Smailowe ciecie slomy :-)
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Re: Smailowe ciecie slomy :-)
No wiesz, ja często podchodzę do maty z zamysłem i wizualizacją wspaniałego cięcia a wychodzi różnie. Dlatego zostawiam ten malutki margines błędu
Nie żebym wątpił w ciebie po prostu nikt nie jest idealny 
- marciniak
własnie to jest problem, nie da sie tego zrobić idealnie a już szczególnie tak aby sie to podobało. Zawsze mam wątpliwoci.
Katsumushi Dojo Manchester
- GrafRamolo
Może to nie problem a właśnie zaleta, dobrze że jest coś co stawia nam opór i pomimo starań zachowuje się niesfornie mamy przynajmniej cel. Tak czy siak i tak jestem pod wrażeniem bo tniecie naprawdę nieźle daleko mi do tego.
oka to tu jest filmik za ciecia samej slomy
http://pl.youtube.com/watch?v=Ox8p1RNWzYQ&feature=user
wyciete sa tylko mementy stawiania tatami na stojaku, bo to troche trwa za kazdym razem
bambus wieczorem - zaraz mam treningi....
http://pl.youtube.com/watch?v=Ox8p1RNWzYQ&feature=user
wyciete sa tylko mementy stawiania tatami na stojaku, bo to troche trwa za kazdym razem
bambus wieczorem - zaraz mam treningi....
a jednak sie udalo przed tren....
http://pl.youtube.com/watch?v=4pM491LfRGA
tutaj zeby nie bylo watpliwosci widac jak ustawiam mate
wszystkie ciecia tak robilem
http://pl.youtube.com/watch?v=8QQ1Glot1Mw
mam jeszcze filmik z ciecia w locie i sporo nieudanych i smiesznych ciec - zmontuje jesli chcecie sie posmiac
http://pl.youtube.com/watch?v=8QQ1Glot1Mw
mam jeszcze filmik z ciecia w locie i sporo nieudanych i smiesznych ciec - zmontuje jesli chcecie sie posmiac
Dlaczego na dwóch ostatnich filmikach narzędzie kata nie zostało przedstawione? 
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
o w morde - przeoczenie 
narzedzie kata - katana
narzedzie kata - katana
Dobre, jeden z lepszych forumowych tekstów 
Graf - gdzie ten WIELKI SZACUNEK ??:D:D:D:D:DMr Smail pisze:co to za jesli???GrafRamolo pisze:Jeśli udało ci się to przecinać to wielki szacunek:D:D
a jak myslisz kto to za mnie przecial
material filmowy sie juz zgrywa
- GrafRamolo
No jest jest. Spokojnie
Jak się spotkamy na cięcie jakieś będę ci maty ustawiał na stojaku 
nie nie, bedziesz je trzymal 
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
- GrafRamolo
Szacunek, nie zaufanie. A to duuuuuuża różnica 
tak wracajac do tematu, jak myslicie co mam poprawic w tych cieciach zeby mi tatami nie spadalo?
- GrafRamolo
Jak dla mnie acz ja znawcą nie jestem, czubek miecza powinien iść bardziej do przodu, bardziej wyrzucić go w dal, przed siebie, bo mam warzenie, że tsuka zbyt szybko idzie ku dołu. Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi? No i moment tennouchi, to jest w sumie element, który można ćwiczyć i poprawiać zawsze nie zależnie od poziomu zaawansowania.
tak, tez o tym myslalem, pamietam ze mialem wrazenie ze sa momenty w ktorych poprostu stracam mate a nie przecinam....
nastepne ciecie za dwa tygodnie
tylko maty sie szybko koncza trzeba bedzie znowu zamowic
piszcie piscze jeszcze co myslicie
nastepne ciecie za dwa tygodnie
tylko maty sie szybko koncza trzeba bedzie znowu zamowic
piszcie piscze jeszcze co myslicie
Smaili wydaje mi się, że jak już robisz film, czyli jakiś pokaz to nie powinieneś komentować tego co robisz i patrzeć jak wyszło tylko się skoncentrować i zrobić najlepiej jak się da całą formę od początku do końca bez niczego zbędnego co do rzeczy nie należy.
Potem możesz sobie odpalić to na kompie, czy telewizorze, otworzyć piwko i chipsy, oglądać i śmiać się i komentować do woli.
Ja wiem, że to ciężko tak się nastroszyć, jak się ma dystans do siebie i poczucie humoru, ale wydaje mi się to ważniejsze niż sam akt cięcia, który może wyjść albo nie wyjść.
ps. Ktoś Ci świetne zdjęcia robi
Potem możesz sobie odpalić to na kompie, czy telewizorze, otworzyć piwko i chipsy, oglądać i śmiać się i komentować do woli.
Ja wiem, że to ciężko tak się nastroszyć, jak się ma dystans do siebie i poczucie humoru, ale wydaje mi się to ważniejsze niż sam akt cięcia, który może wyjść albo nie wyjść.
ps. Ktoś Ci świetne zdjęcia robi
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
Niezłe cięcia - tylko z tym ustawianiem mat - chyba musisz jakiś stojak opracować lepszy;)Mr Smail pisze:a jednak sie udalo przed tren....
btw czy ja dobrze widzę w tle pudełko po chińskiej katanie? Nią ciąłeś? Jeżeli tak to nie jest to aż taki szmelc jak by się wydawało...
tak, cialem katanka chinska za ok tysiac zl w detalu....
co jest nie tak z ustawianiem maty?
to moje drugie (slownie 2:) ) ciecie w zyciu - na bierzaco cialem i analizowalem co ja sie tam mialem nastroszyc
jak bede robil 3 ciecie to sie nastrosze jak indor na niedziele
to moje drugie (slownie 2:) ) ciecie w zyciu - na bierzaco cialem i analizowalem co ja sie tam mialem nastroszyc
jak bede robil 3 ciecie to sie nastrosze jak indor na niedziele
ah nic nic - dopiero potem doczytałem, że specjalnie jej nie mocowałeś aby było trudniej.Mr Smail pisze:tak, cialem katanka chinska za ok tysiac zl w detalu....
Aha, no i asystentka też w stosownym ubiorze powinna być to inny klimat zawszeć i raczej w kadrze, tylko nieostra.
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
spoko spoko jak ju zsie naucze ciac to i kadry beda inne i asystentki w stosownych strojach 
puki co sie na cieciu skupiam a nie na babach w kadrze
tak swoja droga - podsuncie jescze jakies pomysly na ciecie - co moge poprawic na przyszosc w technice (baby i ciuszki se darujmy:-) )
puki co sie na cieciu skupiam a nie na babach w kadrze
tak swoja droga - podsuncie jescze jakies pomysly na ciecie - co moge poprawic na przyszosc w technice (baby i ciuszki se darujmy:-) )
- GrafRamolo
Wydaje mi się, że aby uzyskać konkretne wskazówki trzeba było by się spotkać osobiście i popatrzeć i podyskutować na żywo.
no to tez mamy w planie:-)
ja nastepne ciecie robie w sobote
tym razem mate umocuje - bedzie tameshigiri
jak mocujecie mate do stojaka?
ja nastepne ciecie robie w sobote
tym razem mate umocuje - bedzie tameshigiri
jak mocujecie mate do stojaka?
Mi się kobiety, tudzież stan ich garderoby wydają dość ważnym życiowo aspektem
Spoko, podrośniesz - zrozumiesz 
ta..., ja juz wyroslem z martwienia sie o te aspekty - podrosniesz zrozumiesz