Kashira

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Adam Dashido

Re: Kashira

Post autor: Adam Dashido »

Według mnie też są super powiedz jak to robisz bo to vyba zwykła grawerka nie jest :D
Głupi człowiek gardzi krytyką, mądry przyjmuje ją z radością....
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Fuchi i kashira Arka są frezowane - chodzi mi o wnętrze - nie jest to robione na żadnej matrycy lub ance czy lutowane tylko w jednolitym elemencie jest wyfrezowane wgłębienie do zamontowania na tsuka. :twisted:

To jest takie moje spostrzeżenie - być może się mylę.
Trochę mi się ten sposób nie podoba jest jak dla mnie mało japoński ale pomimo tego Arek robi naprawdę bardzo ładne i klimatyczne zdobienia i to wszystko juz jest robione ręcznie.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Shiro a wiesz może z kąd wziąć prasę?
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Wiem że nie lubisz takiego majsterkowania Grafie
ale czasami....
Mój kumpel zrobił sobie prasę z siłownika używanego do prostowania aut po wypadku.ma on nacisk ok 5 ton. Jeśli chcesz używać takiej prasy do robienia opraw to taka siła chyba wystarczy.

Oto mały schemat. Sam go zrobiłem więc się nie śmiejcie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Widzisz nie wiem czy się opłaca robić bo pracy z naciskiem 5-6t widziałem na allegro po 300zł. Żadne pieniądze a masz przynajmniej coś co działa na 100%. A zemnie inżynier raczej marny. Ale niestety ja potrzebuje coś około 15t. (chyba bo jeszcze prób nie robiłem a potrzebuje do wyciskania kashir)
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

Grafie skąd wziąść prasę wiem - jest mnóstwo tego na allegro w dziele przemysł : balansowe, mimośrodowe, pneumatyczne i hydrauliczne. Wszystkie jednak trochę kosztują.
Ja poszedłem nieco inna drogą i już jakiś czas temu zrobiłem sobie projekt prostej prasy zbudowanej na bazie podnośnika do samochodu. Mam tu na mysli taki mały ręczny podnosniczek hydrauliczny z udżwigiem chyba do 3 ton. Taki podnośnik widziałem w Castoramie lub Obi za bodajże 15-20 zł na promocji, ale były też o większej sile udźwigu.
Trzeba tylko zrobić ramę tak jak ta na rysunku załączonym przez Adama jedyna róznica polega na tym że zamiast siłownika montujesz tam ten ręczny podnośnik hydrauliczny. I do wyciskania kashir powinno wystarczyć.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Musze was zmartwić ani 3 ani 5 ton na nic się nie zda, Ja robiłem próby na 30 tonowej prasie i była za słaba.Ale to żaden problem są zakłady , które usługowo robią np. medale, odznaki a do tego maja prasy min 200 ton. Problem leży w matrycy a raczej w jej cenie.A przecież potrzebne są conajmniej 3 rozmiary czyli trzy matryce.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Matrycę będę miał, i ponoć 15t ma zapewnić wyciskanie. Ale z zakładem to dobry pomysł. Na razie to teoria czekam na wyniki testów.
Ciekawe jak radzili sobie z tym Japończycy?

Pytam o prasę gdyż wole zakupy z pewnych źródeł. Allegro śledzę co jakiś czas.
Awatar użytkownika
Arek San

Post autor: Arek San »

HIHI tak moje okucia sa wykonane z jednego kawałka brązu wyfrezowane w srodku frezem palcowym. Wiem ze sa mało japońskie, ale za to są bardzo wytrzymałe, i super nadają sie do mieczy treningowych. Powiem szczerze ze mi osobiście łatwiej jest zrobic wyfrezowane niz tłoczone lub lutowane okucia z prostego powodu: nie mam ani prasy , ani możliwosci lutowania :) :). pozatym chyba nie wyglądają źle? :) :) :)
Chmurki robiłem mini frezikiem, tak szczerze to był eksperyment ale wyszło całkiem całkiem, będzie jeszcze tsuba do tego, a potem załoze wszystko na wakizashi :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

W shakudo tą techniką byś raczej nie popracował ze względu na wartość materiału.Do lutowania okuć wystarczą dwie cegły szamotowe i palnik z butlą.W "The Craft........"jest pokazany caly warsztat do produkcji habaki mieszczący się na powieszchni 1 m kwadratowego a habaki ma większą masę od okuć tsuki.Nigdy nie widziałem pękniętego okucia w skutek używania na treningu.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Pozatymi technicznymi uwagami to wrażenie estetyczne bardzo pozytywne .Czy na tsubie będzie może Raidan?
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Grafie.Nieustannie jestem przekonany ze do wytłaczania kashir jak też innych powtażalnych elementów zdobniczych używali młota w systemie menniczym.Może ktoś widział jakiś materiał ilustrujący ten proces?
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Arek San

