Jakie książki o wykuwaniu mieczy ?????
Moderator: Zarząd
- Ostatni Samurai
Jakie książki o wykuwaniu mieczy ?????
Jakie książki na temat wykuwania mieczy polecacie ??? Bardzo proszę o odp. jest to dla mnie ważne. Z góry dziękuję.
Re: Jakie książki o wykuwaniu mieczy ?????
Witaj.
Podstawa zarowno dla teoretykow jak i praktykow jest "The Craft of Japanese Sword"
Jesli chodzi o szlif to ukazala sie pozycja pod tytulem " The Art of Japanese Sword Polishing" opracowana przez podobny zespol co wyzej wymieniony "The Craft..." kilka osob z forum mialo te ksiazke w rekach wiec o niej niech moze oni sie wypowiedza.
Wartosciowym zrodlem informacji moze sie okazac rowniez ten artykuł
Obie ksiazki sa trudne do dostania w Polsce najlepiej kupic je przez www.amazon.com lub przez www.ebay.com
Tyle ze strony teoretyka moze praktykujacy forumowicze doradza Ci jeszcze inne pozycje.
Podstawa zarowno dla teoretykow jak i praktykow jest "The Craft of Japanese Sword"
Jesli chodzi o szlif to ukazala sie pozycja pod tytulem " The Art of Japanese Sword Polishing" opracowana przez podobny zespol co wyzej wymieniony "The Craft..." kilka osob z forum mialo te ksiazke w rekach wiec o niej niech moze oni sie wypowiedza.
Wartosciowym zrodlem informacji moze sie okazac rowniez ten artykuł
Obie ksiazki sa trudne do dostania w Polsce najlepiej kupic je przez www.amazon.com lub przez www.ebay.com
Tyle ze strony teoretyka moze praktykujacy forumowicze doradza Ci jeszcze inne pozycje.
- Ostatni Samurai
dzięki, a są jakieś książki w języku polskim, wiem, że w kilku gazetach się ukazały ( Budojo, Budokan itp. ) i jest jedna książka pt." Sztuka wytwarzania japońskiego miecza" autorstwa Stanisława Filipka
O ksiazce pana Filipka nie slyszalem. Niestety z polskimi wersjami jest problem. Moze ktos kiedys przetlumaczy "The Craft..." na razie jednak sie na to nie zanosi. Polecam lekture naszego forum i aktywny udzial w dyskusjach
.

- GrafRamolo
Chodzi o prace magisterską Stanisława Filipka chyba z 1972 r. z japonistyki UJ .To chyba najstarsza pozycja o mieczach w Polsce, która krążyła w wersji powielaczowej.
Czy ta praca jest szczegolowym opracowaniem czy raczej powierzchownym? Mozna to jeszcze gdzies dostac?
Ta praca ma trochę ciekawych rzeczy ,których nie znalazłem w innych książkach , zwłaszcza analizy przekrojów mieczy myślę,że nadal jest aktualna ale to głownie teoria, ja niestety nie mam jej w całosci , brak wstępu i zakończenia,chyba poza powielaczem nigdy nie była normalnie wydana.
- Ostatni Samurai
a można wiedzieć z jakiego źródła ją miałeś, czy masz ją jeszcze dostępną, bo poluję na nią już prawie rok i nie mogę znaleść
Odnośnie pracy St.Filipka trzebaby pytać na UJ w krakowie ja już nie pamiętam jak ją zdobyłem bo było to chyba przed 20 laty.Odnośnie The kraft.. to rozmawiałem ze znajomym wydawcą( mój dawny trener karate) i z jego wyliczenia wynika, że aby to miało sens to trzebaby sprzedać 1000 egzemplarzy w ciągu roku aby się zwróciły koszty.I jedynym wydawcą,który mógłby to zrobić jest wydawca z bydgoszczy(Nie pamiętam nazwiska, ale wydaje On rzeczy w tym klimacie) z racji jego kontaktów i sposobu działania.
- GrafRamolo
1000 egzeplarzy to nie duzo. Pytanie czy prawa autorskie byly by do odkupienia.
tysiąc egzemplarzy pokrywa koszty, łącznie z prawami autorskimi ale to działa tak ,że za prawa płaci się zaliczkę a potem procent od sprzedaży, jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach a tym szcegółem są układy agentów zajmujących się prawami,no i wydawca z bydgoszczy takie ma a mój znajomy nie,więc jeśliby dało się zapewnić sprzedaz 1000szt to byłoby to do załatwienia ale ta ilość wbrew pozorom nie jest mała jak na krąg zainteresowanych.Chyba lepiej załatwić to mniej oficjalnie,Tzn zrobić zbiórkę na tłumacza..........A pięknie wydany egzemplarz kupić przez internet tłumaczenie zaś potraktować jak instrukcję obsługi.
- GrafRamolo
Hmm osobiscie tłumaczenia nie potrzebuję bo mi to wszystko jedno czy polski czy angielski ale moze diamond book by zechciał wydać, Yumoto wydał i chyba nie żałują?
