Może mi ktoś wytłumaczyć jak powstaje tsukagashira?? Jak może ją wykonać zwykły śmiertelnik?
tsukagashira
Moderator: Zarząd
tsukagashira
Raczej nie powtarzam tematu
Może mi ktoś wytłumaczyć jak powstaje tsukagashira?? Jak może ją wykonać zwykły śmiertelnik?
- GrafRamolo
Re: tsukagashira
Poczekaj cierpliwie a właśnie jestem w trakcie robienia tutorialu na ten temat który pojawi się na mojej stronie.
Jak ja się cieszę
Wielkie dzięki Grafie 
Aha... mam jeszcze jedno pytanie ( zadam je już tutaj) : czym lutujecie? Słyszałem, że srebrem - gdzie to można dostać i ile kosztuje?
- GrafRamolo
Lutuje się tylko fuchi, kashira jest wybijana. Srebro do lutowania jest zwykłym srebrem do dostania w sklepie jubilerskim albo ukradnij mamie z kolczyków
trzeba tylko mieć dobrą lutówkę ale na początek wystarczy i borax.
wszystko fajnie.... ale co to jest borax

- GrafRamolo
- GrafRamolo
Oto fragment tutorialu, który zrobiłem, będzie niedługo cały na mojej stronie.
Umieszczam odpowiedź na pytanie.

Umieszczam odpowiedź na pytanie.

Bardzo fajna rzcz - czekam z niecierpliwoscia na caly tutorial. Choc niektorzy (miedzy innymi ja) kashire lutuja 
- GrafRamolo
Też tak kiedyś robiłem na początku swojej drogi jednak nie jest to to i ma kilka poważnych minusów.
Mam pytanko co do tych zdjęć, mianowicie czy tą miedzianą blaszkę musiałem nagrzewać aby tak ją zaokrąglić? Czy też zwyczajnie położyłeś ją na tym czymś z otworami i uderzyłeś młotkiem na zimno? Bardzo mnie zaciekawiłeś - szacunek 
Taekwon!!!
- GrafRamolo
Blaszkę dobrze jest wyżarzyć, przed całym procesem. Metale kolorowe po podgrzaniu do czerwoności stają się bardziej miękkie i plastyczne.
Sorry że się narzucam ale mam jeszcze jedno pytanie: jak zrobić te "otworki na ito"? Czego używasz w tym celu?
Taekwon!!!
- GrafRamolo
Przewiercasz starannie i potem pilniczkami wypiłowujesz.
Dzięki wielkie
Widać że się znasz na rzeczy. Ciekawe jak mi się to uda
. Czekam na cały tutorial 
Taekwon!!!
Z moich skromnych doswiadczen - najlepiej wyrzazac dosc czesto, bo miedz szybko traci swoja plastycznosc.
- GrafRamolo
Tak, pod wpływem uderzeń znów twardnieje.