MOJE TSUBY
Moderator: Zarząd
Re: MOJE TSUBY
Ta z motywem sosenki jest, czy cokolwiek to za drzewo, jest świetna. Podoba mi się (tzn wszystkie się podobają,ale te dwie wyjątkowo) ta z Sakurą, chociaż to bardzo częsty motyw, to i tak pikne.
"Bycie Basilem zobowiązuje"
tak, sakura to czesty motyw, ale piekno , moim zdaniem, tkwi własnie w prostocie 

no bardzo ladne tsuby, ale jak zwykle mam zastrzezenie, mianowicie te glowne galezie sosenki wydaja mi sie jakos tak nienaturalnie grube.
No i jescze ciekawostka, czy mi sie wydaje czy to twoja tsuba Arku jest na tym mieczu?
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %26otn%3D4
No i jescze ciekawostka, czy mi sie wydaje czy to twoja tsuba Arku jest na tym mieczu?
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %26otn%3D4
Faktycznie sakura to częsty motyw
zresztą sam jestem posiadaczem takiej właśnie prostej bojowej tsuby wykonanej zresztą przez Arka i jestem z tego faktu bardzo zadowolony, w przyszłości może pomyślę o jakimś bardziej oryginalnym wyeksponowaniu tego motywu. Choć taki bojowy styl pasuje mi chyba bardziej swoim charakterem.

moje oststnie dzieło:)

fuchi, kashira, kojiri i menuki to dzieła Yakiby:)
[/img]
fuchi, kashira, kojiri i menuki to dzieła Yakiby:)
[/img]
coś pięknego ! nie moge sie napatrzeć.
szacunek !
szacunek !
Mile dla oka. Ale ostrza wole bez horimono 

ostrze to tanto/yoroidoshi, w kształcie takenoko (pęd bambusa) bardzo charakterystyczne dla epoki kamakura:) niekiedy zawane tez kusungobu ( czyli około 28cm ku (9) sun go(5) bu) ogólnie bardzo przyjemne ostrze, mimo tego horimono:)
Ostatnio zmieniony 31 lipca 2009 przez Arek San, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak horimonów nie lubię, tak tutaj mi się podoba
Oprawa również bardzo fajna. Duży szacunek.

"Bycie Basilem zobowiązuje"
to horimono jest dosc mocno zeszlifowane, no ale ma prawo, bo ostrze jest z 13 wieku:):)
- GrafRamolo
Super saya i super oplocik! widzę że udało okiełznać się yabara. Swoją drogą takie przybrudzone wzorki wyglądają o niebo lepiej niż takie czyste, świetny pomysł.
WOW
Super wygląda.
Super wygląda.
Arku co za wyczucie , ład i elegacja.
Także gratulacje dla Yakiby super okucia.
Także gratulacje dla Yakiby super okucia.
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
dziekuje za uznanie:) ale nie byloby takie ładne gdyby ktos dawno temu nie wykuł takiego ostrza:) a jestnaprawde super. na zdjeciach nie widac , ale zapewniam ze ma sliczna hada i hamon. pomimo wielu szlifów nadal widoczne i w doskoałym "zdrowiu"
I ten ładny ,,brzeszczocik" w połaczeniu z ładną oprawą daje nam cieszący oko eksponat 

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
-
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum a bronią japońską interesuje się od pewnego czasu. mam nadzieje że dzięki wam moja wiedza się pogłębi
A jeśli można spytać to z czego dokładnie zrobiony jest oplot do tego tanto powyżej i jak się to nazywa?, bardzo mi się podoba

A jeśli można spytać to z czego dokładnie zrobiony jest oplot do tego tanto powyżej i jak się to nazywa?, bardzo mi się podoba

oplot jest zrobiony z japonskiego sznureczka zwanego jabara. w polskiej pasmanterii raczej nie do zdobycia:)
-
A jak to sie robi że oplot przechodzący przez kashire tak fajnie chowa się pod spód? A i jeszcze czy koło otworu na mekugi jest, owijany czy jakos rozcięty ?
trzeba podebrac drewno zeby sznurek schowac pod owijką, a w miejscu makugi sznurek jest przecięty. dlatego jest metalowy kołnierz 

-
Kurcze sorry że tak się dopytuje i dopytuje
Jeszcze jedno pytanko odnośnie tej oprawy : jak jest zamocowany ten kołnierzyk kolo mekugi o którym wspominałeś? Jest jakoś wbity w tsuke czy przyklejony...?

ten kołnierzyk jest raz z wbity na wcisk , a dwa ze zabezpieczony klejem.
-
I wszystko jasne
dzięki wielkie za pojaśnienie tematu 

Panie Arku, a jeśli można wiedzieć, jakich narzędzi używasz przy wycinaniu kashiry z rogu? Chodzi mi konkretnie o ten rowek, który wycina się żeby tsuka wchodziła lekko w kashirę.
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.