Fu-Ri-Ka-Zan
Moderator: Zarząd
Fu-Ri-Ka-Zan
Wspaniala książka opowiadajaca historię Yamamoto Kensuke. Czlowieka który przez 10 lat planowal swój powrót do łask pana. Początkowo był roninem, aby z czasem stac sie głównym strategiem rodz Takeda.
Bohatera można porwnać do naszego małego rycerza Michała Wołodyjowskiego. Bardzo polecam wszytskim tą książkę.... wręcz gorąco.
Bohatera można porwnać do naszego małego rycerza Michała Wołodyjowskiego. Bardzo polecam wszytskim tą książkę.... wręcz gorąco.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2010 przez Okamura, łącznie zmieniany 1 raz.
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
HITO-WA BUSHI
------------------------
Re: Fu-Ri-Ka-Zan
Książka ta istnieje pod polskim tytułem "Samurajskie chorągwie" Diamond Books 2002. Niebawem ją przeczytam i wówczas się podzielę wrażeniami
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Tak tak czytalem polecam bardzo zacna pozycja na naszym skromniutkim ryczneku, polecam przy okazji tesz "Po slowiczej podlodze" troche fantastyczne ale bardzo milo sie czyta.
Kurde, ja finansowo nie wyrobię...
Dopiero co kupiłem "Kendo" i "Nihon kendo kata" z wydawnictwa Diamond Books, a tu mi jeszcze pasowałoby kupić wspomniane "Samurajskie chorągwie", "Hagakure" i "Bushido"
Dopiero co kupiłem "Kendo" i "Nihon kendo kata" z wydawnictwa Diamond Books, a tu mi jeszcze pasowałoby kupić wspomniane "Samurajskie chorągwie", "Hagakure" i "Bushido"

...
Ta informację szczególnie kiruję do Hatamoto, który podobnie jak ja zamieszkuje Wroclaw. Furikazan, czy też Samurajskie chorągwie mozna wypożyczyć z biblioteki na ulicy Szewskiej 78.
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
HITO-WA BUSHI
------------------------
Dzieki, ale niebawem będe miał już swoją. Czekam na przesyłkę z księgarni "Inbook".Okamura pisze:Ta informację szczególnie kiruję do Hatamoto, który podobnie jak ja zamieszkuje Wroclaw. Furikazan, czy też Samurajskie chorągwie mozna wypożyczyć z biblioteki na ulicy Szewskiej 78.
- GrafRamolo
Oj to prawda sporo tych wydatkuf Shig ale chyna nie zalujesz rze przeczytales i kupiles? To sa rzeczy i wiedza ponad aterialna i warta kazdych pieniedzy.
Dzięki tej wiedzy możemy pogłębiać swoje zainteresowania i dyskutować np. na tym forum
A to nie jest do przecenienia.

Kupiłem w tym tygodniu i jeszcze nie zdążyłem przeczytać.GrafRamolo pisze:Oj to prawda sporo tych wydatkuf Shig ale chyna nie zalujesz rze przeczytales i kupiles? To sa rzeczy i wiedza ponad aterialna i warta kazdych pieniedzy.
Kasy nie żałuję.
Traktuję to jako swoistą inwestycję w swoje szkolenie kendo.
...
Co do samego Furikazan to chcę polecić książkę jako wartościowe źródło dla wszystkich interesujących się Japońskim rzemiosłem wojennym. Natomiast co do takich książek jak wspomniane wyżej "Nihon kendo kata" to książka ta raczej będzie przedstawiać wartość dla osób zaznajomionych w temacie kendo lub iaido. Choć sam wstęp dostarcza wielu informacji podstawowych na temat esensji samego kata, to jednak największą radość i wiedzę czerpie się z tej książki po prostu ćwicząc warianty przedstawione w książce. Co do samych wariantów to muszę powiedzieć że są dosyć czytelnie ukazane i opisane
.

- Chifuretsu
Tak, 'Samurajskie Chorągwie' to zrecz, którą miło jest mieć na półce
. 'Po Słowiczej Podłodze' też zresztą całkiem miłe, choć zdecydowanie inaczej się czyta niż coś rdzennie japońskiego. Ale wydanie jest ładne, lektura przyda się zwłaszcza graczom w L5K, bo takie miałam po przeczytaniu klimatyczne skojarzenia
.

Ja tam nie mam skojarzeń z L5K mimo, że grywam w ten RPG. Jestem już na ukończeniu lektury "Chorągwi" i muszę powiedzieć, że to jest bardzo wciągająca książka - zwłaszcza dla miłośników tematu. Całośc oddaje dobrze klimat "tamtych lat". Ostatnio sporo mam do czynbienia z wojną pomiędzy Kenshinem i Takedą (ksiązka i filmy). Kawanakajima to jedna z najbardziej fascynujących wojen w historii Japonii.
Hmm L5K, zgadzam się faktycznie "Po słowiczej podłodze" może odpowiadać klimatowi tego systemu ale ja wolę "Legendę" w nieco innych klimatach. Pomijając już fakt że od jakichś dwóch lat staram się udobruchać kumpla by poprowadził całą kampanię od kodeksu bushido do grobowca.... bo najpierw chciałem zagrać a później poprowadzić, ale się nie da bo maruda z niego straszna 

- GrafRamolo
mi sie "po slowiczej podlodze" nie podobalo bardzo.
Wiesz Graf kto co lubi, może nie była to książka porywająca, ale mi miło się to czytało 

"Po słowiczej.." było całkiem miłą książką, niektóre sytuacje (jak dla mnie) były czasem rozwiązywane zbyt łatwo, ale ogólne wrażenie jak najbardziej pozytywne. Ciekawy jestem w jakim kierunku rozwinie się fabuła, czy tradycyjnie japońskie klimaty, czy może więcej mistycyzmu i tajemniczych umiejętności (ja jestem za tym pierwszym rozwiązaniem).
Książka wydaje mi się dobra, dla kogoś kto nie ma za dużego pojęcia o Japoni i chce od czegoś zacząć edukację, czy zrozumieć klimat
Książka wydaje mi się dobra, dla kogoś kto nie ma za dużego pojęcia o Japoni i chce od czegoś zacząć edukację, czy zrozumieć klimat

- GrafRamolo
ale problem w tym isz tak ksiazka nie muwi o japoni tylko o jakims wymyslonym kraju blizniaczo podobnym do japoni.
No tak... ale klimat był niezły i kilka odnośników też by się znalazło. Za źródło książkowe tego raczej brać nie można ale warto sobie przeczytać nie nastawiając się do tego w sposób historyczno-naukowy a jedynie fabularny