Takeshi Kitano w telewizji i kinie

Hmm, no chyba wszystko jasne, chodzi o fabularne oczywiscie.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Takeshi Kitano w telewizji i kinie

Post autor: GrafRamolo »

1.szkoda rze niemam alekino
2.pojechal kolo z wazelina na maxa mi nie podobal sie ten Zatoichi
3.Kuge ty tesz wyjezdzasz? to jakas zmowa?
4.co ma sie ruszyc? jusz sie ruszylo chcecie 2 japoni?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

calego nie to byl jakis taki pokaz przedpremierowy (muwimy o tym dziejacym sie w naszych czasach pseudobalecie w kooperacji chyba francuskiej?) nie przypadl mi do gustu nie bede sie rozwodzil bo widzialem z 60% spuznilem sie z dokladnym obsmarowaniem lub przepraszaniem wstrzymam sie do obejrzenia w calosci.

Do dupy kuge rze wyjezdzasz moze przynajmniej blisko Monachium lub Goslar bo tam mam rodzine?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

EEEE to nie o tym samym muwimy, to co ja widzialem dzialo sie wspulczesnie tylko gluwny bohater mial cos z mieczem wspulnego
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

Kitano jest boskim reżyserem i aktorem, trzeba będzie dorwać kogoś, kto ma Ale Kino! (czy ktoś mógłby rozpuścić wici wśród hordy?)!
Oskar, myślę, że, tak jak i na 'Ostatniego Samuraja', pójdziemy grupowo, a potem pewnie i jeszcze raz, tym razem może bardziej prywatnie :) .

Grafie, ten 'Zatoichi', o którym mówimy, to najnormalniejszy film samurajski, Kitano reżyseruje i gra rolę tytułową :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

dobra raz jeszcze kiedy to bedzie? mam kolege z alekino! da sie zalatwic
Awatar użytkownika
GrafRamolo

nie kuge co innego ja widzialem ten sam tytul i zbierznosc premier ale to zupelnie co innego.
Awatar użytkownika
Zoisaite
Moderator

Post autor: Zoisaite »

jesli mozna wtracic - zamiescilem info o nocy z Kitano w kinie Muranow - w dziale "Film" - juz wiem ze zle miejsce ale zainteresowani niech lookna...
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Oczywiście, że tak, on już wszędzie w Japonii gra, na zmianę z tym gościem z 'Dead Or Alive' :wink: . A 'Gohatto' widziałeś pierwszy raz? To pewnie Ci się motyw przewodni spodobal, co? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Pewnie jeszcze będziesz miał okazję :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wczoraj w tv byl film z Toshiro mifune o tym jak byl na dzikim zachodzie nie oglondalem bo w niedziele pracuje i musialem wczesnie wstac a film byl puzno.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

A czemu to w temacie o Kitano? :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

A czemu mi znowu cos umknelo?
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Co Ci umknęło?
Ja tylko pytałam, czemu o filmie z Mifune jest mowa w temacieo Kitano, a nie na przykład w 'Programie TV' :)
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

No fajny film mi umknol.... 8-(
Awatar użytkownika
An-Nah

Post autor: An-Nah »

Hmmm, zastanawiam się, w ilu kinach będzie można te "Lalki" zobaczyć, bo wyczytałam dziś w gazecie, że premiera odbędzie się w ramach jakiegoś festiwalu, który odbędzie się tylko w paru miastach w Polsce (nie w krakowie, w kazdym bądź razie) i dreszcz zgrozy mi przemknał po plecach, bo bym się do kina wybrała chętnie... No, ale ufam, ze to tylko premiera i że potem bedą normalne seanse...
Awatar użytkownika
An-Nah

Post autor: An-Nah »

To mnie nastraszyli.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

U nas pewnie puszczą w jakimś 'Amoku', tam są takie bardziej "alternartywne" seanse :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Wiesz, jak płacę już za wjazd te parę złotych, to chyba wolę obejrzeć to, co leci na ekranie :wink: .
Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Wszystko polega na tym, żeby się w życiu urządzić tak, żeby za to pierwsze nie musieć płacić :P ...
Obrazek
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Znów? :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

Poprzednio przegapiłem, to teraz postaram się obejrzeć.
...
Awatar użytkownika
Zoisaite
Moderator

Post autor: Zoisaite »

