Różne szkoły iaido a ich praktyka itd.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

Różne szkoły iaido a ich praktyka itd.

Post autor: krzysiek83.1983 »

Witam szanownych forumowiczów mam nadzieję, że i tym razem dacie mi ogrom odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Otóż zastanawiam się już od dłuższego czasu nad jedna sprawa, otóż trenuje iaido szkoły muso shinden ryu i tak na przykład posiadam juz 6 dan (ten 6 dan to tylko jako forma przykładu) i jeżeli chciałbym zacząc trenować inną szkołe np. tamiya ryu czy muso jikiden eishin ryu albo inne szkoły, to czy ten mój przykładowy stopień 6 dan będzie w tych szkołach obowiązywał czy będe musiał zacząć trenować od poczatkowych stopni uczniowskich kyu. Takie oto mnie nurtuję właśnie zagadnienie, ponieważ iaido jest jedno tylko szkoły i techniki się różnią. Więc proszę was o wyjasnienia :?: :)
Awatar użytkownika
Tomashi

Re: Różne szkoły iaido a ich praktyka itd.

Post autor: Tomashi »

cóż, co prawda niewiem jak to jest w kwestiach stopni, ale po prawdzie, to nie one sie liczą, a technika. Ja moge powiedzieć tyle, wielu dobrych iaidoków robi pomyłki myląc kwestie techniczne koryu i seitei. A biorąc pod uwage tak odmienne style jak MJER i MSR, to może dojść do cokolwiek dużego mętliku :)
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

dziękuję za odpowiedz no coż pomyłki sie zdarzaja nawet u mistrzów czasami myla seitei a koryu a to przeciez ogromna różnica.
Czekam na kolejne wypowiedzi.
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Po pierwsze trzeba rozdzielić iaido i iaijutsu.
Jeśli mówimy o ZNKR to w ramach tej organizacji nadawane są stopnie i są one niezależne od koryu (nie licząc faktu, że trzeba je prezentować na egzaminach). Jeśli mając ten hipotetyczny 6. dan postanowisz zmienić szkołę np. z Muso Shinden na Muso Jikiden Eishin to jest to już sprawa prywatna między Tobą, a Twoim starym i nowym nauczycielem i stopnia ZNKR nie stracisz w żadnym wypadku.
Jedyny problem jaki powstaje to szybko doprowadzić swoje koryu do poziomu przystającemu Twojemu aktualnemu stopniowi.
Nie wiem natomiast jak to jest w ZNIR czy gdzie indziej.

BTW. Jeśli chodzi o MSR i MJER to akurat różnice nie są takie duże (szczególnie w przypadku bardziej "tradycyjnych" linii MSR), w końcu MSR wywodzi się z MJER i oba koryu oparte są na podobnych ruchach.
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

Dziekuję za odpowiedzdała mi do myslenia super sprawa w takim razie. Proszę o dalsze wasze wypowiedzi i spostrzeżenia.
ODPOWIEDZ