ktos mi napisze krok po kroku jak tutaj wkleic film
dzieki z gory
norinaga

Post autor: norinaga »

Musisz wrzucic film na youtube (niestety nie wiem jak), a potem wkleic link do postu.
Napisz moze konkretnie o co ci chodzi z tym wykonczeniem, czy tylko o szlif, czy rowniez o oprawe? Moze zamiesc kilka fotek co by bylo wiadomo jak to teraz wyglada.
Sopikkopf

.

Post autor: Sopikkopf »

umiesz zrobić warstwową katane a nie umiesz struga? to conajmniej dziwne...
norinaga

Post autor: norinaga »

Skontaktuj sie z RKgalery tak mi sie wlasnie przypomnialo ze on zajmuje sie szlifem i kiedys chcial nabyc glownie katany.
jacekm9

ojejku

tak umiem zrobic katane warstwowa jak bys uwaznie poczytal to forum to bys wiedzial ze nie jestem na nim od tygodnia pozatym nigdy nie widzialem struga to niby jak mam go zrobic jak niewiem jak wyglada i z jakiej stali cale zycie urzywam naturalnych narzedzi kowalskich mlotka kleszczy i do obrubki pilnikow i filmiki juz zamieszczam dzieki za pomoc

p.s rkgalery iwszyscy co majapojecie o szlifowaniu niewiem jak sie zwami zkataktowac bo komputera urzywam od swieta wiec prosba dzwoncie na poodany numer
jacekm9

youtube

hehe juz jestem na you tube narazie krotkie filmiki ale mam ze 100 giga filmow i zdjec z kompletnym zapisem powstawania karzdej glowni jak komu pasuje to wkleje na maila ale neta mam strasznie wolnego

p.s na you tube wpisac polscy kowale i wyswietli sie
jacekm9

kto jeszcze umie szlifowac

ciesze sie bardzo z kontaktow z tym forum i z ludzi ktorych tu poznalem mam juz chetnego na wypolerowanie 2 mieczy szukam jeszcze chetnegona 4 i troche anto i wakizashi jak juz wczesniej wspomnialem nie sprzedaje mieczy bo ktokuje to wie ile to czasu i potu kosztuje ale moge sie wymienic np ktos zrobi oprawe podkreslam ladna to wrozliczeniu dostanie ladna warstwowaglownie z naturalnym hamonem na aki uklad moge pujsc praca za prace jak sa chetni to sie odzywac

p.s dodalem wiecej filmow na youtube zdjecia moze mi sie uda wkleic tutaj
Sopikkopf

Post autor: Sopikkopf »

strasznie duże te pakiety,pewnie ciężko je równomiermie nagrzać, masz jakieś zdjęcie swojego paleniska? na czym kujesz (paliwo) ?
jacekm9

mam stosuje wegiel drzewny a pakiet musi byc gruby z 3 kilozostaje 1.5 miecza tyle odpada w procesie ciexia i zkladania na pol i tak ze 30razy wkleje zdjecia jak sie naucze jak

wczoraj hartowalem kolejne miecze i mam ciekawe foty jak wyglada pekniety podczas hartowania szuka ktos wakizashi to sie odezwac hehe
jacekm9

a i do tewie demo i innych miecz po zahartowani wygina sie do pewnego momenty potem porostu peka jak szklo wkleje odpowiednie filmy dzisiaj wiec cos teorja ze jponskie sie poprstu wyginaja i odkrztalcaja tez nie prawdziwa pisze z jednym gosciem co tez robi miecze nawet sobie tamahagane sam robi i po wykonaniu tak jak japonce robia tez sprezynuje do pewnego momentu a potem peka bo tam gdzie hamon jest po odpuszczeniu min 60 hr
Awatar użytkownika
toranaga 1

Post autor: toranaga 1 »

No wiesz ale japończyk , czyli nihonto , ma rdzeń miękki więc nie powinien pękać jak szkło . :wink:
O tych teoriach mieczy japońskich najwięcej wie GrafRamolo ,może
się wypowie to zobaczymy czy są prawdziwe , czy nie. :)
Shouryu