Wlasnie wrocilem z kina Muranow z imprezy "Noc z Lalkami" - pozwole sobie powspominac :)))
Calosc obejmowala 2 filmy + jakies pierdoly [niestety pisze "pierdoly", gdyz sie mocno na tym zawiodlem, chociaz moze sam nie wiedzialem czego oczekuje?] o filmach ["Lalki", "Hana-bi"] pozniej - teraz te pierdoly...
- Pokaz slajdow o "modzie" japonskiej
- Zaznajomienie z muzyka nowoczesna Japonii + teledyski
- Pokaz tanca buto [chyba jakas literke zjadlem ale nie wiem ktora ;P]
- poczestunek made by "Sushi Love"
- Galeria prac - pokaz kimon
Slajdy - heh...nie wiem - moze oczekiwalem ze oprocz samego puszczenia slajdow w wersji "loop" autorka podzieli sie jakimis refleksjami czy czymkolwiek innym bo tak to zostalo to zaprezentowane w ten sposob, ze przed 23 wchodze sobie do kinowki [masa ludzi dopiero przychodzi, inni sa w kawiarence] a na ekranie pojawiaja sie ni z gruszki ni z pietruszki slajdy...
no jak dla mnie to mogli nawet wlaczyc wygaszacz ekranu i efekt bylby taki sam :-/
Muzyka - przyszedl jakis Dj Skolimowski czy co tam - na samym poczatku [gdy zostal przedstawiony publice] wymamrotal z 4 zdania ze muzyka w Japonii dzieli sie na J-pop i ostrzejsze klimaty -_- i tyle go bylo widac - w przerwie miedzy filmami puszczal muzyke do kawiarenki - i malo nie rzucilem mu czyms w glosnik - bo sala mala gosc dal ostro do pieca i kompletnie nic nie bylo innego slychac [fakt ze muzyka momentami byla mila dla ucha] i byly
duze problemy ze skladaniem zamowien w bufecie - chociaz i tak prawie wszyscy brali kawe - wiec panie nauczyly sie czytac z ruchu warg ;))) Teledyski a i owszem byly - oczywiscie w przerwie miedzy filmami [ czyli zostal przeprowadzony styl konwentowy - "pojdziesz na panel, stracisz jakiegos OAV-a" itd itp] i tez przypadkiem zobaczylem bo akurat podczas przerwy
mialem inne plany niz siedzenie w kinowce i dopiero na 10 min przed koncem sie tam pojawilem.
Wogole to nie wiem czy to normalnie czy nie [moze te tzw prawa autorskie? :>] ale teledyski
byly puszczane fragmentami i co mnie troche przybilo - nie byly podpisane - a szkoda bo poszla
jakas piosenka ktora mi sie spodobala i w cholere nie wiem kto to spiewa i wogole....
Pokaz tanca - przyznam ze jakos mnie do dygania nie ciagnie ale kobieta ktora to zapowiedziala zrobila naprawde dobre wrazenie i az mnie zainteresowala tematem!! Bo co to za taniec w ktorym nie ma sprezycowanych ruchow, poz, brak choreoggrafii i jeszcze twierdzi ze nie jest to calkowicie chaotyczny taniec ale z drugiej strony ona sama jeszcze nie wie co bedzie tanczyc i ze to dopiero w praniu wychodzi!! :shock: - oczywiscie mialo to sie odbyc...w przerwie miedzy filmami :))) -[ aha - nie czepiam sie tego ze "miedzy" a nie" w trakcie" ;))) zeby potem nie bylo:))] Wiec gdy skonczyly sie Lalki - najpierw chcialem odstac swoje w kolejce po Cole - a
potem zobaczyc ten taniec...hehe...Po Cole sie zalapalem ale na taniec nie :doubt: i nawet nie
dlatego ze sie spoznilem - bo ona calkiem dlugo tanczyla...ale po prostu nie bylo opcji przecisnac sie przez polkole otworzone przez ludzi...myslalem ze bedzie tanczyla na scenie pod ekranem ale ona rozlozyla sie na podlodze w kawiarence!!!! [to tak jak Ai grala w "papier - kamien - nozyce" - malo osob dookola a wcisnac sie nie da] Tak wiec moze z 20 osob obejrzalo ten taniec - moze gdybym wyszedl 5 min przed koncem filmu i sie ustawil tobym zdarzyl a tak...pff
Zarcie - poczestunek to poczestunek - reklamowka firmy wiec nie mam co gadac ze bylo zle:) Przy wejsciu do kina kazdy dostal Menu z restauracji "Sushi Love" - myslalem ze bedzie mozna sobie cos kupic, ale sie okazalo ze z tych wykwintnosci "na druku" - ujrzelismy jedynie
[znow zgaduje ;)] "homosaki" [dobrze?:P] - chodzila pani z taca i tymi homo- i miska z sosem -
