Zakup mieczy

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
MadSun

Re: Zakup mieczy

Post autor: MadSun »

Nie musisz być znów taki wylewny :).
Po to jest forum.

To jest zdjecie dwóch stron z książki "Miecz samurajski - podręcznik" Johna M. Yumoto.

Sorry za jakość...
Obrazek

Przepisuję opisy na wypadek gdyby te ze zdjecia były nieczytelne:

Ryc. 102 Usunięcie kurzu i starej oliwy miękką tkaniną.
Ryc. 103 Posypanie głowni proszkiem polerskim.
Ryc. 104 Oczyszczenie z proszku polerskiego specjalnym miękkim papierem.
Ryc. 105 Nałożenie cienkiej warstwy oliwy.
Hideyoshi

Post autor: Hideyoshi »

OK. Dzięki.
"Obowiązek, dyscyplina, śmierć"
Hideyoshi

Czy ktoś mógłby ocenić to Iaito?

http://budostuff.com/pub/newmodel1/

Z góry dzięki.
Z poważaniem
HIdeyoshi
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Jak dla mnie, straszne. Nawet jesli cena byla by niska.
Awatar użytkownika
MadSun

Wykończenia są rzeczywiście brzydkie. Wolałbym już gładką oprawę niż coś takiego.

Ile kosztuje ten miecz?
Laiquanar

Post autor: Laiquanar »

Ciesze sie ze trafilem na szacowne forum ReiDojo. Widac ze ludzie wypowiadajacy sie tutaj maja pojecie i doswiadczenie w temacie.. ale do rzeczy:

Niedawno zaczalem interesowac sie sztukami walki.. i wiem ze kedno odpada dla mnie (brak realiow walki na prawdzwe miecze.. shinai mi sie nie podoba) wiec pozostaje iaido.. od pazdziernika mam zamiar rozpoczac treningi w Poznaniu.. i jak kazdemu adeptowi, sni mi sie prawdzi miecz.. jednak do jego zakupu jeszcze mi daleko (wzgledy finansowe) i dlatego mam duzo czasu do przemyslenia sprawy i wybory najbardziej odpowiedniej oferty..

Upatrzylem sobie Practical Plus Katana ze sklepu www.goods.pl (1335,00 PLN) wzglednie nawet Bushido Katana (4100,00 PLN) z tej samej strony.. a tu sie nagle okazuje.. ze pan GrafRamolo twierdzi, ze Hanwei to slaba firma.. ze miecze te sa nienajlepsze pod wzgledem technicznym.

Nie znalazlem innych polskich lepszych sklepow.

Przegladalem produkty na http://budostuff.com bardzo ladne jednak jak mniemam sa to miecze tempe do iaido i jak widze wykonane z jakichs tam stopow (niewazne jakich.. wiadomo ze nie stal)

Dlatego prosilbym o wskazanie renomowanych (pana zdaniem) japonskich produntow katan japonskich.. chodzi mi o miecze wykonane w jakosciowych materialow.. koniecznie ostre, stalowe katany (warstwowe lub nie), tradycyjnie hartowane (prawdzowy hamon).. czyli wszystko tak jak Hanwei, tylko zeby byly wg pana odpowiedniej budowy i prezentowaly poziom estetyczny..

Posilbym o adresy sklepow internetowych, w ktorych te odpowiednie wg pana miecze moge zakupic (przy rozsadnej cenie.. powiedzmy od ok 4000,00 PLN).

Pozdrawiam, Laiquanar.
Awatar użytkownika
MadSun

Przedewszystkim w większości, a może nawet we wszystkich sekcjach iaido nie wolno ćwiczyć ostrymi mieczami na treningach ze względów bezpieczeństwa.

Niektóre sekcja, gdzieś na forum opisany jest taki przypadek, narzucają adeptom rodzaj miecza.

Rozumiem, że masz jeszcze czas i robisz rozpozanie rynku, sugeruję Ci jednak nie kupowć miecza dopuki nie skonsultujesz się ze swoim przyszłym senseiem.