Post autor: Shouryu »

Byłem niezwykle ciekaw kiedy się Toranago z Gliwic odezwiesz. I się doczekałem.
Witamy na kolejnym forum.
Czy i tym razem uraczysz nas swoimi mądrościami? I specyficznym podejściem do rozmówców?
A może czegoś się nauczyłeś po zbanowaniu na Vortalu BUDO ?
Mam taką nadzieję. :wink:

Zatem witam na ReiDojo. I życzę merytorycznej dyskusji. :wink:

60 HRC to sporo ( ale japończycy i tak hartują do wyższych wartości ), zatem w takim przypadku "miekki rdzeń " wcale nie musi być taki miękki ( może mieć w okolicach 50 HRC ). I nic dziwnego że może pęknąć.
Pytanie tylko jakiej trzeba użyć siły i po co żeby miecz złamać ? :?
jacekm9

mialem na mysli zgiecie do kata prostego wtedy slychac taki specyficzny syk i nastepuje trzask i zlanmane oszcza a ze mialem ich duzo wiec stac mnie bylona przeprowadzenie prob to wiem mam nan tasmie filmwej i na zdjeciach systematycznie bende dodawal na youtube ale i tak znajda sie tacy co w du...e byli i guwna nie widzieli napisalem min 60 hr mnie raz sie udalo uzyskac 65 sprawdzone i potwierdzone wiec japonce napewno jeszcze ;epiej w tej kwestii stoja pozdrawiam cale forum i mam naysli ze sie wiecej osob zglosi do polerowania mieczy mam jeszcze 8 zgrzanych pakietow kwestja przekucia na klinge ele niedugo bende mial sklad z nieoszlifowanymi klingami a tego bym niechcial zeby moja i moich kolegow cieszka ppraca rdzewiala
jacekm9

a sily trzeba zepsulem jedno imadlo hehehehhe ale lapy mam jak niedzwiec wiec moge chyba kazda glownie zlamac nawet japonska
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

jacekm9 65 HRC to chyba lekka przesada, Yoshihara kuje ze stali o zawartości ok 07%C a jego brat woli 0,6% C przy takiej zawartosci węgla bez innych dodatków uzyskanie 60HRC byłoby możliwe tylko przy maksymalnej temperaturze hartowanie i to bez odpuszania.Ale biorąc pod uwagę hamon choji stosowany przes Yoshiharę musi on stosować temperaturę minimalną więc te wysokie HRC to raczej bajki.Chyba żadna węglówka nie uzyskuje powyżej 63.
jacekm9

sprawdzilem w profesjonalnej hartowni anie pisalem ze po takimzahartowani miecz sie doczego kolwiek nadawal po mocnym uderzeni tez sie poprosu rozsypal ale 65 bylo jak sie sprawdzatwardosc tez wkleje ale na wiosce mieszkam i jeden film na youtube cala noc idzie no cuz widze ze wiecej chetnych na polerke nie znajde

zamienie miecz na kamienie polerskie kupilem na alegro syntetyki ale strasznie male nuz naostrzyc a nie miecz jak kto chetny to sie odezwac
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Hmm 65 HRC tak jak zauważył Yakiba wydaje się mało prawdopodobne przy głowni przekuwanej warstwowo.
65 hrc owszem jest mozliwe do osiagnięcia na stali mono (niewarstwowej) np N9E bezpośrednio po hartowaniu przed odpuszczaniem. Z tym że tu trzeba hartować w dośc chłodnej słonej wodzie i raczej mała jest szansa by nie pękło przy selektywnym.
W przypadku głowni, które opisywałes - maja po kilka tysięcy warstw - to raczej nie ma szans na taka wartośc bo wtedy średnia zawartośc węgla znacznie spada i maximum to jakieś 62 hrc.

