Shinai

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Shinai

Post autor: GrafRamolo »

Nie twierdzę że Japonia ma monopol na produkcję shinai ale z doświadczenia wiem że Japończycy nie robią złych akcesoriów do sztuk walki.

MiglanC Jeśli komuś coś zarzucasz popieraj to argumentami.
MiglanC

Post autor: MiglanC »

Co tu popierać...wystarczy wziąć do ręki te tajwańskie patyczki i jakiś porządny shinai. Różnią sie wszystkim od wyważenia, grubości tsuka po jakość skór i szwów...
antoni maciej dietl

shinai

Post autor: antoni maciej dietl »

moi drodzy uzytkownicy shinajkow
mysle,ze wszystko jest wzgledne,zmienne i plynne.....
uzywam carbona do "ciezkiej roboty" - obozy juniorow,nauczanie poczatkowe etc. - wytrzymuje nawet najwieksze naduzycia przez 2-3 lata,bez koniecznosci ciaglego serwisu,a to wielki plus.
kiedys mialem,owszem,taka ambicje zeby uzywac tylko japonskich,bambusowych,"instruktorskich" i bardzo drogich.
teraz na starosc,uzywam japonska,"wedzona" 38-ke,ktora probuje oganiac sie od mlodych i gniewnych zawodnikow...
kazdy shinai w koncu ulega zniszczeniu i jest zywym symbolem przemijalnosci rzeczy doczesnych.
uwazam,ze wszyscy macie racje,
pozdrawiam,maciek dietl
Koryukan Krakow
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

MiglanC- popatrz na początkujących. Za dużo siły, sztywne ręce- nie ma bata, ZAWSZE łamią shinaje jakich by w ręce nie wzieli. Oczywiście naprawdę dobry shinai wytrzyma takie traktowanie odrobinę dłużej ale różnica nie będzie tak znaczącą żeby warto było od początku sypać kasą na taki sprzęt. Ja pierwszy rok przećwiczyłem na koreańskich, drugi też- i jakoś nie czuję się pokrzywdzony przez los. Jasne, różnica jest i to widoczna ale widoczna dopiero wtedy kiedy masz jakieś pojęcie o tym co robisz.

Mr. Smail- co Cię tak ostatnio wzięło na przywoływanie moderacji do porządku ? Brak zaufania do prowadzących forum ?
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

oj a co tam - czlowiek chce krzyknac czasem Moderator - nie korcilo Cie nigdy na ulicy ryknac hej ludzie, albo na pomoc i zobaczyc czy ktos sie Toba zainteresuje :-)))))))))))))))))))))))
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

<offtop>Była taka bajeczka o chłopcu, który krzyczał, że wilk nadciąga. A jak naprawdę nadciągnął, to nikt mu nie pomógł, więc lepiej nie nadużywać cierpliwości bliźniego na próżno ;)</offtop>

A co do tematu, to taki trochę pokrewny. Co sądzicie o fukuro shinai dostępnych w Polsce, tzn na przykład ten: http://www.bokken.pl/index.php?p26,fuku ... o-kenjutsu
Czy to się nadaje do ostrzejszego treningu, czy nie bardzo? Mieliście z tym styczność?

Pozdrawiam, Nebril.
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Kształt ma dość dziwny mocno odbiegający od oryginału ale nigdy w ręku nie miałem więc nic poza kształtem nie mogę stwierdzić.
Awatar użytkownika
Mr Smail

cwicze tym od 3 lat

jest inny niz oryginal jak zaowazyl Graf ale ma swoje zalety w stosunku do nieg

zreszta sam sprzedaje takie fukuro gdyz zostalo wyprodukowane na moje zamowienie dla mnie - sklep bokken ma je przy okazji :-)
a wlasciwie nie ma bo chwilow nie ma tych fukuro w ofercie :-)

zastanawiamy sie nad nowym modelem, takim jak oryginal (mam juz pare sztuk) ale zapotrzebowanie jest dosc niskie...