No wlasnie ja tez caly czas myslalem o tym, ze jesli oplacilo sie wydawac podrecznik pana Yamoto to "The Craft..." tez powinien wypalic. W sumie jest to pozycja, ktora powinna zainteresowac nie tylko ludzi zwiazanych z wytwarzaniem mieczy, ale wszystkich zainteresowanych tematem.
Moi drodzy Forumowicze! Apel do Was!
The Craft ... ma 164 strony minus zdjęcia to daje jakieś 100 stron czystego tekstu. Jest nas tutaj kilkunastu maniaków tak więc proponuję, aby podzielić się książką (np. po 8-10 stron na głowę) i każdy we własnym zakresie te kilka stron przetłumaczy. Pamiętajcie, że nie każdy tłumacz jest kowalem i terminologia fachowa w tej pracy jest "normalnym" ludziom zupełnie obca, pomijam wtrącenia japońskie, które już w ogóle są czarną magia dla przeciętnego zjadacza chleba. Taki podział ma głęboki sens. Tłumaczyłem już Digesta Justyniana z łaciny w ten sposób i wiem, że pomysł się sprawdza. Jeżeli ktoś nie radzi sobie z angielskim, to może dać do tłumaczenia jakiemuś studentowi anglistyki i potem wprowadzić niezbędne poprawki.
Co Wy na to???
The Craft ... ma 164 strony minus zdjęcia to daje jakieś 100 stron czystego tekstu. Jest nas tutaj kilkunastu maniaków tak więc proponuję, aby podzielić się książką (np. po 8-10 stron na głowę) i każdy we własnym zakresie te kilka stron przetłumaczy. Pamiętajcie, że nie każdy tłumacz jest kowalem i terminologia fachowa w tej pracy jest "normalnym" ludziom zupełnie obca, pomijam wtrącenia japońskie, które już w ogóle są czarną magia dla przeciętnego zjadacza chleba. Taki podział ma głęboki sens. Tłumaczyłem już Digesta Justyniana z łaciny w ten sposób i wiem, że pomysł się sprawdza. Jeżeli ktoś nie radzi sobie z angielskim, to może dać do tłumaczenia jakiemuś studentowi anglistyki i potem wprowadzić niezbędne poprawki.
Co Wy na to???
Boże ... daj mi cierpliwość ...
- Shirotatsu
Yan to jest droga na skruty
Lepiej jest samemu potłumaczyc, nawet ze słownikiem. Efektem tego jest zahartowanie ducha (w dążeniu do celu) oraz podszkolenie angielskiego.

Lepiej jest samemu potłumaczyc, nawet ze słownikiem. Efektem tego jest zahartowanie ducha (w dążeniu do celu) oraz podszkolenie angielskiego.
A ja myślę,że to świetny pomysł ,biorąc pod uwagę ilość materiału do tłumaczenia a chodzi nie tylko o tę jedną książkę, to pójście na skruty jest jak najbardziej wskazane.Lepiej więcej czasu przeznaczyć na praktykę.
Yakiba - całkowicie sie z Tobą zgadzam! Wystarczająco hartujemy ducha z młotem w ręku aby nie ułatwić sobie drogi do wiedzy teoretycznej!
TO CO ROBIMY PANOWIE???
Jesli chodzi o mnie jestem "w blokach"
TO CO ROBIMY PANOWIE???
Jesli chodzi o mnie jestem "w blokach"
Biorę szlifowanie
Chetnie dolacze sie do projektu jak tylko bede mial swojego kompa. Jak na razie moge wyslac zainteresowanym dosyc dobry slownik techniczny. Prosze o kontakt na maila.
-
witam wszystkich!
ksiazka "the craft of the japanese sword" jest juz przetlumaczona, zastanawiam sie teraz w jaki sposób ja rozpowszechnic, biorac pod uwage prawa autorskie???
ksiazka "the craft of the japanese sword" jest juz przetlumaczona, zastanawiam sie teraz w jaki sposób ja rozpowszechnic, biorac pod uwage prawa autorskie???
Posłuchaj (fla)Master!