Jesli chodzi o łamanie się mieczy to jedank pozwolę się niezgodzic z taką ewentualnością w przypadku głowni z rdzeniem miękkim. Owszem po przekroczeniu pewnego maximum sił, głownia może pęknąc na hamonie ale dzięki rdzeniowi się nie złamie. A wytłumaczenie tego jest bardzo proste - skoro płaszcz ostrza ma zawartośc węgla średnio ok. 0,6 - 0,7% C a miękki rdzeń ok. 0,3 -0,4%) to hartujac głownię z temp. dla stali 0,6-0,7 nie jesteśmy w stanie zahartować rdzenia który do hartowania przy swojej zawartości węgla musi być hartowany z duzo wyższej temp. Dodatkowo jeszcze biorąc pod uwagę, że hartujemy selektywnie to rdzeń nie ma żadnych szans nawet na lekkie podhartowanie.
Tak więc z tej prostej przyczyny nie bardzo jest mozliwe całkowite złamanie głowni.

Odnosnie sena to gdzieś tu na forum załaczone były fotki róznych senów, ale równiez jak w googlach poszukasz to wyskoczą zdjęcia.

Mam takie pytanko odnośnie twoich pakietów na filmiku - zgrzewasz pakiet ze stali twardej, pomiędy którą są brzeszczoty z piły i w środku 45-ka i jak to zgrzejesz to potem rozcinasz i zgrzewasz i znowu rozcunasz i zgrzewasz ?? Czy dobrze zrozumiałem ?
Awatar użytkownika
toranaga 1

Post autor: toranaga 1 »

Shioryju napisał :
zatem w takim przypadku "miekki rdzeń " wcale nie musi być taki
miękki ( może mieć w okolicach 50 HRC ).
Shirotatsu napisał :
Dodatkowo jeszcze biorąc pod uwagę, że hartujemy selektywnie to
rdzeń nie ma żadnych szans nawet na lekkie podhartowanie
.

Tak więc ucz się od specjalistów , unikając raczej własnych dywagacji
pozorujących dyskusję merytoryczną.
A z tym banem to zwykłe kłamstwo.Kłapiesz ozorem a to miała być
niespodzianka dla Grafa którego oczywiście bardzo lubię i cenię. 8)
Shouryu

Post autor: Shouryu »

Shiro, jak składam głownie z płaszcza z np. N8E ( płaszcz mono ) i daję miękki rdezń to przy hartowaniu jego (rdzenia) twardość nie wzrośnie ? :?
Jeszcze jestem ciekaw, jakie osiągi (HRC) mają głownie z biskupińskiego tamahagane ?
Cały czas się uczę czegoś nowego. :D
...

Toranago, chciałem odpisac coś zadziornego ale... Nie jetes wart mojego czasu.
jacekm9

no widze ze sie dyskusja merytoryczna zrobila na temat mieczy i hartowania ja moze wiedze mam znikoma ale ucze sie od ludzi co kowalstwem zajmuja sie z dziada pradziada pozatym kuli szable bojowe nie paradne proces hartowania jest procesem bardzozlozonym ale jak pisze ze glownia bez odpuszczania miala65 na hamonie to tyle miala nikt mi wierzyc nie musi i mam to w dupie nikogo do niczego nie przekonuje nie staram sie tez nikomu zadnej tandety wciskac miecze kuje dla siebie i moich przyjaciol wykulem ze 130 do tej pory jak jest ktos kto wykul wiecej i lepiej to padam do nog ale nie zobaczylem narazie jeszcze zadnej wielowarstwowej glowni poddanej jakim kolwiek testom a ja mam NAGRANE WSZYSTKIE TESTY MIECZ NA MIECZ SPRERZYSTOSC I CO TAM TYLKO SIE DALO