co do uzytecznosci tego pierwszego - dosc dobrze nadaje sie do pelnokontaktowego treningu sparingu ze tak powiem

mialem okazje na jednym z obozow powalczyc moim fukuro kointra oryginal made in japan (grzes czyz jesli znacie ) i nie bylo zadnych problemow z kompatybilnoscia tych dwoch sprzetow :-)

ten na zdjeciu to model najsampierwszy z niezmieniana tsuka - poprostu tsuka od shinai do kendo
nastepny model mial juz specjalna owijke z grubego sznura - dosc dobrze sie to sprawdzalo i swietnie trzymalo gdyz rekojesc byla grubsza - przystosowana do uchwytu bez rekawic

nie chce opisywac walorow tego sprzetu, ni wad - sa takie i taki - moze wrzuce jakis filmik z treningu to zobacztcie jak to sie sprawuje - tylko jak tu wrzucic filmik???
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Mr Smile Myślę, że zapotrzebowanie na oryginalny wzór by było kwestia tylko taka, że jeśli nie ma wyprodukowanego wzoru to ciężko żeby ludzie chcieli kupować coś czego nie widzą. Ale wiem że u mnie w klubie ciągle są niedobory dobrego fukuro a jedyne źródło to Japonia i to też tylko gdy ktoś pojedzie osobiście.

Grześka Czyża znam.
Awatar użytkownika
Mr Smail

no to jak przyjade w koncu do Was to zabiore swoje fukuro - poogladacie
a puki co ewentualnie fotki - postaram sie wrzucic dzisiaj

a jak sie wrzuca filmiki?????
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tak samo jak fotki muszą być umieszczone na jakimś serwerze.
Chyba że chcesz tak w postaci you tube, wtedy musisz wrzucić na jakiś serwis w stylu you tube i tam dostaniesz link od razu do podglądu.
Awatar użytkownika
Mr Smail

oka
oto 3 filmiki z naszych zajec, gdzies z 2005 roku, ale te same fukuro sluza wszystkim do dzis :-)

tutaj spokojnie cwiczymy:
http://pl.youtube.com/watch?v=jg504hAbn-I

tutaj kata - fukuro sie spotykaja ze soba... :
http://pl.youtube.com/watch?v=PCQsGLBp32E

tutaj zabawa w traf senseia i nie daj sie trafic - troszke dynamiczniej :
http://pl.youtube.com/watch?v=Xr8eaIDf5zU

a to taka zabawa w polownie 2 na 1 :-) malo kto patrzy w obronie jak wali ale fukuro daja rade :-) :
http://pl.youtube.com/watch?v=Nge9gQ4F8-A
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Kakarigeiko

Post autor: Kakarigeiko »

Jeśli mam być szczery to co to na tych filmikach widać bardziej mi przypomina chanbare niż walke na miecze. Takie zubożałe kendo polegające na opukiwaniu się... Tak ja to widzę jako kendoka.

Mr. Smail. Prowadzisz zajęcia z kendo (tak wynika ze strony twojej akademii)? Jakoś Cię na zgupowaniach nie widać...
pozdro
Awatar użytkownika
Mr Smail

bo ja jestem niewidzialny kendoka :)

poza tym filmiki sa po to zeby oceniac fukuroshinai a nie forme treningu :)
pozor Panie Kakarikeiko :)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
antoni maciej dietl

drogi kakarigeiko
kazda szkola,zwlaszcza stara,ma swoje zasady i metody treningowe i uwazam ze nie nalezy sie nawzajem krytykowac i porownywac jablko z pomarancza.fukuro umozliwia bezpieczne cwiczenia bez specjalnych oslon.dodalbym tylko,ze narzuca okreslony styl walki bo do niektorych technik,wykonywanych bokkenem lub shinajem jest zbyt miekki - na filmiku bylo to widac przy probie maki-otoshi..
BTW - na ile czesci bambusa jest podzielony ten fukuro ?
pozdrawiam ,maciek dietl
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Macieju, oryginalne fukuro nie jest bardziej miękkie niż shinai a nie wiem czy nie twardsze gdyż jest skonstruowane z grubszych listewek i nie ma regulacji naciągu i jest sztywno zapakowane w skórę. a z racji mniejszej długości jest mniej podatne na wygięcia.

