Jak i z czego uszyć Obi

Pradawna Japonia, jej historia, kultura i sztuka.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
MadSun

Jak i z czego uszyć Obi

Post autor: MadSun »

Nie wiedziałem za bardzo gdzie założyć ten post, a ze tu są też posty o kimonach to tu się wpakowałem. Potrzebuje pomocy, najlepiej jakieś instrukcje jak i z czego uszyć pas obi w polskich warunkach. Ewentualnie gdzie tanio kupić. N allegro jest fajne chaftowane obi, ale kosztuje 170 zł, a na to mnie nie stać na aktulanym poziomie wtajemniczenia.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Jak i z czego uszyć Obi

Post autor: GrafRamolo »

Uszyc dosc prosto biezesz pasek materialu o dlugosci 4m szerokosci tak z 30 cm i zszywasz go w taka dluga wstazke by mial 4m dlugosci i okolo 8-10 cm szerkosci i masz obi. Najleprze materialy to bawelna. Ale jak poczekasz trohe to na mojej stronie beda hawtowane obi w duzo nizszych cenach nisz te z allegro i leprze gatunkowo. tylko niestety to jeszcze kwestia ponad miesiaca, pewnie z dwuch.
Awatar użytkownika
Tuszek

Post autor: Tuszek »

Ja swoj uszylem wlasnie tak jak to opisal Graf. z szarego drelichu.
A jak są wykonywane tradycyjne obi?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Najpierw trzeba wlozyc nasionko w ziemie. Potem trzeba je podlewac i dbac by sloneczko na nie swiecilo, gdy zacznie kielkowac odganiac robaki i chwasty a gdy wyda owoce w postaci nadajacej sie na zrobienie niteczek trzeba owoce zebrac i zaniesc do tkacza... A tak na serio to sa robione tak samotylko z leprzych gatunkowo materialuw i zdobione bogaciej, ale i cena odpowiedniejsza.
Awatar użytkownika
MadSun

Czy mógłbyś Grafie podać, link do swojej strony i orientacyjną cenę obi, które chcesz sprzedawać?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Z mila checia gdyby nie jeden problem. Jeszcze strony niema :D Dzialam aktywnie w tym kierunku jak jusz wszystko bedzie gotowezrobie duza akcje reklamowa i napewno sie dowiesz, prosze o cierpliwosc.
Awatar użytkownika
MadSun

Ok. W takim razie czekam cierpliwie.
ODPOWIEDZ