p.s tak takie pakiety zkladam i zklepuje potem zkladam i zklepuje a na rdzej urzywam zeliwa kowalskiego kto mial mlotek w reku wie o czym mowie prosilbym o podanie co mam w gogel wpisac zeby mi strona z zakupen sena wyskoczyla jak juz wspomnialem komputera urzywam od swieta i nie karzdy jest obczaskany jak swinski ryj o koryto
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Jacekm9 widzę, że słownika też używasz od święta. Forum ma pewne reguły i proszę się do nich stosować.
Przede wszystkim pisz w sposób umożliwiający komunikację, to znaczy staraj się kontrolować błędy w pisowni, używaj znaków interpunkcyjnych i przystankowych i zanim przelejesz myśl na monitor staraj się ją okiełznać w głowie bo na prawdę ciężko się czyta za zrozumieniem to co piszesz. To jest sugestia i prośba z mojej strony.

Sprawa druga, nikt ci nie obraża więc i nie rób tego samemu! Shiro wyjaśnił ci tylko od strony technicznej swój punkt widzenia.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Jacekm9 - strasznie jesteś nerwowy, a zupełnie niepotrzebnie.
Ja tam 130 mieczy jeszcze nie wykułem i pewnie jeszcze trochę potrwa nim taką ilość będę miał na koncie :wink:

Odnosnie sena to tu masz link z przykładowym senem i opisem jak zrobić
http://www.dfoggknives.com/photogallery ... ex_lb.html

A odnosnie filmiku to tak się składa, że też jakis czas temu zamieściłem na youtube filmik z testem spręzystosci głowni warstwowej
http://www.youtube.com/watch?v=e6avxqgvh8k

A poza tym ja dopiero się uczę.

Shoryu - no przecież rdzenia nie hartujesz. Co najwyzej jeśli hartujesz z dośc wysokiej temp to w rdzeniu może zajśc przemiana bainityczna. Generalnie to dośc złozony problem, ale tak w uproszczeniu to - twardy płaszcz masz ze stali węglowej, które to zazwyczaj są płytkohartujace i np. temp hartowania to 760 - 800*C a rdzeń masz z niskowęglowej gdzie temp. hartowania masz 850-880*C a dodatkowo jest nałozona glina , a hartujesz głownie z temp 780*C

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Post autor: ADALBERTUS »

jacekm9 pisze: ...a na rdzej urzywam zeliwa kowalskiego kto mial mlotek w reku wie o czym mowie
...
Taaaaak....
Nie pierwszy rok trzymam w ręku młotek kowalski. Zaryzykował bym nawet twierdzenie, że mało kto na tym Forum dłużej ten młotek ode mnie trzymał. Ale z terminem "Żeliwo kowalskie" się nie spotkałem. Nie znaczy to, że wszystkie rozumy zjadłem - wręcz odwrotnie, bo jako samoukowi wiele pojęć z fachowej terminologii jest mi obca. Oświeć mnie tedy, co to jest ?

PS.
Grafie. Kłaniam się do ziemi i czoła chylę przed Tobą za Twe zdanie o niechlujstwie językowym. Internet internetem, ale język jest po to, aby ludzie mogli się ze sobą porozumiewać. Innymi słowy, aby piszący i czytający rozumieli tekst tak samo. A przy takim językowym bełkocie nawet sam piszący chyba nie wie co chciał napisać. Czy to tak trudno przeczytać napisany przez siebie tekst, poprawić jedno i drugie, przeczytać jeszcze raz, a dopiero potem wcisnąć "Wyślij" ?
O polskiej ortografii nawet wspominać się boję....
Z jednej strony snobujemy się na maksymalne podobieństwo do japońskiego pierwowzoru, kujemy w kucki czy na siedząco, niemal kimono do pracy zakładamy - extra. Tylko przyklasnąć. Ale czy szanujący się kowal japoński (i nie tylko japoński) traktuje swój język ojczysty jak ścierkę do podłogi ? Ludzie kochani. Trochę szacunku dla samego siebie i dla naszych tradycji. Zachowujmy się ( i wysławiajmy) choć trochę lepiej od wspomnianego "...świńskiego ryja obczaskanego o koryto..."

Pokłony
Wojtek Sławiński ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
ODPOWIEDZ