GALERIA - naszych wyrobów

Pokazujmy nasze prace i te udane i te mniej.

Moderator: Zarząd

yakubu

Re: GALERIA - naszych wyrobów

Post autor: yakubu »

No coz, dech zapiera - teraz bede sie bal zalozyc Twoja Arku tsube na moje iaito z dorobionymi przeze mnie elementami oprawy. Profanacja bedzie nawet lagodnym okresleniem...
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

dziekuje za miłe sowa:) napracowałem sie troche , to trzeba przyznac:)
cos mieczach: głownie oryginalne , bardzo piekne, pierwsza (krótsza) sygnowana Sukehiro, druga mumei, alebardzo długa jak na wakizashi (nagasa 57 cm) czyli prawie katana. piekny hamon, piekna hada, obydwie w bardzo dobrym stanie. poprostu sama przyjemnosc w obcowaniu:)
oprawa:
krótsze wakizashi - tsuba i okucia oryginalne. długo kombinowałem jakie okucia dobrac , chodziło oczywiscie o kwestie rozmiarowe, zeby ne były za duze albo za małe, takze sporo kłopotu miałem z kozuką. uwierzcie mi, zrobienie kieszonki w saya to nie jest taka prosta sprawa:))))
dłuższe wakizashi: tsuba , okucia , menuki zrobiene przeze mnie. tu najwiecej zeszło mi na saya. oj wycinanie takich prążków to tytaniczna praca:) Bartku, te prążki wycinałem pilniczkami, niestety ręczna robota:)
zestawienia kolorystyczne uzgodniłem z włascicielem ostrzy, takze same prążki na saya. i tu musze napisac ze naprawde mimo ze sa bardzo pracochłonne to efekt jest naprawde wpsaniały, i warto było poswiecic ten czas spęspędzony nad saya:)pozatymbiała tsuka i czarna saya to poprostu juz chyba klasyka tematu:) naprawde robi to wrażenie:)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Arku jak byś kiedyś miał czas to wpadnij do mojej pracowni, możemy pokombinować z pilnikami.
Awatar użytkownika
Arek San

z przyjemnościa:) , taki specjany pilnik naprawde warto miec:)
Awatar użytkownika
Arek San

zeby nie było ze leniuchuję to wrzucam jeszcze dwa miecze:))))

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Katana w stylu Anime- manga:) oprawa w kolorach różowych plus brokat:) motyw na okuciach i tsubie - żabki:) miecz wykonany na specjalne zamówienie dla secjalnej osoby:))))))))

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

katana nodachi, długa i potężna, nagasa cos koło 85 cm:) wielka tsuba z motywem maty, a okucia zdobione motywem bambusa:) saya owinięta bawełnianym sznureczkiem jabara:) ciekwie zrobione habaki :)
Teddy

Post autor: Teddy »

Arek

Kolor pierwszej oprawy przyznam, ze wprawił mnie w osłupienie :oops: , zacząłem nawet mieć podejrzenie że ten facet, zleceniodawca znaczy sie jest coś nie tego.
Dopiero jak zobaczyłem żabki na okuciach no to sytuacja stała się dla mnie jasna, bo moja żona jest też Żabcia. Ale ona mi mówiła, że różowy jest już niemodny :D.
Swoją drogą jak zawsze wykonanie wykonanie przez Ciebie obydwu opraw perfekt. A te żabki to Ty robiłeś ?

Teddy
pozdrawiam
Teddy

Bonsai to sztuka odtwarzająca piękno natury
Awatar użytkownika
Arek San

nie:) zabki to chnskie odlewy:) ale prezentuja sie ciekawie:):) w ogóle na zywo lepiej wyglada bo saya mieni sie tym brokatem, na zdjęciach tego nie widac:)
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Hmmm...manga - powiadasz, a toś mnie zaskoczył :roll: żabciu.Tylko żal ,że tego brokatu nie widać.
Awatar użytkownika
Arek San

postaram sie zrobic zdjęcia zeby bylo widac brkat :)))))))))) ale uwerz ze jest i wyglada całkiem fajnie:) dałem dwa rodzaje , jeden welokolorowy a drugi tylko ze złotymi płatkami. mieni sie jak diabli:)
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Arku wykonanie jak zwykle pierwsza klasa.

