tozando

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Hyakusen

tozando

Post autor: Hyakusen »

witam po prawie dwuletniej przerwie :)

cz 1:

i od razu z grubej rury: szukam ( razem z Madsun ) info wszelakiej masci a propo tytulowego sklepu Tozando, mianowicie chcemy zakupic iaito. Mad optuje za stalowym, ja sie wacham.niektore miecze sa calkiem zgrabne, tyle ze oczywiscie, glownia jest ta sama wiec pytanie czy jest sens wkladac wiecej kasy tylko po to zeby medziane fuchi miec fajniesze itp.

o ile na to sami sobie mozmy z madsun odpowiedziec, szukam raczej organizacyjnych porad, czy nie ma problemow z przesylkami, mniej wiecej, mawet jakosc wykonania mieczy, czy faktycznie sa ladnie zlozone, itp.
Awatar użytkownika
Hyakusen

Re: tozando

cz2:

doa porownania, dzis z MadSun ogladalismy iaito ktore chcial spzedac moj sensei, ale krzyczal 500euro, i o ile tsuka i sageo byly jedwabne, miecz byl ustrzepiony zaraz za kissaki, (przez kenjutsu, ale czemu ten pan machal tym na kenjutsu to nie wiem...) ponadto tsuka byla juz, jak to Mad okresli ladnie, strasznie zbita i wyslizgana, saya sie swiecila jak psu jajca ale generalnie ostrze przewazalo do przodu. fuchi i kashira miedziane przypalane, stylizowane chyba na staroc. miecz nie byl wart wiecej niz, powiedzmy, 200 euro.

stad pomysl zeby kupic na serwisie. ninecircles ma mniejszy wybor i znamy mniej wiecej jakosc juz i generalnie obsluge bo sam kupowalem ciuchy i akcesoria, ale iaito to grubsza sprawa ( przynajmniej dla nas).
takze z gory dziekuje za wszelkie porady itp :)

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Hyakusen

cz3:

przepraszam za trzy czesci ale mam taki slaby net, a haha, ze musze dzielic wypowiedz bo jak sie pojawia pasek przewijania z boku to juz nie moge posta zrobic.

eh...
Awatar użytkownika
issoria

Post autor: issoria »

Hyakusen pisze:szukam ( razem z Madsun ) info wszelakiej masci a propo tytulowego sklepu Tozando
Sklep polecam.

Od początku bardzo miła i fachowa obsługa (jeżeli tak można mówić o sklepie internetowym :mrgreen: ) - kompetencja i cierpliwość w udzielaniu odpowiedzi na pytania o każdy szczegół, porady, a muszę zaznaczyć, że odbywało się to w trybie: mój mail - w nocy odpowiedź, bo przesunięcie czasowe - mój następny mail, itd. ;) Dokładniej to wtedy, kiedy ja przymierzałam się do zakupu, czyli już ponad rok temu, na Tozando były tylko standardowe modele, teraz już i tam jest możliwość indywidualnego doboru niektórych elementów, ale moje iaito pochodziło z ich podstrony, a dokładniej stąd: http://japanesesword.net/eng/iaito/index.html , model Suzaku, który w tej chwili nie jest dostępny. Zostałam tam skierowana po iluś tam zapytaniach na temat możliwości zmiany różnych elementów miecza :D
Była tam możliwość samodzielnego doboru praktycznie wszystkiego: długości i ciężaru ostrza, rodzaj hamon, długości tsuka, koloru i faktury saya, koloru same, koloru i materiału sageo i ito, motywu tsuba, fuchi, kashira i menuki (każde osobno), czy ma mieć kojiri czy nie...

Miałam pewne obawy co do płatności kartą - okazało się, że niepotrzebnie. Przesyłka przyszła w dobrym stanie (trzeba ją było odbierać na składzie celnym, na szczęście trafiłam na wyjątkowo miłą zmianę ;) ), porządnie zapakowana, w środku wszystko wedle zamówienia. Iaito dokładnie takie, jak zamówione. Nie wiem, czy to przypadek, bo dat nie sprawdzałam, ale o pobraniu pieniędzy z konta bank poinformował mnie dopiero wtedy, kiedy wysłałam do Japończyków maila z podziękowaniem i informacją, że jestem bardzo zadowolona z przesyłki...

Jeżeli chodzi o jakość wykonania - moim zdaniem bardzo dobra (nie jestem ekspertem). Ocena mojego senseia - również pozytywna, wyważenie dobre, żadnych zastrzeżeń.

