palenisko

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
sebastian ;)

Re: palenisko

Post autor: sebastian ;) »

No tak liczy sie produkt finalny :?
Po co męczyć się z ręcznym wykonaniem tsuby. Przecież lepiej zrobi to frezarka numeryczna za milion złotych. Po co meczyć się i szlifować na kamieniach toć płaszczyznówka zrobi to lepiej. Tylko, ż nagle taki miecz przestaje mieć to coś . Można się pokusić o miano duszy. Ot poprostu kolejna zabawka z marketu.
A czemu to wielu ludzi bardziej ceni rękodzieło :?: może przez szacunek dla ludzkiej pasji i pracy :idea: . Mam okazje obecnie posiadać w domu dwa ostrza o wile starsze niz ja :D i naprawdę miło mieć takie coś w ręku . Nie są ani strasznie rewelacyjne ,ani wykonane przez znanego twórcę . Ale wykonane ręcznie dawno dawno temu a nie przez maszyne dla której obojetnym jest czy wykonuje miecz czy sedes.
tewie wspaniale, że masz solidne przygotowanie techniczne mam nadzieję, że jesteś dzięki temu szczęśliwszy.
Wielu pasjonatów nie ma takiego przygowowania, są praktykami nie wiedzą dlaczego a jednak im wychodzi :lol:. Pozdrawienia od następnego fana tradycji (praktyka bez jakiego kolwiek przygotowania technicznego )
Gość

Post autor: Gość »

Wielu pasjonatów nie ma takiego przygowowania, są praktykami nie wiedzą dlaczego a jednak im wychodzi wszystko

Napisał Sebastian.

Jak wychodzi to jeszcze napiszę za kilka dni , tylko wyjaśni się pewna
sprawa. Śledź temat _ Nasze katany.
To co masz w domu pewnie też jest robione _ przynajmniej częściowo_
maszynowo , tylko o tym nie wiesz.
Ale niech tam żyj sobie w nieświadomości jak Ci z tym wygodniej.
Kto napisał że wszystko ma być robione maszynowo co ? _ z choinki
spadłeś ?.
Po co ja takim ludziom odpowiadam , czysta strata czasu.
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Hmm, okap wydaje się być wystarczajacy. Ma wymiary 100 x 50 cm a na wysokośc 70 cm pod kątem ok 45 st. Jest wąski ale długi.
Tu jeszcze jedno zdjęcie ale na nim też całego okapu nie widac.

Obrazek

Obecnie okap jest nieco podciagnięty do góry bo będę montował sciankę oddzielajacą palenisko od miecha i okap bedzie wisiał dużo niżej nad paleniskiem niz na zdjęciach i to może powodować takie złudzenie optyczne.

Tewie - tak się składa, że ja również mam gruntowne przygotowanie techniczne w dodatku metalurgiczne.
To, że otaczam się również techniką kompletnie nie neguje tradycji. Bardzo to prosto wytłumaczyc - mam zbyt małe doswiadczenie by móc wszystko robić jak japońscy mistrzowie na oko i na wyczucie, dlatego muszę sie wspomagać technikaliami. Być moze przyjdzie taki czas, że bedę się mógł obejść bez technicznych wspomagaczy.

Powiem z własnego ostatnio nabytego doswiadczenia, że ten śmieszny ręczny miech skrzynkowy daje wspaniała kontrolę nad temperatura paleniska jakiej nie da nawet regulowany wentylator.(ale to taka uwaga na marginesie)

Poza tym, mało mnie interesuje czy dla kogoś mój miech jest śmieszny czy nie.
Cenię po prostu ręczną tradycyjna robotę, zapewne niewolną od wad i błędów ale za to zupełnie niepowtarzalną. Poza tym osobiście daje mi to wielka satysfakcję.
Dla kogoś to moze być smieszne, ale moze się śmiać do woli, przeciaż to wolny kraj.