Tak wyglądało moje jak było nowe.
http://reidojo.com/forum/viewtopic.php?t=1177
antoni maciej dietl

sorry...jedyne fukuro jakie mialem w rekach bylo z 32 listewek i bylo zupelnie miekkie.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

32 to budząca respekt liczba. Moje ma jedynie 4.
antoni maciej dietl

no,to moje gratulacje,bracie w shinaju...to znaczy ze masz po prostu shinai oprawiony w skore/nie chcialbym nim dostac w glowe bez oslony/.
z tego co udalo mi sie przeczytac,bambus dzielono w dawnych czasach na2,4,8,16 i 32 czesci i obszywano skora,rozne szkoly,rozne koncepcje...maciek
Awatar użytkownika
Mr Smail

to fukuro na filmach to przerobka ze zwyklego shinai do kendo 38cali i lekko przycietego - jak pisalem wczesniej to stary model, teraz mamy nowe, ale temat zaczal sie od linka do sklepu oferujacego hipotetycznie te fukuro wiec dalem filmik

zapewniam ze cwiczylo nam si enimi dobrze i jeszcze bedzie cwiczylo nadal :-)

nowe fukuro sa bardzo podobne to tego z foto grafa...
roznica polega na tym ze jednak dalismy pod skore cienka warstwe otuliny, tak aby cwiczenie technik na nadgarstki bylo znacznie mniej nieprzyjemne - taki uklon w strone kobiet i dzieci :-)

fukuro wyglada identycznie jak oryginal i w praktyce sprawuje sie identycznie - moim zdaniem

co do strzalu w glowe takim sprzetem - boli :)
ale tez strzalow w glowe jest dosc malo - specyfika "walki" jak pisales Macielu Antoni :) poniewaz nie cwiczymy w ochraniaczach, przy ataku zanim wejdziemy na tyle blisko zeby trafic w glowe, sami jestesmy narazeni na trafienie - to ostudza zapal na parcie do przodu mimo wszystko
poza tym licza sie kazde trafienia nie tylko tzw "czyste" poparte ki ken tai ichi
powiedzmy podobnie jak w kontaktowych stylach karate - niby wolno kopac w glowe, ale nieczesto sie to udaje...

dlatego wlasnie najbardziej narazone na straty sa rece 0 i stad uklon w ich strone w postaci lekkiego zmiekczenia fukuro, ale na tyle zeby ni ekolidowalo to za bardzo z innymi jego funkcjami

jak tylko bede mial jakies fotki czy filmy to oczywiscie zapodam...
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

no,to moje gratulacje,bracie w shinaju...to znaczy ze masz po prostu shinai oprawiony w skore/nie chcialbym nim dostac w glowe bez oslony/.

Coś w tym guście, tylko cięższy.

A w głowę też nie chcę dostawać dlatego się przykładam na treningach by ćwiczyć poprawnie.
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

Mr. Smail: A jaka byłaby orientacyjna cena takiej przyjaznej dla rączek "zabawki"? :D
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
Awatar użytkownika
Mr Smail

na chwile obecna biorac pod uwage mala ilosc egzemplarzy to w granicach 300zl, ale przy wiekszej produkcji mogloby sie udac jeszcze zejsc troszke z tej ceny

w zestaw wchodzi fukuro i tsuba, tez pieknie oskorkowana i wiazana rzemykiem do fukuro

porownywalem ostatnio ten sprzet z fukuro zamowionym z tozando (cena z kosztami transportu jakies 400zl) - japonczyk wg mnie wymieka :-) i nie ma tsuba w zestawie :-)

w porownaniu z fukuro do kashima tym za tysiac zlotych to moje jest jakby delikatniejsze, no ale to juz kwestia ceny wlasnie...

tutaj dwie foty tego sprzetu - robione telefonem...
(jeden jeszcze w fazie produkcji (tsuba) )

Obrazek
Obrazek
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
Mr Smail

ło matusiu ale wielkie te foty wyszly - ale przynajmniej cos widac :)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Te z tozando to nie są fukuro kashima, wydaje mi się że to inny styl gdzie po prostu nie używa się tsuba do nich, tak jak na przykład w przypadku yagyu.
A cena super atrakcyjna, oby tylko jakość była wysoka to myślę, że u mnie w klubie zrobią furorę.
ODPOWIEDZ