w sumie mozna bylo sobie wziac kto ile chcial - ale wzialem jeden - pierwszy raz to jadlem - i powiem ze naprawde mi smakowalo! Z tego co pamietam to w restauracji te homosaki kosztuje 2zl :)
pokaz prac - nie pamietam czy to byla "programowa" wystawa czy dodatek dekoracyjny - wole to drugie :)) Na galerie zlozylo sie bodajze 8 fotografii...calkiem ciekawych :) i dwa wielkie kimona - no to tyle - chyba ze o czyms nie wiem :))
To teraz o filmach
Film poprzedzony zostal reklamami ;P Nie spodziewalem sie tego po kinie Muranow - tzn wiem ze oni akurat najmniej maja tu do powiedzenia - ale odzwyczailem sie :)))
Nie ma sensu opowiadac tresci filmu, wiec tylko powiem co ja o tym mysle.
Nie mam doswiadczenia w odbiorze Japonskich filmow - wiec napewno odebralem to inaczej niz czesc z Was - ale bardzo mi sie podobal - watek Matsumoto i Sawako maksymalnie mnie poruszyl, wyzwolil wszelkie resztki wrazliwosci na uczucia i prawie wyprodukowal u mnie lze:)
Momentami drazniace dlugie ujecia na nieistotne elementy wywolywaly u mnie tylko mysl "no dawaj facet next kadr ja musze wiedziec co teraz!!" - czesto po istotnych - przerwanych wydazeniach nastepowalo przejscie do jednej z 3 historii [ czyli watek Mat&Saw, Mafioz z Yakuzy i ta nieszczesna popidolka]. Bardzo mi sie spodobalo to mijanie sie bohaterow na planie - nie ma
to zadnego znaczenia w fabule i nie wplywa na rozwoj wypadkow, ale bardzo mi sie spodobal.
Zdjecia...eh...no to chyba juz kazdy widzial na zajawkach - ta droga Matsumoto i Sawako, w kimonach, wsrod calej gamy kolorow - to wszystko takie piekne...ah i oh...
Generalnie zastanowil mnie koniec...wlasciwie kazdy z bohaterow 3 kolejnych historii ma podobne zakonczenie...jednak w przypadku zakochanych i fana - nie zrozumialem dlaczego tak sie stalo...jakos kompletnie bez okazji jakby :))
Prologiem do filmu jest fragment sztuki wlasnie z Lalkami...bardzo ladnie przedstawiaja nam
wszystkie zdarzenia - wlasciwie to te Lalki symbolizwaly wszystkie te 3 historie razem wziete, chociaz najlatwiej podczepic pod Matsumoto i Sawako....no to takie moje przemyslenia - niezbyt obrazowe i tworcze...ale sa.
Co do "Hana-bi"...napewno juz ten film widzieliscie bo nowy nie jest - heh ja nawet bedac w kinie
jak nie patrzec "na nim" - nie obejrzalem go ;) Niestety spowodowane zostalo to nieprzespanymi ostatnio nocami i po prostu nie bylem juz w stanie...zaczal sie film okolo 2:20....pare pierwszych minut obejrzalem...ale potem to co chwila przysypialem i tylko budzil mnie smiech widowni - po tym jak glowny hero znowu komus przywalil ;)))) A narwany byl niezle ;)))
Wszystko skonczylo sie o 4...a ja nie wiedzialem czy isc do domu czy spytac sie "czy to napewno koniec imprezy?" - nie jestem zadowolony - moze jakbym mial wiecej energii to i nie czulbym tego ze zmarnowalem pieniadze [35zl] - moglem przeciez kupic sobie bilet na tylko "Lalki" i byloby dobrze...a tak...no nie wiem...moze ktos jeszcze byl i powie ze wcale nie bylo tak jak mowie...zupelnie inaczej...moze zle na to patrze - bo przyszedlem w sumie sam - a to i nastroj inny - tylko zaduma i czekanie na koniec przerwy...nie wiem...wiem tyle ze teraz ide wreszcie spac:))) Pozdro dla wszystkich ktorzy czekali ze mna na autobus nocny ;)))))
Awatar użytkownika
Hatamoto

Post autor: Hatamoto »

Ups, wybaczcie tez, ze napisalem ten post w dziale poswieconym wylacznie T. Kitano :cry: Moj blad. Ta prosba miala sie ukazac w innym dziale. Niemniej jednak pytanie jest aktualne.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Ponoć niektórzy widzieli już nowego 'Zatoichiego'?
Obrazek
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

Chifuretsu pisze:Ponoć niektórzy widzieli już nowego 'Zatoichiego'?
Mój sensei od japońskiego ma mieć niedługo DVD i pewnie sobie od niego zripuję.
...
ODPOWIEDZ