Kilka fotek mojego iaito jest tutaj: http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?p=24991#24991

Powodzenia i samych przyjemności przy wyborze miecza! :)
Awatar użytkownika
issoria

Acha, jeszcze jedno - w Tozando mają często promocje w rodzaju: przy zamówieniu danego modelu w tym miesiącu - wysyłka gratis. :D
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Jak dlugo czekalas od momentu zamowienia do momentu otrzymania przesylki? Czy wczesniej mowili Ci ile to bedzie trwalo i czy koncowy czas zgadzal sie z tym ktory wspominali?

To ciekaw. Nasz znajomy, ktory tez mieszka w Dublinie, znany starszym forumowiczom jako Hatamoto, kupil ostatnio miecz na owej stronce. Tez chwali.
Awatar użytkownika
issoria

Zamówiłam pod koniec września, czas oczekiwania podany na stronce miał wynosić 3 - 4 miesiące. W mailu potwierdzającym zamówienie przewidywana data wysyłki była 1 grudnia, a paczkę odbierałam w okolicach Mikołajek :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

To dobra strona, i tez ja polecam. Jesli chodzi o oprawe to jakosciowo i pod wzgledem uzytkowym najdrozsza bedzie taka sama jak najtansza (pisze o elementach metalowych) jedyne co powinno miec wplyw podczas wybierania to Twoj zmysl estetyczny, po prostu kup taka jak ci sie podoba. Niestety w iaito zawsze sa odlewy a ze Tozando to pozadna firma to i jakosc poszczegolnych wykonczen dobra.
Jesli zas chodzi o ostrze to nie udziele stanowczej odpowiedzi ale powiem jakie ja mam odczucia. Mam aluminiowe iaito z tozando taki sredni+ model, nic nadzwyczajnego ale solidne i dobre, i cwicze nim. Do niedawna dobrze mi sie nim cwiczylo, ale ostatnio nabylem ostry miecz kuty(ale nie jest zrobiony), niestety na nastepnym treningu zaraz po tym jak potrzymalem moje nowe ostrze odechcialo mi sie cwiczyc alu i stracilem cala sympatie do niego. To takie moje doswiadczenie.
Awatar użytkownika
Hyakusen

nie jestem wziaz pewien co do tej stali, w sumie...... i za slyszalem i przeciw, moj sensei wspominal ze alu bezpieczniej...hm...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Czy alu czy stal niebespieczsnstwo takie samo. A nawet stal bespieczniejsza bo nie złamie sie przy silnych technikach, z alu różnie bywa, kolega z klubu wygioł.

A prawda jest taka za powino sie ciwczyc mieczami ostrymi ale w grupach 2-4 osobowych. To by było zgodne z tradycja. I miało sens dydaktyczny. Ale to nie osiagalne.
Awatar użytkownika
Hatamoto

Post autor: Hatamoto »

Wiatm Wszystkich

Jezeli chodzi o miecz oferowany na sprzedaz przez naszego senseia to oceniam go nieco wyzej niz 200 euro. Absolutnie nie podwarzam zdania innych, zwlaszcza MadSuna, ktory zna sie na mieczach napewno lepiej niz ja. Co prawda iaito jest juz uzywane i ma lekko wyszczerbiona glownie, ale jest tez dobrze wykonany i ma dosc dobrze wykonczone detale. Ja gotow bylbym zaplacic do 300 euro co i tak jest cena o wiele nizsza niz cena jaka sobie krzyknal sprzedajacy. Miecze z ninecircles sa dobrej jakosci sadzac po opisach i zdjeciach, ale mozna trafic podobna jakosc za nizsza cene. Dla mnie byly zbyt drogie.

Co do Tozando to uwazam ten sklep za jeden z najlepszych. Zwlaszcza od jakiegos czasu pojawilo sie tam wiecej ciekawych propozycji i mozliwosci wyboru elementow. Ja jednak zdecydowalem sie na zakup iaito na stronie www.jidai.jp ze wzgledu na cene. Porownalem kilka podobnzch mieczy w roznych sklepach. Wzialem pod uwage miecze Hanwei, Tozando, Jidai i jeszcze jakies tam inne. Podobny miecz na Tozando byl nieco drozszy i na dodatek trzeba bylo doliczyc koszta przesylki ( w przypadku Jidai w cenie zawiera sie juz przesylka do wiekszosci krajow swiata). Na dodatek na Jidai byla mozliwa opcja wyboru wielu elementow bez doplaty tj saya, kolor tsuki, kolor rekojesci, tsuba, hamon (atrapa, bo glownia to stop aluminium) itd. Tak wiec za podobna a nawet nizsza cene mozna sobie skompletowac miecz jaki jest blizszy osobistym oczekiwaniom. Nie chce sie rozpisywac na temat mojego miecza, bo to nie jest wlasciwy topic do tego. Jak ktos mam mozliwosc wrzucenia jego fotek na serwer to chetnie udostepnie zdjecia i napisze wiecej.