Hmm natomiast ta rózowa katana wyglada dla mnie trochę jak miecz dla Dody :lol: - nie gustuje w takich kolorach, ale innym przecież może się podobać :wink: .
yakubu

Mam teraz problem - moje kochanie meczy mnie od dluzszego czasu zebym jej iaito zrobil na rozowo (albo przynajmniej na czerwono). Ja sie bronie, ze nawet takiego ito rozowego nigdzie nie znajde, bo nawet o czerwone trudno. A tu... Arku, rozbroiles mnie zupelnie. I co ja teraz powiem mojej polowce?

No to teraz sie zemszcze na Tobie, Arku! :P
Na urodzinki zrobilem sobie prezent pod postacia wykonanej przez Arka tsuby (miedziana, z motywem tratw). Niedlugo pozniej kupilem iaito chenessa i od razu postanowilem, ze oprawa idzie do liftingu. Jako ze zal mi bylo, by Arkowa tsuba lezala bezczynnie zapadla decyzja o zalozeniu jej na iaito. No ale zabraklo reszty oprawy, ktora by tematycznie pasowala. Jak to zwykle u mnie bywa zaczalem tworzyc ja z doskoku, przez co zajelo mi to z 2 miechy. Ale w koncu jest gotowa i teraz juz tylko pozostaje oplecenie tsuki. Mam nadzieje, ze sie Arku nie potniesz jak to zobaczysz.

Obrazek

PS. Arku, chyba bede zmuszony prosic cie o rozowa saya, bo spokoju nie zaznam :P
Awatar użytkownika
Arek San

Yakuby no piekna praca:))))) bardzo mi sie podoba ten komplecik:) piatka z plusem :)))))))
co do rózowej saya to spoko , jeszcze lakier mam:)))))))))) brokat tez:)))))
Awatar użytkownika
GrafRamolo

A ito? Sam farbowałeś? Nie podoba mi się kolor nie dlatego ze różowy ale dlatego ze jestem tradycjonalistą i nie widziałem nigdy takiego oryginału ;)(pomarańcz lub niebieski też by mi się nie podobał) Za to podoba mi się twoja odwaga.
Awatar użytkownika
Arek San

ale to nie miało wygladac jak oryginał:)))))))))

tak ito sam farbowałem:)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wiem Arku ale ja mam skrzywienie ;)
Awatar użytkownika
Arek San

kazdy na NAS ma :) :) :)
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

yakubu. Bardzo ładny komplet
Awatar użytkownika
bisonn@wp.pl

Post autor: bisonn@wp.pl »

No Arku naprawdę masz wielki talent, bardzo mi się podobają wakizashi.
yakubu

Dzieki Yakiba. Co do skrzywien Grafie to kazdy z nas je ma, ale czasem trzeba podchodzic do zycia z dystansem - ja np codziennie w robocie chodze w rozowym wdzianku :P Nie zeby mi sie to podobalo, ale idzie jakos przywyknac...
Teddy

Yakubu, to gdzie Ty pracujesz, że te różowe wdzianko, w którym chodzisz nie gryzie w oczy wspólpracowników. No chyba że wszyscy biegają na różowo, wtedy się nie wyróżniasz :D

Teddy
pozdrawiam
Teddy

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Obstawiam szpital.
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

a ja sprzedawce lodów :lol:
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Istnieje jeszcze możliwość - szef promocji my little ponny ;)
yakubu

Graf wygral konkurs od razu strzelajac w dziesiatke :) Takie mamy blokowe ubranka...
Teddy

Wiesz Yakubu, Graf nie potrzebował strzelać, musiał przebywać niestety w takim przybytku niedoli na ul. Barskiej jakiś czas ostatnio.

Teddy
pozdrawiam
Teddy

ODPOWIEDZ