I to tyle, bo robi się offtop a temat dotyczy paleniska a nie tradycji czy mechanizacji.

pozdrawiam

Shiro

Ps.
tewie pisze:Po co ja takim ludziom odpowiadam , czysta strata czasu.
Tewie przeciez nikt cię nie zmusza do pisania na tym forum.
Awatar użytkownika
karendt

Post autor: karendt »

Nie chciałem tego pisać, ale myślę że wielu sie ze mną zgodzi
Otóż uważam, że forumowicz tewie stosuje formę trollingu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trolling
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Oj tak miech japoński jest cudowny miałem okazję już go testować i jestem prawdziwym fanem. Dla mnie poza kontrolą cudowny jest fakt że on gra. To fuuuuuuu i klap klap jest jak muzyka, w odróżnieniu od irytujących mnie odgłosów urządzeń mechanicznych. Człowiek pracując nim odpoczywa, podczas gdy przebywanie dłuższy czas w pomieszczeniu gdzie hałasuje jakiś silnik mnie osobiście wykańcza i wysysa całą energię.

Oto zdjęcia mojego paleniska, jeszcze ie jest skończone.
I tu pytanie do Shiro gdzie zamawiałeś okap, bo mnie już 2 firmy olały

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

Grafieczy to palenisko bedziesz miał tylko do wykuwania tsubek bo widzę że chyba nie będzie przelotowe?
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Okap oczywiscie zrobiłem sam.
Kupiłem arkusz blachy gładkiej ocynkowanej 125x200cm. Kupiłem katowniki stalowe 2x2cm. Z kątowników zrobiłem stelaż i załozyłem odpowiednio przycięte kawałki blachy, które potem przynitowałem do stelaża. Bardzo prosta konstrukcja. Jesli nie masz spawarki to stelaż z katowników możesz skręcić śrubami
Gość

Post autor: Gość »

Karendt_ pewnie Cię wielu poprze ale też wielu nie.
Shiro _ wiem że nikt mnie nie zmusza i od dzisiaj nie będę
odpowiadał na durne zaczepki.
A wy dalej promujcie siebie _ a kto myśli inaczej to wasz wspólny wróg.
Ostatnio zmieniony 26 października 2008 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Jian tak palenisko tylko do tsubek, może kogatana kiedyś albo małe tanto ale ostrza to nie moja dziedzina i nawet nie próbuje.

Shiro w sumie masz rację sprawa prosta ale chyba zamówię, za dużo rzeczy mam do zrobienia a ręce tylko dwie.

Teiwe możesz nie zaśmiecać każdego wątku zwracaniem uwagi na swoja personę? To jest temat o paleniskach nie o tobie.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

No panowie mój miech też prawie gotów :D wkleje zdjęcia jak tylko ustawię przy palenisku. W Biskupinie przekonałem się , że naprawdę warto korzystać z miech skrzyniowego. Dla Yakiby zrobili monstrum ale pracowało sie bardzo przyjemnie.
Shiro chyba za wysoko masz okap, troszkę niżej nie utrudni pracy a napewno mniej sie nawdychasz spalin :D
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Sebastian -rozumiem, że pisałeś to wczesnym świtem, ale dobrze by było czytać nawet wtedy ze zrozumieniem :lol: :wink:

Stoi jak byk napisane:
Obecnie okap jest nieco podciagnięty do góry bo będę montował sciankę oddzielajacą palenisko od miecha i okap bedzie wisiał dużo niżej nad paleniskiem niz na zdjęciach ...
Koniecznie wstaw fotki swojego miecha z paleniskiem
Awatar użytkownika
sebastian ;)

no fakt wczesna pora a raczej pora przyjazdu do domu po pracy miała wpływ na posta :lol: . Jednak znowu zapytam okap obniżysz na stałe czy będzie ragulowany z mozliwościa płynnego podniesienia ?.
Tak na marginesie :) Ja ostatnio swój kominek troszkę podniosłem i wyciag poprawił się strasznie :D . Choć śmieją się ze mnie sąsioedzi, że jeszcze 10 cm ibym musiał zamontować czerwoną lampke na noc :wink:
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

Grafie, jestem pod wrażeniem! To się nazywa dedykowane miejsce od kucia. :shock:

w kwestii tewie - podzielam zdanie karena.