Miecze hanwei są robione w Chinach, nie są kute i nie są hartowane.
Laiquanar

Dziekuje panu MadSan za odpowiedz :)

:arrow: Ostry miecz (powiedzmy 'z prawdziwego zdarzenia') chce dla siebie.. np do cwiczen samemu w domu czy gdzies na lonie natury.. to wlasnie ten miecz ma byc "moja dusza" i z nim bede sie uosabial. :!:
:arrow: Na trening to sie cos tam kupi (np.: http://budostuff.com). Jakbym przykladowo chcial.. po odpowiednim czasie treningu.. zaczac cwiczyc ciecia.. (na poczatek w dojo na matach :wink: ) to do tego potrzebny jest juz nie byle jaki 'sprzet' i wlasnie w tym kierunku kieruje moje mysli i pytanie do Was (patrz poprzedni post). :)
:arrow: Wiem ze jestem dopiero na poczatku drogi.. jednak decyzja zakupu takiego miecza (a koszt jest, wiadomo jaki) musi byc poprzedzona odpowiednimi badaniami i zglebieniem wiedzy. Niedlugo mam nadzieje zakupu ksiazki traktujacej o tej spanialem broni (chyba: "MIECZ SAMURAJSKI - PODRĘCZNIK", John M. Yumoto).
MadSun pisze: Miecze hanwei są robione w Chinach, nie są kute i nie są hartowane.
:arrow: Na stronie www.goods.pl napisane jest, ze miecze pochadza z Wielkiej Brytanii.. a na zdjeciach prezentuja sie nader okazale wiec nie wiem dlaczego pan tak napisal.. w sumie nie kupowalem wiec nie wiem. :wink:

Pozdrawiam serdecznie i czekam na propozycje sklepow ze 'sprzetem z prawdziwego zdarzenia'.
Awatar użytkownika
MadSun

Mów wszystkim na "ty" na forum. Tu wszyscy są równi, a poza tym tak będzie wygodniej.

Ostry miecz na początek to dość odważny pomysł zwłaszcza przy Iaido gdzie można sobie zrobić ładne ku ku przy dobywaniu lub przy chowaniu. TU jest kilka doś paskudnych przykłądów. Takie przypadki przydarzają się nie żadko osobom ćwiczącym wiele lat.

Miecze Hanwei są tylko sprzedawane przez Brytyjską firmę. UK to kraj gdzie koszty robicizny są jednymi z najwyższych na świecie. Anglik nie podjąłby się wykucia i hartowania miecza za marne 150 funów.
Laiquanar

Dziarskie ciecia :) blizna po tym musi wygladac calkiem calkiem 8) W sumie jak sie tam zastanowic.. to miecz ostry mozliwe ze bede nosil.. dopiero za pare lat.. wiec loos :wink:

Nikt nie zna zadnych stron z powaznym sprzetem :?: Hey panowie.. smialo :!:
Awatar użytkownika
Bunny

Post autor: Bunny »

Sklep z goods oferuje w sprzedaży takze miecze lastlegend, jakościowo lepsze od hanwei i cold steela, ale nie moga prowadzić sprzedaży przez stronę internetową. Napisz im maila aby ci wysłali cennik i upatrz coś sobie. Last legend to juz dobra firma. Jak masz cztery tysiące zlotych do wydania, to zajrzyj na strone bugei, oni produkują chyba najlepiej miecze, bardzo dobry wybór, jeśli chodzi o miecze niejapońskie :) i takie, do paru tysięcy złotych. Jak jesteś zainteresowany, to polecam swordforumtam maja testy, zdjęcia, oraz opisy mieczy. Jak to ma być twój pierwszy miecz, to najlepiej jednak kup practicala [chyba że z kasą kiepsko stoisz] wtedy sprobuj bugei/lastlegend. Aha, jeszcze jedno- trenujesz japonską szermierkę? Czy tylko tak dla amatorskiego machania?
Laiquanar

Przyznaje sie, ze dopiero zaczalem sie konkretnie interesowac szermierka. Od pazdziernika mam zamiar zaczac (kiedys trzeba). Jako ze pieniadze z nieba nie spadaja (chyba ze ja nie mam szczescia zeby je zlapac :wink: ) dlatego wolalem zasiegnac rady ludzi, ktorzy sie na tym znaja (czyli Was :)) zeby nie wydawac pieniedzy na byle co i potem zalowac.. staram sie powaznie podchodzic do rzeczy.. (do pomachania to kupilbym byle 'cos' za 500zl).
Awatar użytkownika
Bunny

500 złotych- szkoda kasy. Za 1100 moesz miec praktikala z Hanwei, a to juz wyzsza o wiele klasa niz jakieś STAINLESS STEEL. Jak zapiszesz się w październiku, tak zrozumiałem przynajmniej, do jakiejś sekcji IAIDO czy Kenjutsu [czy tam, battojutsu w warszawie:)} to lepiej porozmawiaj z trenerem co kupić. Pewnie zreszta sam będzie sprowadzał jakies bokkeny, albo iaito [bokkeny raczej do kenjutsu, iaito do iaido]. Ostrym mieczem nie pomachasz, dopóki nie będziesz miał "czarnego pasa" :evil: ;)
Awatar użytkownika
Kenji

