Bułat, wootz, damast krystaliczny, stal damasceńska

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
svaarozyc

Bułat, wootz, damast krystaliczny, stal damasceńska

Post autor: svaarozyc »

Za zgodą miłościwie nam panującego Admina zakładam temat niejapoński, lecz mogący zainteresować wielu użytkowników tego Forum.
Proponuję wklejać tu linki do stron traktujących o bułacie, dzielić się wiedzą pozainternetową, doświadczeniami et cetera.

To pierwszy link
(trzeba zjechać mychą w dół, by dotrzeć do tekstu).

Sam znam jednego kowala, który porafi zrobić wootz. Jest sędziwym Anglikiem. Uczył się w USA u Pendray'a. Widziałem jego wyroby i dotykałem ich. Mistrzostwo. Warstwówki to dla niego pikuś :P
Nie wiem na ile dziadek będzie chętny, by podzielić się wiedzą, aczkolwiek będziemy z kumplem (również kowalem) utrzymywać z nim kontakt. Dziadek ma nieziemskie poczucie humoru i lubi gawędzidzić, jednak jest zdecydowanie powściągliwy w obnażaniu wiedzy. Dał nam jednak cień nadziei, dyplomatycznie nadmieniając, iż lubi whisky. Może zatem pełnoletnia Szkotka skłoni go do wyznań :roll:
A w warsztacie ma bajzel, jak u typowego Angola :lol: ... na podłodze wśród dobra wszelakiego wala się jeszcze z 10 wlewków :shock: Skarb po prostu :)

Ps. Z czystej ciekawości zamieszczam ankietę - ciekaw jestem jak wygląda obecność bułatu w życiu ludzi zajmujących się bronią białą. Ja np. nigdy wcześniej nie trzymałem w rękach tego daru Hefajstosa, jakim jest bułat.
Ankieta się nie chce zamieścić. Nie wiem, co oprócz wpisania pytania trzeba zrobić, by się pojawiła... :cry:
lipinskimetalart.blogspot.com
Awatar użytkownika
sebastian ;)

Re: Bułat, wootz, damast krystaliczny, stal damasceńska

Post autor: sebastian ;) »

Witam nie trzeba jeździć aż do Angola :D na zamku w Janowcu około 13 lipca 2009 r. będzie niejaki Jan Pogorzelski z pochodzenia Polak z racji zamieszkania Ukrainiec. Też co nieco o byłacie wie i takowy wyrabia, rok temu miał kilka wlewków, zapewne i w tym roku coś przytarga. A tak nawiasem choć nie pijący trunków to jest chetny dzielić się swą wiedzą :D
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

Polecam publikacje autorów:
Van Verhoeven
Jucha Pertula

strony:
Vasillij Fursa

mam na koncie 2 wlewki... ale wciąż leżą u mnie i Kolegi B. w warsztacie - brak czasu, żeby się za przekucie wziąć... W czerwcu planowany dalszy wytop.

Mała uwaga. Prace naukowe są owszem i wartościowe, ale często zawierają podania i niesprawdzone hipotezy. Sugerowałbym dość daleko idącą nieśmiałość w bezpośrednim stosowaniu.
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

Przypadkiem znalazłem po latach ten wątek.

Ostatnio zdarzyło mi się popełnić tutorial wytopu bułatu - może ktoś skorzysta:
http://www.geostudio.pl/wordpress/?p=975

Pozdrawiam:
Raf
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Masz rację- Żywiec jest niezbędny. :lol:
ODPOWIEDZ