Raptus z Ciebie Tewie najwyraźniej i dość często wywody ad personam prowadzisz, miast się na meritum skupić. Masz coś ciekawego do powiedzenia to powiedz, nikogo niepotrzebnie nie atakując. Miast kasować swoje posty - poświęc trochę więcej czasu na ich formułowanie.

Nie odzywałem się, bom już raz wojnę o etykę forumową rozpętał na innym forum - nie chciałbym, żeby mi to weszło w krew. :wink:

Co ważne dla "sprawy". Do tej pory to forum wyróżniało się wyważoną dyskusją, z niewątpliwym dla merytorycznego poziomu pożytkiem. Owo wyważenie obejmowało również życzliwość dla początkujących w japonaliach kowali - szkoda byłoby owych onieśmielać i od dzielenia się swoim, jakkolwiek by on nieprofesjonalny się nie wydawał, dorobkiem odstręczać.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2008 przez aambeeld, łącznie zmieniany 2 razy.
Yan

Post autor: Yan »

Wielki szacunek aambeeld za sposób wyrażania myśli. Nieczęsto zdarza się czytać taki słowotok na forum. :idea: Pozdrawiam
Boże ... daj mi cierpliwość ...
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

heksametr :wink:

przepraszam za offtop.

Z niecierpliwością czekam na zdjęcie ukończonego paleniska Grafa :D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

aambeeld, bez przesady to jest piwnica tylko trafiła mi się ładnie wykończona ale poza równymi ścianami przedwojenną podłoga nieco już nadwyrężoną i pokrytą gruuubą farbą i tym nieszczęsnym piecem kaflowym, którego nie mogłem usunąć nie ma tam nic.
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Ale będzie Grafie :D i o to właśnie chodzi :!:
Awatar użytkownika
bisonn@wp.pl

Post autor: bisonn@wp.pl »

ja mam troszeczke inne pytanie jak wyglądają wasze rachunki za energię jak używacie panowie młotów elektrycznych i pieców elektrycznych :roll:
Awatar użytkownika
Bae-Dal

Post autor: Bae-Dal »

Sorry bisonn@wp.pl za to że w jakiś sposób zmniejszam widoczność Twojego pytania ale chciałem w końcu coś pokazać. Oto moje "maleństwo":

Obrazek

Wiem że nie wygląda pięknie ale dla mnie liczy się tylko jego funkcjonalność.

Obrazek

Wzorowałem się na schemacie prawdziwego miecha ale w ostateczności po wielu kombinacjach i przeróbkach tak to wygląda. W porównaniu z nadmuchem elektrycznym pracuje się o niebo lepiej. Dziwny wygląd drugiej komory (skąd wylatuje powietrze) to już element który nie mógł inaczej wyglądać ze względów technicznych i miejsca w kuźni.

PS. Zrobiłem go ze starej szafki :lol:

Sorry że odbiegam od tematu ale takie zdjęcia mogą się komuś przydać.
Taekwon!!!
Awatar użytkownika
Jian

Shiro nie wiem czy pisąłeś juz a może nie?
Ale czy mógł byś podać wymiary paleniska tego tradycyjnego?
Odjegłość między ściankami,głębokość i długość,
a może ktoś ma wymiary paleniska japońskiego? Czy kowale robią na własne wyczucie bo widzę że tak może byc i to chyba zalerzy od doświadczenia.

A j jescze jedno pytanie,cegłę murować normalną zaprawą cementową a póżniej obłożyć glinką szamotową ?

Dobrze kąbinuję ? Czy nie ? :)

Pozdro
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Wymiary paleniska są podane w The Craft ... i tam jest też rysunek pogladowy. Te wymiary to: długośc 16-20 cali , szerokość wewnętrzna 8-12 cali. Głębokośc nie jest podana, ale mozna wywnioskowac z proporcji.
Ja w swoim palenisku sugerowałem się tymi wymiarami w połaczeniu z doświadczeniami z moich poprzednich palenisk.
Nie chce mi się teraz wychodzić do kuźni i mierzyc - może po świętach podam wymiary mojego.

