Iai tanto

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

basil

Iai tanto

Post autor: basil »

Czołem!
Może to trochę wkurzać, że co i raz nowy temat zakłada, ale jakoś trudno założyć jeden, co by wszystkiemu odpowiadał.

Tym razem chodzi mi o coś takiego, jak Iai tanto, a mianowicie tępe tanto, przeznaczone do intensywnego treningu. Nie chcę ostrego, bo raz, że lepiej się jest noto (notanto) uczyć na tępym, co by się nie poharatać, a dwa, że mimo wszystko próba rozbrojenia napastnika z ostrym, może się skończyć tragicznie. Nie interesuje mnie też drewniane tanto, bo chciałbym mimo wszystko oddać wszystkie elementy starcia ze sztyletem.

Jeśli ktoś się orientuje w tej materii to bardzo proszę o wypowiedź. W sumie to obecnie trudno jest znaleźć jakieś fajne tanto, więc może temat się przyda na przyszłość.

Pozdrawiam i czekam na rychłą odpowiedź ;)
"Bycie Basilem zobowiązuje"
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Iai tanto

Post autor: GrafRamolo »

Najtaniej to myślę zapytaj naszych kowali czy nie mają jakiś połamanych w czasie hartu mieczy a takiego nieudanego miecza można wystrugać tanto.
ODPOWIEDZ