Reasumujac Tozando jest ok, ale czasami warto zestawic ze soba rozne propozycje, bo zblizone iaito mozna trafic taniej gdzies indziej.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
Hyakusen

hej hatamoto, sensei nawet nie chcial zgodzis sie na upust ceny nawet w momencie kiedy dowiedzialem sie ze iaito jest wyszczerbione , a dowiedzialem sie w momencie kiedy wyjal miecz z pokrowca, na pewno wiedzial o tym wczesniej.

tak czy siak, zdecydowalem sie na tozando ( chyba ).

ale, teraz mam kolejny problem. wiekszosc mieczy ma 2.45 shaku, szczegolnie repliki, i wiekszosc innych mieczy. ja mam wzrost 180-181c., w zaleznosci od centymetra, o ktorej sie obudze i ile zjem.
ale generalnie wedle tabel wychodzi mi ze powinienem brac 2.50 shaku, i w tym momencie wyor mieczy na tozando redukuje sie o jakies 50%.

czy mozna zatem kupic miecz 2.45 dl atego wzrostu ? wychodzi krocej o 1.6cm, nie wiem jak duze ma to znaczenie przy noto, zeby nie bylo tak ze noto robione przy krotszym mieczu spowoduje ze nastepny miecz z dobra dugoscia 2.5 shaku bedzie sprawial problemy.
zdrugiej strony moge zalozyc ze ja zawsze bede cwiczyl krotszym mieczem, nikt mi go i mojego wzrostu mierzyc i tak nei bedzie...

jakies opinie ?
polecalibyscie krotszy ?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Pozwile sobie wtracic dwa zdania na temat dlugosci. Osobiscie uwazam ze tabelki sa malo pomocne, wazniejsze kto co woli i polecam raczej krutszy miecz niz dluzszy. Duzo latwiej i przedewszystkim poprawniej sie nim cwiczy. Ja mam za dlugi i jest nie przyjemnie nim cwiczyc, ciesze sie ze niedlugo zmieniam. A jesli chodzi o umiejetnosci to jak sie nauczysz dobrze chowac i wyciagac to nie zaleznie od dlugosci bedzie ci to wychodzic, (jak umiesz jezdzic na rowerze to nie wazne czy gorski czy wyscigowy kwestia chwilowego przestawienia sie i potem juz sie jedzie)
Awatar użytkownika
Hatamoto

Hyaku, mozesz kupic 2.45 shaku. Te 1,6 cm nie robi chyba az takiej roznicy. Kiedys, w przyszlosci zmienisz na dluzszy ewentualnie. Jezeli jest na Tozando miecz ktory Ci sie podoba to kup go.
Awatar użytkownika
Hyakusen

kwestia w tym ze jesli zadecyduje o 2.45 shaku to mam wybor ze hej.
wiec chyba tak zrobie.
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

A wiec Tozando teraz tylko, musimy wykombinowac jak clo ominac. Mam nadzieje, ze "GIFT" pomoze.
Awatar użytkownika
issoria

MadSun pisze:Mam nadzieje, ze "GIFT" pomoze.
Nie bardzo. Chociaż mam niejasne wrażenie, że gdyby nie ten "gift", to cło byłoby duuużo wyższe...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Stawki celne sa okreslone, teoretycznie okreslenie gift powinno zadzialac, ale napewno sa pewne niuanse do ktorych celnik moze sie przyczepic. Jesli adresatem bedzie firma to podejzane jest dostawac prezenty od firmy, ponadto jak na paczce bedzie podana wartosc to wtedy moga zechciec oclic od tej wartosci.
Awatar użytkownika
Hatamoto