Co do cegły to u mnie wszystkie elementy które stykaja się z temperaturą są z szamotki tylko podstawa ze zwykłej cegły. A zaprawy uzywałem szamotowej.
Awatar użytkownika
Jian

Dzięki,

Właśnie zbudowałem podobe palenisko o podobnych wymiarach,jeszcze dziewicze alemam nadzieje że jak wszytsko sie ułozy i odparuje to bedę próbował odpalać coś...

Bardzo mnie ciekwi jak będzie się grzało materiał,ile będzie szło węgla?
Gdybym był mistrzem to bym sie nie martwił ale teraz niestety chyba będzie szło tego węgla,ciekawe ile?

Mam wykute sunobe i na razie zakupiłem 2 worki po 15 kilo i nie wiem jak to się bedzie mialo do praktyki,czas pokaże...
Awatar użytkownika
svaarozyc

Post autor: svaarozyc »

Shirotatsu
Mam gorącą prośbę. Otóż zaintrygował mnie Twój piec hartowniczy.
Czy znalazłbyś czas, by laikom objaśnić "łopatologicznie", albo tutaj raczej "młotkologicznie" :wink: jak taki piec zbudować? Po kolei, co do czego i w jakiej kolejności podłączać, od wtyczki do kontaktu po drut oporowy. Są wśród nas tacy, dla których prąd elektryczny jest Mocą Tajemną. :oops:

Tu też kilka pytań o szczegóły.

1. Jaki drut? (symbol, średnica) I ile go potrzeba na piec taki jak Twój, albo o 5 cm dłuższy.

2. Jaki regulator? (nazwa, symbol, parametry, słowo "klucz", które pozwoli go odnaleźć osobie w ogóle nieobeznanej z nomenklaturą elektroniczną)

3. Bezpieczniki (j.w.)

4. Stycznik (j.w.)

Czy opróczy tych elementów coś jeszcze jest potrzebne? Jakieś kable, wtyczki, wyświetlacze...?

Wnętrze pieca to cegły szamotowe i glina? Czy wystarzczy jeden czujnik temperatury, czy lepiej zamontować dwa (np. po środku i na końcu). Czy wspomniana przez Ciebie termopara typu K to coś takiego?
http://www.kpomiar.com.pl/czujniki/czujnikitt.htm

Wiem, że to wymagające pytanie, a raczej ich zestaw. Nie traktuj go zobowiązująco. Aczkolwiek będzie bardzo miło (myślę, ze nie tylko mi), jeśli podzielisz się tą wiedzą :)

Pozdrawiam.
lipinskimetalart.blogspot.com
Awatar użytkownika
michal-1975

Post autor: michal-1975 »

Dzien dobry mam pytanie rozpalilem w palenisku kowalskim z początku sie palilo świetnie metal sie topil az iskry lecialy po okolo 40 minutach palenisko nie moglo osiagnąc prawidlowej temperatury czy moze to być wina zbyt grubego koksu.Palenisko mam zbudowane jest tak że pod spodem mam skrzynke taka 20x20 cm i do niej jest doprowadzone powietrze z boku. Skrzynka od spodu jest nie zamknieta na stale aby resztki popiołu spapdaly na ziemi czasami dno robie z blachy ico jakis czas odchylam. kratka na której odpalam a jest ona nad skrzynką też ma 20 na 20 cm moze to jest za duży wlot powietrza. Dodaje ze całe to palenisko mam z warsztatów szkolnych gie kiedys to hulalo jak zloto .Nie wiem czemu mi to wygasa.
Awatar użytkownika
michal-1975

Post autor: michal-1975 »

Może ktos mieszka tak okolo 70 km od Olusza i zechce mi pokazac jak palenisko wyglada i jaki nadmuch i przeprowadzi krótkie szkolenie. Pokaże jak kuć wielowarstwowo i wreszczie może zrobie na poczatek pierwszy nóż.
ODPOWIEDZ