Krzysztofie, nie chce sie chwalic niewiedzą ale co to jest raidan? czy chodzi o smoka? Chyba sie nie odważe rzeźbic smoka :):):):) raczej tez chmurki, cos w tym rodzaju:
Obrazek
Awatar użytkownika
Arek San

Odnośnie tłoczenia kashira to powiem wam , żekiedys zrobiłem takie cos:za pomocą takiego specjalnego trzpindla, i młotka.bez prasy, matrycy, tylko blacha trzpindel i młotek. Oczywiscie czeste rozrzewanie celem usuniecia naprężeń by nie pękało. Kshira nie jest wykonczona , nie ma nawet wyciętych otorów, moze warto pokontynuowac tenze eksperyment :):) (wzorek trawiony kwasem - miałybyc kwiatki, powierzchnia pokadmowana)

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Tsuba niestety odlew(nadlewy w nakago-ana i widoczny szew odlewniczy w otworach)lekko uwiezytelniony inkrustacją i wkładkką miedzianą. :cry: Raidan to bóg piorunów, widziałem taki grawerunek na głowni z identycznymi chmurkami jak Twoje, dla tego się pytałem.Doświadczenia z tłoczeniem kashir będę kontynuował gdy zrobię odpowiednie rdzenie,o efektach nie omieszkam poinformowac.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Arek San

tsube kupiłem od pana Sochy, te "nadlewy" to poprostu wosk, którym jest zakonserwowana:):) przywioze do wglądu:):)raczej jestem pewien ze orginał:)
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Czy możecie mi powiedzieć jak inkrustować kashira takim sposobem żeby powstała taka "rzeźba"
Np.
Obrazek
To tylko przykład ja chce ogólnie wiedzieć. :)
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

W sprawach tsub jestem jak niewierny Tomasz.Co do inkrustacji, najpierw trzeba się długo uczyć najlepiej u kogoś kto umie i chce się podzielić wiedzą, następnie zgromadzić odpowiednie nażędzia i długo praktykować.Nie sądzę żeby tej sztuki można się było nauczyć przez internet a nawet jeśli znalazło by się odpowiedni podręcznik to też jest za mało.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Adam Dashido

No tak... :? Ale chodziło mi raczej o ogólny sposób "zamocowania" takiego czegoś(ozdoby) na np. kashira. czy to jakieś lutowanie?
Graf robi takie cuda :D Widziałem gdzieś na forum ,chyba był tam motyw niedźwiedzia :) Więc proszę o pomoc :o
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Stosuje się różne techniki lutowania,zarówno twardego jak miękkiego,w najlepszej wersji osadza się elementy dekoracyjne metodami jubilerskimi jak osadzanie kamieni szlachetnych.Nie używa się klejów mimo wielkiej pokusy.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Adam Dashido

Przepraszam z upierdliwość i bez obrazy ale żem się dużo nie dowiedział :lol:
Dzięki i za to. :)
Może Graf coś dopisze 8)
Awatar użytkownika
Arek San

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Temat do przemyśleń-zależność między kształtem otworu a fakturą powieżchni, wzbogaconej szuczną patyną.
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Arek fajnie ci wyszła ta wytłaczana. Jeśli rozmawiamy o samej technicznym aspekcie. Tylko zbyt szeroka Kashiry są naprawdę wąskie.

Myślę Krzysztof że masz rację z tym pobijaniem, myślę nawet że mieli w formach już i fragmenty wzorów i wytłaczali razem z tymi wzorami. Ale a poprosiłem o zrobienie matrycy osobę, która zajmuje się narzędziami i ona po wnikliwej analizie powiedziała że może mi wykonać tylko stemple do prasy. Cóż myślę że jak dla mnie to będzie to i tak duże udogodnienie. Czekam na rezultaty. Jeśli będę miał gotowy przyrząd pochwale się.

Adam, chętnie wyjaśnię i pokaże co i jak ale na żywo. To naprawdę skomplikowane i dużo wiedzy trzeba posiadać. Najprościej jest po prostu wyciąć zbliżony kształt, nalutować i podrzeźbić rylcami. Lutujesz w sposób następujący: nakładasz lut na przedmiot rozpuszczasz następnie smarujesz lutówka, nakładasz na oprawę i zgrzewasz razem. Nie opiszę ci jaka temperatura i kiedy już jest gotowe bo to trzeba samemu doświadczyć. Różne luty różnie reagują itp. Grunt to czystość powierzchni i
Dokładność. Lepiej przygotować coś o 5 min dłużej niż potem się frustrować jak odpada.
Awatar użytkownika
Arek San

tak, zbyt szeroko wyszło , dlatego lezy bezuzyteczne i nie skonczone, ale to kwestia właśnie tego trzpindla, mozna zrobic węższy i wtedy bedzie git :)
a tubka fajnie wyglada na mieczu, tak sama to nieciekawie, ale jak załozyłem na ostrze i dałem tsuke, choc jeszcze łysą bez taśmy to wyglada naprwde super:) jak skoncze to wrzuce fotki :)
ODPOWIEDZ