Mój idol ?
Moderator: Zarząd
Mój idol ?
Co sądzicie o człowieku który ćwiczy Muso J. E. I takim mieczem :
- tsuka 40 cm
- głownia ponad 90 cm
- szerokość ostrza 5,5 cm
- grubość ostrza przy tsubie 1,1 cm
- jest to oczywiście Katana (oczywiście ostra)
- waga - UWAGA - 3,5 kg
I wychodzi mu to perfekcyjnie. Dodam jeszcze że ma troche ponad 160 cm wzrostu i jakieś 60 kg.
- tsuka 40 cm
- głownia ponad 90 cm
- szerokość ostrza 5,5 cm
- grubość ostrza przy tsubie 1,1 cm
- jest to oczywiście Katana (oczywiście ostra)
- waga - UWAGA - 3,5 kg
I wychodzi mu to perfekcyjnie. Dodam jeszcze że ma troche ponad 160 cm wzrostu i jakieś 60 kg.
Re: Mój idol ?
WOW...
wydawało mi się, że Katana jest deczko
lżejsza
pytanie mi się nasuwa: jak sobie radzi?
bo do tego trzeba trochę siły, szybkość chyba lekko spada i zbyt długo chyba tym nie pomacha
a może nie mam racji?
wydawało mi się, że Katana jest deczko

pytanie mi się nasuwa: jak sobie radzi?
bo do tego trzeba trochę siły, szybkość chyba lekko spada i zbyt długo chyba tym nie pomacha
a może nie mam racji?

imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Już pisałem - perfekcyjnie.
Zauważ jednak że to jest TRADYCYJNA SZTUKA WALKI a nie sportowa więc tu wygląda to troche inaczej. Aczkolwiek nie zmienia to faktu że ręke trzeba mieć.
Zauważ jednak że to jest TRADYCYJNA SZTUKA WALKI a nie sportowa więc tu wygląda to troche inaczej. Aczkolwiek nie zmienia to faktu że ręke trzeba mieć.
- GrafRamolo
Masz na mysli Sanseia sekiguhiego?
Nieda sie ukryc taka bron budzi respekt i jest niepodwazalnym dowodem na mistrzowskie opanowanie techniki.
Nieda sie ukryc taka bron budzi respekt i jest niepodwazalnym dowodem na mistrzowskie opanowanie techniki.
mam takiie pytanie
: Bartqmiales w rekach rozne miecze z roznych epokjaka jest waga -katany najwyzszej klasy, sredniej i "najnizszej"?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- GrafRamolo
Jesli by tak podzielic katany na 3 klasy: najleprze, srednie i najgorsze to ja mialem w rekac w najleprzym wypadku szczytowe wyroby z najnizszej grupy, moze jakis najgorszy z tej sredniej. I ogulnie zasada taka ze im lzejsze tym leprze. Waga sama w sobie jakos strasznie sie nie ruzni, napewno ciut ciut ale nie o to chodzi najwazniejsze jest wywazenie mistrzowe potrafili wykuc tak miecz by przy wiekszej wadze a co za tym idzie wieksza byla sila ciecia machalo sie nim tak jak lzejszym. Ale to i tak nie o to chodzi bo przeciesz byli samurajwie o ruznych gustach jeden wolal ciezszy drugi lzejszy zalezy od osobistych upodoban. Ale genaralnie dosc lekkiie sa katanki zaczynaja sie tak od okolo 1200gram i nie przekraczaja tych dajmy na to 2200g. Dlatego osobiscie krzywie sie na wszystkie inne wynalazki.