Z kąd wziąść materiały do wyrobu mieczy?
Moderator: Zarząd
Z kąd wziąść materiały do wyrobu mieczy?
Witam!
Taka mała propozycja,może byśmy w tym poście podawali żródła z kąd załatwiamy różne materiały i jakie są ich ceny w różnych cześciach kraju,myślę ze to bardzo pomoże.
Na początek mam pytanie z kąd załatwiacie blachę na habaki bo ciągle mam z tym problem?
A jeszcze z kąd bierzecie lub z czego robicie kurikatę i kojiri,bo widziałem że można z rogu byka zakupić w takich płatach w Dicku lub Namikawa,tam mają prawie gotowe.
Może napiszę że ja stal kupuję w multistalu w Poznaniu jest to N9E w cenie np.za dwa prety o długości 1 metra i fi 30 płacę 50zł netto.
Pozdrawiam
Taka mała propozycja,może byśmy w tym poście podawali żródła z kąd załatwiamy różne materiały i jakie są ich ceny w różnych cześciach kraju,myślę ze to bardzo pomoże.
Na początek mam pytanie z kąd załatwiacie blachę na habaki bo ciągle mam z tym problem?
A jeszcze z kąd bierzecie lub z czego robicie kurikatę i kojiri,bo widziałem że można z rogu byka zakupić w takich płatach w Dicku lub Namikawa,tam mają prawie gotowe.
Może napiszę że ja stal kupuję w multistalu w Poznaniu jest to N9E w cenie np.za dwa prety o długości 1 metra i fi 30 płacę 50zł netto.
Pozdrawiam
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
- bisonn@wp.pl
Re: Z kąd wziąść materiały do wyrobu mieczy?
ja kupiłem przy okazi zamawiania stali płaskownik miedzi 5 razy5 gr 5mm
uciołem pasek zklepałem do 3mm bo cienszej nie mieli zapłaciłem za to 20pln
uciołem pasek zklepałem do 3mm bo cienszej nie mieli zapłaciłem za to 20pln
co znaczy 5 na 5? cm czy metry?
Z kąd zamawiałeś tą stal?
Z kąd zamawiałeś tą stal?
- Shirotatsu
Ja stal też zamawiam w Multistalu, a miedz mozna kupic przez internet w akordzie : http://www.mkolor.pl/sklep/?module=Artykuly
Dzięki Shiro,właśnie takie informacje są pomocne 

- sebastian ;)
Ja ostatnio zrobiłem udany odzysk miedzi z odpadów
. Wystarczyła część starej butli od gaśnicy śniegowej ( tej z Co2) i mocniejszy wentylator przy piecu i troszkę koksu
. Nawet się ładnie stopiło czym byłem zdziwiony a były tam wiórki i małe kawałki zbierane z uporem maniaka. Jeszcze nie rozkuwałem wlewka bo jakoś czasu brakuje
. Mam nadzieję , że nie rozpadnie się przy rozkuwaniu.

- GrafRamolo
Sebastian, miedź trzeba wylać do foremki w kształcie grubej blaszki po czym przewalcowywać w jednym kierunku, wtedy jest ok, Jeśli masz nierównomierną kulkę może popękać na brzegach. I pamiętaj o wyżarzaniu wtedy mniejsze ryzyko pokruszenia się. Choć miedź jest cierpliwa.
Ot mądrości, chyba sam wytopię taką blaszkę!
- GrafRamolo
TEż mam karton z odpadkami miedzianymi i któregoś dnia będę musiał zadecydować jak to zagospodarować.
- sebastian ;)
Będę rozkuwał na gorąco tylko pomyślałem o grzaniu palnikiem a nie w palenisku. Do walcarki jeszcze daleko choc jest w planach
. Narazie musze dokończyć to co obiecałem. Jak znajde chetnego do pomocy przy wklejaniu zdjęć to zaprezentuje kuźnię po wstępnym remącie , bo skończę pewnie remonty za kilka lat.