Ciesze sie ze trafilem na szacowne forum ReiDojo. Widac ze ludzie wypowiadajacy sie tutaj maja pojecie i doswiadczenie w temacie.. ale do rzeczy:
Niedawno zaczalem interesowac sie sztukami walki.. i wiem ze kedno odpada dla mnie (brak realiow walki na prawdzwe miecze.. shinai mi sie nie podoba) wiec pozostaje iaido.. od pazdziernika mam zamiar rozpoczac treningi w Poznaniu.. i jak kazdemu adeptowi, sni mi sie prawdzi miecz.. jednak do jego zakupu jeszcze mi daleko (wzgledy finansowe) i dlatego mam duzo czasu do przemyslenia sprawy i wybory najbardziej odpowiedniej oferty..
Upatrzylem sobie Practical Plus Katana ze sklepu
www.goods.pl (1335,00 PLN) wzglednie nawet Bushido Katana (4100,00 PLN) z tej samej strony.. a tu sie nagle okazuje.. ze pan GrafRamolo twierdzi, ze Hanwei to slaba firma.. ze miecze te sa nienajlepsze pod wzgledem technicznym.
Nie znalazlem innych polskich lepszych sklepow.
Przegladalem produkty na
http://budostuff.com bardzo ladne jednak jak mniemam sa to miecze tempe do iaido i jak widze wykonane z jakichs tam stopow (niewazne jakich.. wiadomo ze nie stal)
Dlatego prosilbym o wskazanie renomowanych (pana zdaniem) japonskich produntow katan japonskich.. chodzi mi o miecze wykonane w jakosciowych materialow.. koniecznie ostre, stalowe katany (warstwowe lub nie), tradycyjnie hartowane (prawdzowy hamon).. czyli wszystko tak jak Hanwei, tylko zeby byly wg pana odpowiedniej budowy i prezentowaly poziom estetyczny..
Posilbym o adresy sklepow internetowych, w ktorych te odpowiednie wg pana miecze moge zakupic (przy rozsadnej cenie.. powiedzmy od ok 4000,00 PLN).
Pozdrawiam, Laiquanar.