Post autor: Kenji »

A dalej proponuje wszystkim tozando, ceny nie duże i firma dosyć rzetelna, a i miecze porządnie wykonane. Tylko zwracam uwage na jedno doliczcie 22% vatu... właśnie dziś dostałem zawiadomienie, że miecz leży w urzędzie celnym i czeka na oclenie... zdarza się :(
Obrazek
Awatar użytkownika
MadSun

:shock:
Przykra sprawa. Prosiłeś by machnęli Ci w tozando na paczce "gift"?
Awatar użytkownika
Kenji

Tak, ale w sumie jeszcze niewiem czy dopełnili mojej proźby, bo paczka leży w urzędzie celnym w Bytomiu i jeszcze jej nie widziałem. Naprawde przykra sprawa, dodatkowe koszty :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Kenji

Paczka doszła i mimo mojej proźy niestety zapomnieli napisać iż jest to prezent, ale miecz świetny i godny swojej ceny. Mało gdzie można dostać takie wykonanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bunny

Ale zamówiłeś Iaito czy miecz ?

Aha, no i wrzuć foty :) Nie ma co, ale tozando to klasa sama w sobie :)
Awatar użytkownika
MadSun

To fajnie, że mimo nieprzewidzianych kosztów jesteś zadowolony z zakupu. Też chętnie obejrzę fotki. Który model kupiłeś?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Uf wrocilem z obozu, budojo, dzien wczesniej ale praca wzywa.

Moja rada jest taka: Kup boken pocwicz troche a w tak zwanym miedzyczasie zbieraj dalej. Jesli cie to wciagnie i zdobiedziesz wiecej wiedzy to dopiero zacznij rozwazac zakup miecza. I wtedy serdecznie zapraszam na www.daisho.pl (juz niedlugo w ofercie beda ostre miecze.)
qqnamuniu

Post autor: qqnamuniu »

Zadam może głupie pytanie ale ile wyniesie cena w PLN jeżeli na japońskiej stronie iaito kosztuje 30000Y (nie wiem jak napisać znaczek jenów :P ) oczywiście wraz z przesyłką no i może z cłem ale chyba da się jakoś to obejść :twisted: . Z tego co wyczytałem to niektórzy zamawiali już w Japonii iaito lub miecze więc się trochę orientują.
Hideyoshi

Przybory do miecza.

MadSun napisał

yc. 102 Usunięcie kurzu i starej oliwy miękką tkaniną.
Ryc. 103 Posypanie głowni proszkiem polerskim.
Ryc. 104 Oczyszczenie z proszku polerskiego specjalnym miękkim papierem.
Ryc. 105 Nałożenie cienkiej warstwy oliwy.

Czym mogę zastąpić "specjalny młoteczek" do wybijania kołka "meguki"?
Czym mogę zastapić proszek polerski albo gdzie go kupić?
Co to jest miękki papier?
Jaka to ma być oliwa?

Pozdrawiam
Hideyoshi
Awatar użytkownika
Kenji

Niestety zdjęć nie jestem w stanie wam zaopodać, bo poprostu nie mam cyfrówki, ale moge wam powiedziec iż jest to model Higo Koshirae Basic;

Obrazek

tylko saya Kurosime, czyli matowa, ale akurat tak się złożyło iz w domu mam jeszcze Katsumushi Koshirae;
Obrazek
Obrazek Obrazek
i jest to także wspaniała rzecz; można nawet powiedzieć, że lepsza ale także droższa :)

O Tozando można powiedzieć tak; ostrza mają naprawde wspaniałe i dobrze wykonane (oczywiście jak na stopy, bo zaraz ktoś powie, że staopy wogóle są be...), a w raz ze wzrostem ceny zmnienia się prcyzja i wygląd całej oprawy. Więc wychodzi na to, że każdy miecz jest warty swojej ceny. Ja spotkałem się już z wieloma wyrobami tej firmy i naprawde polecam... choć poczeka ć trzeba... ja miecz zamówiełem 10 lutego, a dostałem go w piątek :), ale warto było czekać
Obrazek
Awatar użytkownika
Bunny

Piękne doprawdy. Ech, gdybym tylko miał niekończące się konto w banku ;) kupiłbym wszystkie z tozando.
Awatar użytkownika
Piotr Matczak

Post autor: Piotr Matczak »

A co sądzicie o tych mieczach - niemiecka robota a oni w produkcji "waffen" mają dobre :lol: tradycje cenowo też są do przyjęcia
http://www.saebel.de/katana/iaito.html
ODPOWIEDZ