Leworęczność

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

Re: Leworęczność

Post autor: krzysiek83.1983 »

Trenuje iaido już od kilkunastu lat a ostatnio co zobaczyłem na youtube to przeszło moje naśmielsze oczekiwania mianowicie pewien człowiek zdający na 3 dan w ramach federacji ZNKR wykonywał ceremoniał oraz poszczególne formy kata właśnie lewą ręką wszystko było wykonywane inaczej jaby właśnie w lustrzanym odbiciu ale muszę powiedzieć ten pan nie miał prawej dłoni a że widocznie bardzo kochał sztukę iaido do tego stopnia, że wszystko wykonywał podłóg swoich możliwości ja osobiście nie wiem co o tym sądzić ponieważ nie wiem czy tak można ale skoro komisja egzaminacyjna mu pozwoliła to musi to coś jednak znaczyć w takim przypadku to dowód na oddanie się tej sztuce napewno nie jest mu łatwo ale co wy o tym sądzicie.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ja sadzę że wszystko odbyło się prawidłowo. Skoro nie miał prawej ręki to nie mógł jej używać.Zasady zasadami ale sztuka miecza opiera się na prozaicznej walce. Jeśli był by dobrym wojownikiem walcząc lewa ręką to czemu nie. Ktoś nie ma ręki, inny kuleje inny jeszcze nie ma oka ale jeśli jest dobrym wojownikiem to w dawnej Japonii myślę by miał szacunek i poważanie.
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

I właśnie taka odpowiedz w głębi mnie się też pojawiła czy to nie piękne świadectwo na to że temu panu zależy na praktyce iaido abym nigdy nie zapomniał jego obrazu i jego pasjii serdeczne pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.
Awatar użytkownika
Mori

Post autor: Mori »

Może to ktoś przeczyta mimo, że dawno nikogo już tu nie ma. Niten Ichi-ryū technika której moim zdaniem może naczyć się nawet osoba leworęczna. No jest małe, ale "trochę" trudna. :wink:
"Baka ha shinanakya naoranai."
LM

Post autor: LM »

krzysiek83.1983 pisze:Trenuje iaido już od kilkunastu lat a ostatnio co zobaczyłem na youtube to przeszło moje naśmielsze oczekiwania mianowicie pewien człowiek zdający na 3 dan w ramach federacji ZNKR wykonywał ceremoniał oraz poszczególne formy kata właśnie lewą ręką wszystko było wykonywane inaczej jaby właśnie w lustrzanym odbiciu ale muszę powiedzieć ten pan nie miał prawej dłoni a że widocznie bardzo kochał sztukę iaido do tego stopnia, że wszystko wykonywał podłóg swoich możliwości ja osobiście nie wiem co o tym sądzić ponieważ nie wiem czy tak można ale skoro komisja egzaminacyjna mu pozwoliła to musi to coś jednak znaczyć w takim przypadku to dowód na oddanie się tej sztuce napewno nie jest mu łatwo ale co wy o tym sądzicie.
To jest jeden gostek z Włoch. Niestety nie pamiętam nazwiska, ale często widuję go na seminariach z Sensei Ishido (był tez teraz w Brighton). Był nawet zawodnikiem Włoch na ME w Bolonii. Brak prawej ręki co prawda komplikuje mu lekko iaido, ale nie do tego stopnia żeby go nie ćwiczyć. Co więcej - jego technika jest bardzo dobra. Na saia ma zrobioną specjalną przystawkę dzięki której może kikutem prawej ręki wykonywać np: saya-biki.

Co do iaido lewą reką - a czemu by nie? Najważniejsze jest by kata oddawały rzeczywistość (no może nie wszystkie ale większość). Jeżeli jest to w stanie pokazać jedną i to lewą ręką to nie ma najmniejszych przeszkód na wysokie stopnie Iaido. A jak pisałem - gostek ma naprawdę bardzo dobrą technikę, dobre cięcie, dynamiczną pracę ciałem.

to krzysiek83.1983: u kogo się uczysz tego iaido?
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

A moja przygoda z iaido zaczęła się kilka ładnych latek temu na jednej z letnich obozów w mrówkach u sensei Roberta Kraca poznałem podstawy troszkę koryu kata jak narazie trudna sytuacja domowa oraz dosyć ciężka choroba nie pozwala mi na wyjazdy, ale mój sensei od karate poprzez swojego mistrza, króry podobno trenuje jak ja to nazywam nieoficjalnie iaido szkoły muso shinden ryu to u niego koryguje wszelkie poprawki to taka moja krótka historia a trenuje sakotnie mam koło domu kolejową świetlice którą się opiekuje i tam sobie trenuje ile tylko mogę.
Mam nadzieje że nikogo nie zrażiłem tym krótkim opisem, no cóż j jestem szczęśliwy że moge trenować to co kocham.
Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
ODPOWIEDZ