Z moich doswiadczen:
GIFT moze czasem pomoc, ale zwykle to nic nie daje. Ja placilem 22% cla za iaito pomimo, ze przesylka byla teoretycznie prezentem. Sklad celny nawet ja rozpakowal, zeby obejrzec zawartosc.
Jednak jest inny hot trick. Zanim kupilem miecz wyslalem zapytanie czy mozna przeslac towar z adnotacja Gift i jakie sa ewentualne inne mozliwosci. W odpowiedzi otrzymalem, ze mozna jeszcze zanizyc fakture o 50% czyli zastosowac kreatywna ksiegowosc :) Na dodatek kazdy towar jest wysylany jako "prezent". Tym oto sposobem zaplacilem clo, ale od o polowe mniejszej kwoty. Azjatyckie sklepy chetnie ida na taki uklad, bo to dla nich tez moze oznaczac nizszy podatek. Tak bylo w przypadku kendoshopu i jidai.jp. Podejrzewam ze Tozando tez tak robi. Trzeba tylko im o tym przypomniec przy kupnie miecza (powinno byc jakies dodatkowe pole do wypelnienia jak "customer note" itd.). Mam nadzieje, ze to pomoglo.
Clo moze byc tez zalezne od kraju odbioru tzn nie tyle jego wysokosc co sam fakt oclenia. Wydaje mi sie, ze prawdopodobienstwo ominiecia tego jest wyzsze w Irlandii znajac nature tutejszych urzedasow.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Sa konkretne progi cenle powyzej ktorych towar podlega ocelniu, w Polsce jest to okolo 25E jesli sprowadza sie ze sklepu internetowego, 45E jesli od osoby prywatnej i chyba 150E jesli przywozi sie samemu. Jesli taka kwota bedzie na paczce nie placi sie nic(inna sprawa ze sa to chore kwoty powinny byc wyzsze). Osoba wysylajaca, nawet firma nic nie traci ani nie zyskuje na takiej tranzakcji, gdyz ona dostaje pieniadze adekwatne z wartoscia towaru i z tego tez sie rozlicza w swoim kraju, a jedynie na paczce pisze inna wartosc, ktora to nie ma najmniejszego wplywu na cokolwiek. Mozna zatem teoretycznie wpisywac niska wartosc na wszystkim i ominie sie clo. Jednak sa tez i pulapki, jesli przesylka zginie a na iej wartosc byla dajmy na to 20$ ubezpieczenie zwroci ci 20$. Pozatym jesli przesylka zawiera laptopa najnowszego to malo, ktory celnik uwiezy ze kosztowal 20$, W przypadku mieczy mozna zawsze mowic ze to atrapa , ozdoba na sciane i moze sie udac. Czesto niestety zadaja jakiegos dowodu zakupu, ja mowie ze kupilem przez internet i nic nie mam ale to nie zawsze sie udaje bo pytaja jak zaplacilem i chca wyciagu z konta. Wszystko niestety zalezy od chumoru celnika a w naszym panstwie to niestety uzad nie do przeskoczenia. Oczywiscie nikogo nie namawiam do oszustw podatkowych bo to haniebny i obrzydliwy proceder ;)
Sprsobu z giftem nigdy nie praktykowalem.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

Dokładnie to 42 euro jest zwolnione od podatku i cła, znaczy sięto co poniżej, ale jest pułapka, ponieważ do cła i vatu doliczasz jeszcze koszty wysyłki, takze tak czy siak zapłacisz, a jedyną pociachą może zaniżenie kosztu faktury. Mi tozando wpisało jakieś grosze i rozeszło sie po kościach. firmę będe chcwalił, bo mam iaito, które przypomina prawdziwy meicz i to nawet reszta iaidowej bandy zauważa, nie jest to jakiś bóg wie jak zdobiony klamot.
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
Max

Post autor: Max »

hej. ktos jest w stanie wywróżyć, czy to orginalne "Tozando" :)

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... &rd=1&rd=1

no i czy warto za tą cenę.
pozdro
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Maxie, mogę co powiedzieć czy miecz jest autentycznym zabytkiem czy nie, mogę mniej więcej określić okres, z dość dużą skutecznością umiem opisać artystyczną wartość. Ale niestety nie jestem specjalista od firmy tozando. i nie pomogę ci. Może inni forumowicze mają większą wiedzę.
(fla)MASTER

Post autor: (fla)MASTER »

miecz wygláda na klasyczne iaito ale to czy pochodzi z toznando czy nie trudno powiedziec, cena jest jednak zblizona do cen iaito z tozando (tych z nizszej pólki)
a pozatym co za róznica czy tozando czy nie?
Awatar użytkownika
Max

Post autor: Max »

w sumie to nie wiem co za roznica :) na forum czytalem, ze ta firma robi dobrze wywazone ostrza i kazdy kto kupil u nich jest zadowolony.

zastanowilo mnie zdjecie oplotu, bo w opisie jest, że jedwab, a wyglada dokladnie tak samo jak sztuczny oplot na moim starym mieczu?
ODPOWIEDZ