Biorąc pod uwagę fakt, iż w większości jesteśmy już właścicielami "The Craft..." to możemy bez szwanku zlecić przecież tłumaczenie tej książki. Nie będzie to więc powielanie z pogwałceniem praw autorskich, a jedynie tłumaczenie. I to jest chyba odpowiedź na twoje wątpliwości
... a mój pomysł może sprawdzić sie przy tłumaczeniu następnej książki tej ekipy o szlifie i polerowaniu. Niektórzy już ją mają moja leci z USA
Biorąc pod uwagę fakt, iż w większości jesteśmy już właścicielami "The Craft..." to możemy bez szwanku zlecić przecież tłumaczenie tej książki. Nie będzie to więc powielanie z pogwałceniem praw autorskich, a jedynie tłumaczenie. I to jest chyba odpowiedź na twoje wątpliwości

... a mój pomysł może sprawdzić sie przy tłumaczeniu następnej książki tej ekipy o szlifie i polerowaniu. Niektórzy już ją mają moja leci z USA

-
to moze sie udac! ale musze jeszcze pomyslec nad strona techniczna bo jak narazie to tlumaczenie ma tylko kilka osób w formie oprawionego skryptu, jesli chcecie to podam wiecej szczególów na temat tlumaczenia ew. moge wyslac fragmenty rozdzialów na adres e-mailowy,
moge jeszcsze powiedziec ze jesli znajda sie chetni to bede mógl rozeslac skrypty dopiero pod koniec sierpnia (obecnie nie ma mnie w kraju, a wolalbym uniknac obarczania kogos kserowaniem, oprawianiem itp.)
pozatym dojda takze 'koszty manipulacyjne'
co do najnowszej ksiazki to przeczytalem ja jakis tydzien temu (jak tylko naprawie mojego laptopa to zabieram sie do tlumaczenia, a poniewaz tekst jest znacznie prostrzy niz 'The Craft... ' to pownienem ukonczyc ja jeszcze na jesien)
a jesli chodzi o jej zawartosc to musze przyznac ze spodziewalem sie znacznie wiecej czesc o szlifowaniu (ksiazka jest podzielona na cztery czesci: historia, o szlifowaniu i kamieniach, sylwetki rzemieslników, i dodatek zawierajacy rysunki detali glowni - identytczne rysunki sa w innej ksiazce ' the conosieur book of the japanese sword') potraktowano bardzo ogólnie w sumie jesli chodzi o sprawy techniczne to jest tam niewiele wiecej niz w rozdziale na temat szlifowania w 'the Craft...' . pozatym duzo duzych zdjec (niestety czarno bialych). moim skromnym zdaniem jest to obowiazkowa pozycja dla kazdego kto zaczyna zajmowac sie szlifowaniem, jednakze osoby, które szlifuja miecze juz od jakiegos czasu i nie znajda w niej zbyt wielu nowych rzeczy.
polecam natomiast inna pozycje 'the art of the japanese sword' niewielka ksiazeczka bardzo ladnie wydana na kredowym papierze (pierwsze wydanie japonskie a w zeszlym roku ukazalo sie wydanie anglojezyczne), przepiekne zdjecia glowni (kolorowe!!), troche chumoru, a przerdewszystkim niesamowity duch tej ksiazki juz czytajac podpisy pod zdjeciami glowni mozna sie przekonac jak kowal/autor podchodzi do swego rzemiosla, bo jesli 'the Craft....' traktowalo o stronie technicznej to tu mamu strone duchowá...
moge jeszcsze powiedziec ze jesli znajda sie chetni to bede mógl rozeslac skrypty dopiero pod koniec sierpnia (obecnie nie ma mnie w kraju, a wolalbym uniknac obarczania kogos kserowaniem, oprawianiem itp.)
pozatym dojda takze 'koszty manipulacyjne'
co do najnowszej ksiazki to przeczytalem ja jakis tydzien temu (jak tylko naprawie mojego laptopa to zabieram sie do tlumaczenia, a poniewaz tekst jest znacznie prostrzy niz 'The Craft... ' to pownienem ukonczyc ja jeszcze na jesien)
a jesli chodzi o jej zawartosc to musze przyznac ze spodziewalem sie znacznie wiecej czesc o szlifowaniu (ksiazka jest podzielona na cztery czesci: historia, o szlifowaniu i kamieniach, sylwetki rzemieslników, i dodatek zawierajacy rysunki detali glowni - identytczne rysunki sa w innej ksiazce ' the conosieur book of the japanese sword') potraktowano bardzo ogólnie w sumie jesli chodzi o sprawy techniczne to jest tam niewiele wiecej niz w rozdziale na temat szlifowania w 'the Craft...' . pozatym duzo duzych zdjec (niestety czarno bialych). moim skromnym zdaniem jest to obowiazkowa pozycja dla kazdego kto zaczyna zajmowac sie szlifowaniem, jednakze osoby, które szlifuja miecze juz od jakiegos czasu i nie znajda w niej zbyt wielu nowych rzeczy.
polecam natomiast inna pozycje 'the art of the japanese sword' niewielka ksiazeczka bardzo ladnie wydana na kredowym papierze (pierwsze wydanie japonskie a w zeszlym roku ukazalo sie wydanie anglojezyczne), przepiekne zdjecia glowni (kolorowe!!), troche chumoru, a przerdewszystkim niesamowity duch tej ksiazki juz czytajac podpisy pod zdjeciami glowni mozna sie przekonac jak kowal/autor podchodzi do swego rzemiosla, bo jesli 'the Craft....' traktowalo o stronie technicznej to tu mamu strone duchowá...
Czy w wyzej wspomiany skrypcie sa zdjecia? Gratuluje inicjatywy.